Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΙΤΗ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΚΑΒΑΝΗ

Στον ποιητή Κώστα Βάρναλη είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει το Πολιτιστικό Προξενείο Ελασσόνας την Κυριακή 27 Οκτώβρη. Είναι μια ιδιαίτερη εκδήλωση αφού αφορά ένα ποιητή σύγχρονο μιας και το έργο του παραμένει επίκαιρο. Ενας ποιητής που μιλά σε όλους μας σήμερα και μας υπενθυμίζει: «Δικιά σας η πατρίδα, μα τίποτα δικό σας μέσα σ’ αφτήνε: χωράφια και παλάτια, καράβια και χρήμα, Θεοί κι εξουσία, σκέψη και θέληση – όλα ξένα!…». Είναι ο ποιητής του λαού που δυστυχεί και υποφέρει, που είναι μόνιμο θύμα εκμετάλλευσης, σαν τον κυρ Μέντιο που είναι το μόνιμο θύμα εκμετάλλευσης. Μιλά τη γλώσσα του λαού, ξέρει πολύ καλά τι θέλει να πει, σε ποιον να το πει και πώς να το πει. Σε αυτόν απευθύνεται και του υπενθυμίζει πως αν ξυπνήσει, μονομιάς θάρθει ανάποδα ο ντουνιάς.
[wpg_thumb]
Η εκδήλωση είναι ένα πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Ελασσόνας και απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο σε όσους αγαπούν την ποίηση και τη λογοτεχνία. Με αυτή τη σκέψη οι διοργανωτές διαμόρφωσαν και το πρόγραμμα έτσι ώστε να έχει εκλαϊκευτικό χαρακτήρα για το έργο του ποιητή. Να μπορούν να την παρακολουθήσουν όλοι, να γνωρίσουν το έργο του, την αξία του και την προσωπικότητα του ποιητή.
Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Ελασσονίτη δημοσιογράφου συγγραφέα Ηρακλή Κακαβάνη με τίτλο «Ο Αγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του» από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ. Ένα βιβλίο χρήσιμο και χρηστικό όπως το χαρακτήρισε ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής. Μια επιστημονική – φιλολογική προσέγγιση με απλό και κατανοητό λόγο. Όπως έγραψε bloger αναγνώστης του βιβλίου «η σπουδαιότητά του έγκειται στο γεγονός ότι φέρνει τον ποιητή πιο κοντά στους «ανίδεους» σαν και του λόγου μου, που επιπλέαμε στην επιφάνεια του έργου του με τη σιγουριά ότι ταξιδεύαμε σε γνωστά νερά. Το βιβλίο τού Κακαβάνη μας δίνει τη δυνατότητα να βουτήξουμε σ’ αυτά τα βαθιά νερά και να θαυμάσουμε την ομορφιά και τον πλούτο τους».
Ο Ηρακλής Κακαβάνης γεννήθηκε στη Γαλανόβρυση και από το 1991 εργάζεται ως δημοσιογράφος στο «Ριζοσπάστη», μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Συνεργάζεται και με φιλολογικά περιοδικά. Εχει γράψει ακόμη το βιβλίο «Ο δαίμων του τυπογραφείου», σε συνεργασία με τον εικαστικό Γιώργο Φαρσακίδη εκδώσανε το λεύκωμα «Ομήρου Ιλιάδα 24 Λιθογραφίες το Henri Motte» και, τέλος, έχει προλογίσει και επιμεληθεί αρκετά άλλα βιβλία.
Για τον Κώστα Βάρναλη και το βιβλίο θα μιλήσουν: Νίκος Γάτσας, πρόεδρος πολιτιστικού προξενείου Πέννυ Αγοράστη-Χέβα, φιλόλογος – ιστορικός
Παύλος Ριζαργιώτης, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας Ηρακλής Κακαβάνης.
Στην εκδήλωση θα προβληθεί ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ από την πάνδημη κηδεία του ποιητή. Μελοποιημένα ποιήματα του Βάρναλη θα ερμηνεύσουν οι Θάνος Τζήκας και Βασίλης Καραμπούζης. Από μέλη της Θεατρικής Ομάδας Δήμου Ελασσόνας θα αποδοθεί θεατρικά η κατάθεση του Βάρναλη στη Δίκη του Λουντέμη το 1956.
Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 27 Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα θεάτρου Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη, με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελασσόνας.

Add Comment