Ανησυχεί η Ελασσόνα για την καταστροφή πυρομαχικών στην 694 ΠΑΠ

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Του Γιάννη Μουκίδη

Έντονη είναι η ανησυχία στην τοπική κοινωνία, αλλά και στον Δήμο Ελασσόνας με το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της καταστροφής των άχρηστων πυρομαχικών που ήδη γίνεται στο στρατόπεδο της 694 ΠΑΠ(στρατιωτικής μονάδας που βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης).
Και όλα αυτά, ιδιαίτερα μετά το τραγικό συμβάν της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, στο Ζύγι, έκρηξη που παρέλυσε ολόκληρη την Κύπρο. Ακόμη, να θυμίσουμε ότι αντίστοιχη επιχείρηση στην Αλβανία, είχε κοστίσει λόγω ελλιπών μέτρων προστασίας, ανθρώπινες ζωές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα – με επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς και με προσωπικές επισκέψεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – τόσο της απομάκρυνσης της συγκεκριμένης ΠΑΠ, όσο και του αγωγού καυσίμων που διέρχεται από την πόλη της Ελασσόνας, αλλά και τελευταία το θέμα της καταστροφής των πυρομαχικών.
Η επίσημη απάντηση αναμένεται σε όλα τα παραπάνω ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών σε περίπτωση βλάβης ή μοιραίου λάθους.
Τέλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας επισκέφτηκε προσωπικά τον χώρο της καταστροφής των πυρομαχικών, ενημερώθηκε από τους αρμοδίους της 694 ΠΑΠ και περιμένει σύντομα την επίσημη απάντηση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΙΩΤΗ – ΔΡΙΤΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ 694 ΠΑΠ

“Να απομακρυνθεί άμεσα το στρατόπεδο από την Ελασσόνα”

Το αίτημα της απομάκρυνσης της 694 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών αλλά και του αγωγού καυσίμων από την Ελασσόνα, επανέφεραν με ερώτησή τους προς τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη (Λάρισας) και Θοδωρής Δρίτσας (Α’ Πειραιά και Νησιών). Υπενθυμίζεται ότι η Λαρισαία βουλευτής είχε καταθέσει και παλιότερα το αίτημα προς το ΥΕΘΑ, με αφορμή ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την ασφάλεια της περιοχής από την καταστροφή πυρομαχικών στην ελασσονίτικη μονάδα του Στρατού Ξηράς.
Η ερώτηση είναι η ακόλουθη: “Έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Ελασσόνας αλλά και των γύρω περιοχών προκάλεσαν οι εικόνες από το τραγικό δυστύχημα στην Κύπρο, που στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων και τραυμάτισε δεκάδες, όταν έγιναν εκρήξεις σε εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά, στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, καταστρέφοντας και τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμός του Βασιλικού. Αιτία της ανησυχίας είναι η παραμονή έως σήμερα του στρατοπέδου της 694 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών (ΠΑΠ) -όπου γίνεται καταστροφή άχρηστων πυρομαχικών- αλλά και του αγωγού καυσίμων, ο οποίος περνά μέσα από την πόλη της Ελασσόνας.
Όπως έχει καταγραφεί, από την έκρηξη στο στρατόπεδο της Κύπρου προκλήθηκε οστικό κύμα που επέφερε τεράστιες ζημιές στις γύρω κοινότητες, ενώ θραύσματα, πιθανότατα από βλήματα, και κομμάτια μέταλλου έπεσαν σε σπίτια σε απόσταση μέχρι και πέντε χιλιομέτρων.
Οι κάτοικοι της Ελασσόνας και οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, μεταξύ αυτών και η σημερινή, έχουν απευθυνθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πολλές φορές, ζητώντας επιτακτικά την απομάκρυνση του στρατοπέδου, που βρίσκεται σε ελάχιστα μικρή απόσταση από κατοικημένη περιοχή, καθώς και του αγωγού καυσίμων.
Επειδή σε παλαιότερη ερώτησή μας (8315/24.12.2010) σχετικά με την 694 ΠΑΠ στην Ελασσόνα, ο κ. Υπουργός είχε απαντήσει ότι στο πλαίσιο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποφασισθεί εάν θα διατηρηθούν μονάδες και ποιες στην περιοχή της Ελασσόνας, με κριτήριο τις ανάγκες της εθνικής αμυντικής σχεδίασης.
Επειδή τυχόν έκρηξη, είτε λόγω βλάβης, είτε λόγω της έλλειψης όλων των μέτρων ασφαλείας είτε μοιραίου λάθους, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην περιοχή, η οποία περιβάλλεται από ορεινούς όγκους, απειλώντας και ανθρώπινες ζωές.
Επειδή η ασφάλεια των πολιτών παραμένει το ζητούμενο, ενώ το ανθρώπινο λάθος παραμένει αστάθμητος παράγοντας στην πρόκληση ατυχημάτων ή και δυστυχημάτων. Ερωτάται ο κ. υπουργός: ποια μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται για την φύλαξη, αλλά και την καταστροφή των πυρομαχικών στην 694 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών της Ελασσόνας; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης τόσο της 694 ΠΑΠ όσο και του αγωγού καυσίμων από την πόλη της Ελασσόνας και ποιο είναι αυτό;”.

Add Comment