Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ταξίδεψε στο Ευρωκοινοβούλιο

Εξετάστηκαν  θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό  ταξίδι πραγματοποίησαν  ,κατά το χρονικό διάστημα 26-29 Ιουνίου 2011, στελέχη του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» προκειμένου να έλθουν σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες  των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων , μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ,μέσω των Οικολόγων –Πράσινων .
Ήταν  μια τιμητική για το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» πρόσκληση ,η οποία προήλθε από την ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό,που τυγχάνει το Δίκτυο ,εντός και εκτός Ελλάδος και αφορά τις πρωτοβουλίες του και τις παρεμβάσεις του ,αλλά ιδιαίτερα τις προσπάθειές του για μεταφορά της τεχνογνωσίας του και των καλών πρακτικών του σε άλλα υπό ίδρυση Δίκτυα Εθελοντικών Οργανώσεων , σε όλη την Ελλάδα.
Τα  αντικείμενα  που εξετάστηκαν  ,στην παρούσα επίσκεψη ήταν  περιβαλλοντικά ζητήματα  και ιδιαίτερα θέματα  που αφορούν την περιβαλλοντική Εκπαίδευση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας των 27 και έτσι ,πέρα από την γνωριμία με τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ,θα γίνουν και οι απαραίτητες συναντήσεις και συνεργασίες με τις αρμόδιες Διευθύνσεις που ασχολούνται με τα θέματα Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Για τον λόγο αυτό ,στη συγκεκριμένη αποστολή συμμετείχαν   από πλευράς Δικτύου ο κ.  Φουρκιώτης Κων (Στρατιωτικός ε.α.- Υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Αθλημάτων Βουνού του Δικτύου ) ,όπως επίσης και ο Διευθυντής του ΚΠΕ Ελασσόνας ,Περιβαλλοντολόγος κ. Σπ. Αναγνωστάκης ,που είναι και υπεύθυνος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Επαρχίας Ελασσόνας ,αλλά ταυτόχρονα και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ κ. Θεοχ. Ζάγκα.

Η επίσκεψη εργασίας   στις Βρυξέλλες, ανταποκρίθηκε  πλήρως στην εξωστρεφή πολιτική του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και της φιλοπεριβαλλοντικής του πολιτικής , το οποίο πιστεύει ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα σήμερα για την ανάπτυξη της Ελλάδος ,αλλά ιδιαίτερα της περιφέρειας , είναι η έλλειψη ολοκληρωμένων και ώριμων μελετών, που δεν μας επιτρέπει να απορροφήσουμε τα σχετικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κυρίαρχος στόχος θα πρέπει να  είναι η αξιοποίηση του μηχανισμού που μας παρέχεται από την ΕΕ για την απορρόφηση αυτών των κοινοτικών κονδυλίων μέσα από ολοκληρωμένες μελέτες.
Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,που έχει έδρα την Ελασσόνα, πιστεύει ότι η επαρχία Ελασσόνας ,και  το μυθικό βουνό,ο Όλυμπος, μπορούν  με τις κατάλληλες φιλοπεριβαλλοντικές  παρεμβάσεις για την προστασία του βουνού και την κατάλληλη αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων , να μετατραπεί σε έναν αγαπημένο τόπο προορισμού των φίλων της Φύσης και των αθλητών βουνού από όλο τον κόσμο,διοργανώνοντας μεγάλες και σπουδαίες δράσεις με τους δραστήριους ορειβατικούς Συλλόγους της περιοχής ,ιδιαίτερα τώρα ,που διαφαίνεται η μετατροπή των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού σε «ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΥΜΠΟΥ –ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ»  και σε Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητών Βουνού.

Για τον λόγο αυτό ,κατά την διάρκεια της επίσκεψης σκοπός του Δικτύου ήταν  έγιναν επαφές με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχειρίζονται αναπτυξιακά κονδύλια, αλλά και με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.
Επίσης, έγινε συνάντηση  των Εκπροσώπων του Δικτύου με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου , όπως ,επίσης και με την Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών με σκοπό  να ξεκινήσουν συνεργασίες και ανταλλαγή επισκέψεων και δράσεων.Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου κ. Τεγγελίδου Γ. ,που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ,υποδέχτηκε  τους εκπροσώπους του Δικτύου και συνέβαλε τα μέγιστα  έτσι ώστε η επίσκεψη αυτή στις Βρυξέλλες να αποβεί και χρήσιμη και αποτελεσματική .
Οδοιπορικό – Δραστηριότητες
Την Τρίτη 28 Ιουλίου 2011 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε περιαστικό δάσος των Βρυξελών, όπου η Rosan Heremans, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της οργάνωσης Natuurpunt παρουσίασε μεθόδους βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει 80.000 μέλη στο Βέλγιο και αναπτύσσει δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο χώρο της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Ακόμη, την ίδια μέρα έγινε γνωριμία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σε ημερίδα ενημέρωσης με ομιλητές τον Αλέξανδρο Καρύδη (Διεύθυνση Επικοινωνίας) και τον ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλο. Τέλος, ακολούθησε επίσκεψη στο “πράσινο σπίτι” Mundo B (Rue d’Edimbourg 26), όπου έγινε συζήτηση με εκπροσώπους ΜΚΟ που συστεγάζονται σ’ αυτόν το χώρο.
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 οι συμμετέχοντες στην αποστολή παρακολούθησαν συζήτηση σε δημόσια ακρόαση [υπό την αιγίδα του Μιχάλη Τρεμόπουλου (Greens/EFA, Ελλάδα)] στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αίθουσα PHS 3C50) με θέμα: Πέρα από την Κρίση, Εναλλακτικές στη Λιτότητα και το Νεοφιλελευθερισμό.  Σημειώνεται ότι στη συζήτηση συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πράσινης «οικονομίας».
Τέλος, στα μέλη της αποστολής υπάρχει η εκτίμηση ότι η γνωριμία με τις δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου στο τομέα της «πράσινης ανάπτυξης» ενισχύει πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών για πρακτικές με οικονομική βιωσιμότητα και περιβαλλοντική ποιότητα.

Add Comment