Συνάντηση Πασχόπουλου – Δαβάκη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σύσκεψη για ΚΕΟΑΧ [3]ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΟΑΧ

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιώργος Πασχόπουλος μετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Αθανάσιου Δαβάκη με θέμα την διεκδίκηση της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Αγώνα Κυπέλλου Ορειβατικού Σκι στον Όλυμπο στα πλαίσια της συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας με το ΚΕΟΑΧ.

Συνημμένα παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου του Γραφείου του Υφυπουργού, καθώς και την επιστολή του Δημάρχου Ελασσόνας, κ. Γιώργου Πασχόπουλου προς τον Υφυπουργό.

Σύσκεψη υπό τον ΥΦΕΘΑ κ. Θανάση Δαβάκη για τη χρήση δρόμου που διέρχεται μέσα από το στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρομιών (ΚΕΟΑΧ)

Σύσκεψη για το αίτημα αθλητικών συλλόγων να χρησιμοποιούν το δρόμο που διέρχεται μέσα από το στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρομιών (ΚΕΟΑΧ) και οδηγεί στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Ολύμπου, το καταφύγιο ανάγκης και το καταφύγιο του Αγίου Αντωνίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Θανάσης Δαβάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπττυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος , ο Διεθυντής των Ειδικών Δυνάμεων Υποστράτηγος Ε. Σπανός, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάρισας κ. Αθανάσιος Παιδής, και οι εκπρόσωποι του Χιονοδρομικού Συλλόγου Ελασσόνας κκ. Γ. Τριανταφύλλου, Ν. Μεζίλης και Γ. Κοντός.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν τα αιτήματα τοπικών φορέων και αθλητικών συλλόγων της περιοχής, αλλά και οι θέσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενώ ο κ. Δαβάκης δεσμεύτηκε να εξετάσει με προσοχή το θέμα και εν ανάγκη να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ΚΕΟΑΧ προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την εξυπηρέτηση των αθλητών, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία του στρατοπέδου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: Πρόσβαση στο Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Ολύμπου

Κύριε Υπουργέ,
Σας γνωρίζουμε ότι εντός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Ελασσόνας, στη θέση Βρυσοπούλες και σε υψόμετρο 1800μ, λειτουργεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (Κ.Ε.Ο.Α.Χ.) Ολύμπου. Η θέση που κατέχει το κέντρο είναι, από την πλευρά του Δήμου Ελασσόνας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η μοναδική πύλη εισόδου προς το Μυθικό Βουνό του Ολύμπου.
Οι εγκαταστάσεις, όμως, του χιονοδρομικού κέντρου του Ολύμπου βρίσκονται σε σημείο υψηλότερο από τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, με αποτέλεσμα για να εισέρθει κάποιος επισκέπτης-ορειβάτης στο βουνό αναγκαστικά να πρέπει να διέρθει από το ΚΕΟΑΧ.
Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Ελασσόνας είχε άψογη συνεργασία τόσο με τους τοπικούς φορείς και τους χιονοδρομικούς-ορειβατικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με την διοίκηση του στρατοπέδου και καταβάλλονταν από όλους προσπάθεια για την εύκολη πρόσβαση των πολιτών στον Όλυμπο.
Η όλη διαδικασία γίνεται με ευθύνη του ΚΕΟΑΧ, το οποίο διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών στον Όλυμπο, προβαίνοντας πάντα, για λόγους ασφαλείας, στην καταγραφή τους.

Επίσης, είναι γνωστό ότι στην πολύχρονη ιστορία του στρατοπέδου, η μονάδα έχει συμβάλλει, πάμπολλες φορές, τα μέγιστα στην διάσωση αγνοουμένων ορειβατών-χιονοδρόμων στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, με τελευταίο περιστατικό την διάσωση ,το προηγούμενο σαββατοκύριακο, 18χρονου αγνοούμενου κτηνοτρόφου της Τ.Κ.Κοκκινοπηλού του Δήμου μας που έχασε τον προσανατολισμό του, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Αξιοσημείωτη και με εντυπωσιακά αποτελέσματα είναι δε, η συνεργασία της μονάδας με την Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (Ε.Ο.Χ.) στην διοργάνωση χιονοδρομικών και ορειβατικών αγώνων.
Παράλληλα, το τελευταίο χρονικό διάστημα το στρατόπεδο και ο διοικητής του, Ανθυπασπιστής κ. Ελευθέριος Λιόβας, έχει οργανώσει την λειτουργία του στρατοπέδου και της λέσχης που βρίσκεται εντός της μονάδας, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί και να επιτρέπει (έναντι ενός μικρού αντιτίμου) την διανυκτέρευση, ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν το βουνό καθ’όλη την διάρκεια του έτους και τις Κυριακές κατά την χειμερινή περίοδο.
Παρά ταύτα, υπάρχουν προβλήματα στην πρόσβαση, μετά τις βραδινές ώρες και ειδικότερα στους ορειβάτες ξένων εθνοτήτων, με αποτέλεσμα την έκφραση παραπόνων για την μη εύκολη πρόσβαση στον Όλυμπο και την δυσφήμιση της περιοχής μας.
Σε μια εποχή που πλήττεται από την οικονομική κρίση, ο Δήμος Ελασσόνας θεωρεί ότι ο Όλυμπος, αυτό το εθνικό Κεφάλαιο, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κορωνίδα της ανάπτυξης του Δήμου, μέσω ήπιων δράσεων που επιφέρουν ο ορειβατικός και χιονοδρομικός τουρισμός. Για να επιτευχθεί όμως, η πολυπόθητη ανάπτυξη θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση όχι μόνο των ορειβατών-χιονοδρόμων στο βουνό αλλά και κάθε πολίτη που επιθυμεί να γνωρίσει τον Όλυμπο.
Ο Δήμος Ελασσόνας, αναζητά λύση στο πρόβλημα της εύκολης πρόσβασης στο βουνό, αναγνωρίζοντας όμως τόσο το γεγονός της ασφάλειας του στρατοπέδου όσο και του σημαντικού ρόλου που αυτό κατέχει στην άμυνα της χώρας.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ελασσόνας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους αρμόδιους φορείς, τους ορειβατικούς και χιονοδρομικούς συλλόγους της περιοχής μας, απευθύνεται στην ηγεσία του στρατού αλλά και σε εσάς προσωπικά, ώστε μέσω της αγαστής συνεργασίας να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη που να εξασφαλίζει αφενός την εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο του Ολύμπου, αφετέρου την ασφάλεια του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Ελασσόνας
Γεώργιος Πασχόπουλος

Add Comment