Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»: Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα κοινωφελούς

Μεγάλο μας όπλο ο Ελληνικός Πολιτισμός

Σε μαραθώνιο επισκέψεων προέβησαν στελέχη του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” , προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών σε αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους της Θεσσαλίας(Π.Ε. Λάρισας ,Καρδίτσας και Τρικάλων) , δεδομένου ότι εδώ και έξι μήνες ,με πλήρη σοβαρότητα και μεγάλη υπευθυνότητα ,υλοποιεί Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού .

Συγκεκριμένα το “Δίκτυο Περραιβία” ,με έδρα την Ελασσόνα ,είναι η πρώτη σε βαθμολογία Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών (ΜΚΟ) ,σε όλη τη χώρα , που επιλέχθηκε ,εδώ και ένα χρόνο, για να υλοποιήσει πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και ήδη απασχολεί 118 ανέργους νέους για 7 μήνες σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία των Νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων ΙΕ’ ΕΠΚΑ, 7η ΕΒΑ, ΛΔ’ ΕΠΚΑ και 19η ΕΒΑ. Τον συντονισμό του προγράμματος έχει η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ η διαδικασία επιλογής των ανέργων ωφελουμένων ,έγινε κατά υποδειγματικό τρόπο με ευθύνη του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
[wpg_thumb]

Το αντικείμενο της δράσης που υλοποιείται είναι η “Φύλαξη, ανάδειξη και βελτίωση της προσβασιμότητας αρχαιολογικών και μουσειακών χώρων στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας”.

Ειδικότερα :
1. για το Νομό Καρδίτσας το έργο αφορά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης 47 ατόμων (ωφελουμένων) για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού, σε συνεργασία με την ΛΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καρδίτσα και την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τα Τρίκαλα
Συγκεκριμένα προσλήφθηκαν στο Δήμο Παλαμά 1 αρχαιολόγοι, 4 ημερήσιοι φύλακες και 2 εργάτες, στο Δήμο Καρδίτσας 2 αρχαιολόγοι, 2 μουσειολόγοι-μουσειοπαιδαγωγοί και 2 ημερήσιοι φύλακες και στο Δήμο Σοφάδων 2 αρχαιολόγοι, 6 ημερήσιοι φύλακες και 12 εργάτες, στο Δήμο Μουζακίου 3 ημερήσιοι φύλακες και 5 εργάτες και στο Δήμο Αργιθέας 2 αρχαιολόγοι και 2 ημερήσιοι φύλακες.
2. για το Νομό Λάρισας το έργο αφορά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω της πρόσληψης 42 ατόμων, σε συνεργασία με την ΙΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα προσλήφθηκαν στο Δήμο Φαρσάλων 1 αρχαιολόγος και 4 εργάτες, στο Δήμο Κιλελέρ 1 ημερήσιος φύλακας, στο Δήμο Αγιάς 1 αρχαιολόγος, 7 εργάτες, 1 ημερήσιος φύλακας και 3 νυχτοφύλακες, στο Δήμο Ελασσόνας 2 αρχαιολόγοι, 11 εργάτες και 2 ημερήσιοι φύλακες και στο Δήμο Λαρισαίων 1 αρχαιολόγος, 2 νυχτοφύλακες και 6 εργάτες.
3. για το Νομό Τρικάλων το έργο αφορά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω της πρόσληψης 29 ατόμων, σε συνεργασία με την ΛΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καρδίτσα και την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με έδρα τα Τρίκαλα.
Συγκεκριμένα προσλήφθηκαν στο Δήμο Τρικκαίων 2 αρχαιολόγοι, 7 ημερήσιοι φύλακες και 12 εργάτες και στο Δήμο Καλαμπάκας 1 αρχαιολόγος, 2 ημερήσιοι φύλακες και 5 εργάτες.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” κ. Κων. Σκριάπας και ο υπεύθυνος σε Θέματα Περιβάλλοντος κ. Κ.Φουρκιώτης ,που όλο αυτό το διάστημα ,παρακολουθούν από κοντά ,εκ μέρους του Δικτύου που είναι ο δικαιούχος του Προγράμματος , το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι Εφορείες Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ,αλλά και οι Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ,τόνισαν “ότι ο πολιτισμικός πλούτος της Θεσσαλίας είναι τεράστιος και ως εκ τούτου ,έχουμε χρέος όλοι και να τον διασώσουμε και να τον αναδείξουμε ,αλλά κυρίως να τον παραδώσουμε στις νέες γενεές ,καθιστώντας τη Θεσσαλία ,ως έναν αγαπημένο τόπο πολιτιστικού τουρισμού .Και γι’ αυτό το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,με μεγάλη προσπάθεια και νυχθημερόν εργασία ,αξιοποιεί Ευρωπαϊκούς πόρους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ,αποδεικνύοντας ότι οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ,μπορούν να προσφέρουν σπουδαίο έργο όχι μόνο στον Πολιτισμό ,αλλά και στην αναπτυξιακή πορεία τη χώρας ,που τόσο την έχει ανάγκη”.
Σημειώνεται ότι το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” πρόσφατα διοργάνωσε την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013 , μια σπουδαία Στρογγυλή Τράπεζα ,στη Λάρισα ,με θέμα “ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2014-2020:Η Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς-
Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές και πιθανές επιπτώσεις” ,σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -Αντιπρυτανεία Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων ,Εξωστρέφειας ,Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ,με προσκεκλημένο τον διεθνούς φήμης επιστήμονα κ. Μαρ. Ιωαννίδη (Κύπρος) και σπουδαίους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς από όλη την Ελλάδα.
Ήδη προχωρά και σε άλλες διεθνείς συνεργασίες ,με κεντρικό θέμα τον Πολιτισμό ,όπως επίσης και σε τηλεοπτικές εκπομπές με στόχο την ανάδειξη των Γραμμάτων ,των Τεχνών και του Ελληνικού Πολιτισμού .
Παράλληλα είναι και Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού (ECTN) ,με μέλη φορείς από όλη την Ευρώπη με τους οποίους συνεργάζεται στενά και σκοπό την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Θεσσαλίας και της Ελλάδος ως τουριστικών προορισμών .

Add Comment