Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας: Το έγκλημα κατά του Πηνειού και της Κάρλας συνεχίζεται

Επείγουσα η σύσταση Παρατηρητηρίου

Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες  εγκληματικών πράξεων κατά του Πηνειού και γενικότερα κατά του  υδάτινου πλούτου της Θεσσαλίας ,όπως φαίνεται από την τελευταία μόλυνση που εντοπίστηκε στα διοικητικά όρια του Ν. Τρικάλων ,πριν λίγες μέρες .
Τα νέα αυτά λυπηρά φαινόμενα αποτελούν συνέχεια και πολλών άλλων που αφορούν τη μόλυνση της Λίμνης Κάρλας ,η οποία δυστυχώς ,επίσης, δεν  προστατεύεται από τους υπεύθυνους φορείς της Πολιτείας .
Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το Δίκτυο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  (ΜΚΟ) Θεσσαλίας, για την πλήρη αδιαφορία και για την ανυπαρξία μιας έξυπνης και αποτελεσματικής πολιτικής ,που είναι αρμοδιότητα της συντεταγμένης Πολιτείας,κεντρικής και περιφερειακής. .
Το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας ζητά επειγόντως να ληφθούν  μέτρα,  έτσι ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και ρυπογόνες  εισροές στο υδατικό σύστημα του Πηνειού ,ο οποίος με τη σειρά τροφοδοτεί τη Λίμνη Κάρλα.

Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας και Μνημόνιο Συνεργασίας

Το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας επιμένει  στην άμεση ανάγκη :
1.Της υπογραφής  ενός Μνημονίου  Συνεργασίας  μεταξύ όλων των Φορέων ,για την προστασία της ισορροπίας όλων των υδατικών πόρων  που ξεκινούν από τις πηγές του Πηνειού και φτάνουν μέχρι τη Λίμνη Κάρλα.
2.να συσταθεί ένα Θεσσαλικό Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος ,με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, για την προστασία όλου του υδατικού συστήματος του Πηνειού κι της Κάρλας  ,έτσι ώστε ο Πηνειός και η Κάρλα να είναι πραγματικά πηγή ζωής για όλη τη Θεσσαλία και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ,όχι μόνο για τον αγροδιατροφικό τομέα ,αλλά και της ανάπτυξης σπουδαίων δράσεων εναλλακτικού τουρισμού ,που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Τονίζεται  ότι στο θέμα της υπό  ανασύσταση  Λίμνης Κάρλας και στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής κατεύθυνσης περί συμμετοχικής διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ( Φορέας Διαχείρισης Κάρλας ,Περιφέρεια ,Δήμοι , ΤΟΕΒ Κάρλας,ΤΟΕΒ Πηνειού, ΜΚΟ κ.ά. ), οφείλουν να συνεργαστούν στενά , με σκοπό την κοινή δράση για την προστασία όλου του υδατικού συστήματος ,που τόση σημασία έχει για όλη τη Θεσσαλία.
Στα πλαίσια ενός Μνημονίου συνεργασίας  ,μπορούν να προβλεφθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που απαιτούνται και που όλοι γνωρίζουν ,έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα , που προσβάλλουν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο ,στο όνομα εξυπηρέτησης κάποιων άνομων συμφερόντων ,που επιμένουν να μην εφαρμόζουν τους Νόμους .
Επίσης, τονίζεται ότι το έγκλημα αυτό της ρύπανσης ,εμποδίζει την αναπτυξιακή δυναμική όλης της Θεσσαλίας ,η οποία και μπορεί ,αλλά και δικαιούται να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι αδιανόητο να καταστρέφεται η προοπτική των επόμενων γενεών ,για την εφήμερη εξυπηρέτηση συμφερόντων ,που το μόνο τους κίνητρο αποτελεί το κέρδος ,αφού δεν λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος ,που ο νόμος ορίζει .

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΡΛΑΣ και ΔΙΚΤΥΟ ΜΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στη διάθεση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας θέτει το δυναμικό του το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας  ,μέσα από τις περιβαλλοντικές του Οργανώσεις , οι οποίες επί σειρά ετών δραστηριοποιούνται στο μεγάλο κεφάλαιο του περιβάλλοντος και έχουν μέχρι σήμερα προσφέρει πάρα πολλά .
Το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας επιμένει στην άμεση νομική ρύθμιση , που να αφορά τη λειτουργία ,τις αρμοδιότητες ,τους κανόνες συμπεριφοράς και την αυτονομία στη δράση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας  ,έτσι ώστε μια περιοχή, που έχει χαρακτηριστεί ως “περιοχή NATURA”, όπως είναι η Κάρλα ,να έχει όλα εκείνα τα μέσα για την προστασία ,όλου αυτού του Οικοσυστήματος .

Όλοι οι φορείς (Υπουργεία,Περιφέρεια ,Δήμοι κ.ά) οφείλουν να στηρίξουν και να συνδράμουν το έργο του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας (Πρόεδρος κ. Ιφ. Καγκάλου) , έτσι ώστε να σταματήσουν ,επιτέλους, οι παράνομες ρυπογόνες δραστηριότητες και να μην μετατραπεί  η λίμνη σε ένα άρρωστο οικοσύστημα  ,με κατεστραμμένη την θαυμάσια χλωρίδα και πανίδα του .

Μεγάλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλίας

Τέλος, το Δίκτυο  ΜΚΟ επισημαίνει ότι η Περιφέρεια  πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει ,άμεσα και με σοβαρότητα  ,πολλά άλλα περιβαλλοντικά θέματα όπως αυτά που αφορούν τον Αχελώο, τον Λιγνίτη,τον  Όλυμπο, τη Νιτρορύπανση, τις Βιολογικές Καλλιέργειες ,τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Παγασητικό ,ανακύκλωση ,ΧΥΤΑ,ΧΥΤΥ κ.ά.
Για τον λόγο αυτό  καλεί όλους σε μια σοβαρή , ,επιστημονικά άρτια και πέρα από οποιαδήποτε σκοπιμότητα ,συνεργασία ,για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος ,που δυστυχώς ,δεν μπορούν να περιμένουν.
Τα προβλήματα είναι απέναντί μας και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Ο τόπος δεν έχει άλλο ανάγκη από υποσχέσεις ή αναβολές ,αλλά από σοβαρή πολιτική για το Περιβάλλον και πάνω απ’ όλα τον Άνθρωπο.

Add Comment