Δόλιχος δρόμος και Περραιβική Τριπολίτιδα στο φεστιβάλ της Δολίχης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια φορά στη Δολίχη το 6ο Φεστιβάλ Περραιβική Τρίπολις το Σάββατο 06/07/2013 20:00 μ.μ. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, η εκδήλωση μεταφέρθηκε έκτακτα στην αίθουσα «Τάκης Τσιόγκας»
Η αφετηρία του 2ου Δόλιχου δρόμου έγινε από τον αρχαιολογικό χώρο «Καστρί Δολίχης» με τερματισμό τον Ι.Ν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πλατεία Δολίχης, όπου αντιστοιχεί σε 24 στάδια (δηλ. σε 4.614,48 μ.)
Συνολικά, αγωνίστηκαν 21 αθλητές και πρώτος Δολιχοδρόμος αναδείχθηκε ο Λιόλιος Ιωάννης Κ. με χρόνο 19 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα, στην 2η θέση ακολούθησε ο Γιώργος Τσακνάκης με χρόνο 20 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα ενώ
στην 3η θέση τερμάτισε ο αθλητής της GRT Αντώνης Λιάνος με χρόνο 21 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα. Σε όλους του Δολιχοδρομείς δόθηκαν μετάλλια και αναμνηστικά. Τους τρείς πρώτους βράβευσαν με κύπελλα ο Δημοτικός σύμβουλος Καψάλης Νίκος, ο αντιδήμαρχος Νάνος Ιωάννης, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος Παιδής Αθανάσιος βράβευσε τον πρώτο δολιχοδρόμο.
[wpg_thumb]
Ο εκπρόσωπος του συλλόγου Μίχος Στέργιος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους στο 6ο Φεστιβάλ Περραβική Τρίπολις, το οποίο φέτος είναι αποτέλεσμα συνδιοργάνωσης του πολιτιστικού συλλόγου Δολίχης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τόνισε, οτι τα τελευταία δύο χρόνια η στασιμότητα που υπάρχει στις ανασκαφές στο χώρο του Καστριού Δολίχης έχει οδηγήσει στην έλλειψη νέων ευρημάτων, η οποία συνεπάγεται και τον περιορισμό της θεματολογίας του Φεστιβάλ. Γι αυτό το λόγο φέτος επιλέξαμε η θεματολογία της εκδήλωσης να είναι κάπως διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εξίσου όμως ενδιαφέρουσα.
Ακόμα ευχαρίστησε τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης τον δημοσιογράφο κ. Λεκάκη Γιώργο και το μουσικό σχήμα του μαέστρου Τσιαβέ Δημήτρη που πλαισιώνει την εκδήλωση.
Τέλος, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την φετινή συνδιοργάνωση καθώς και το περιοδικό «Όλύμπια δρώμενα» για τη χορηγία των μεταλλίων στους δολιχοδρομείς. Επίσης ο πολιτιστικός σύλλογος Δολίχης ζητάει από τον δήμο Ελασσόνας και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς τη συνέχιση των ανασκαφών στο χώρο του Καστριού Δολίχης καθώς και συντήρηση και τον καθαρισμό του δρόμου που οδηγεί εκεί, ο οποίος πλέον έχει κλείσει από την πυκνή βλάστηση. Κλείνοντας, έκανε μια αναφορά για τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου οι οποίες ακολουθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια ο Περιφερειακός σύμβουλος Παιδής Αθανάσιος ευχαρίστησε τον πολιτιστικό σύλλογο της Δολίχης για την πρόσκληση, τονίζοντας πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και ευχήθηκε στο πολιτιστικό σύλλογο της Δολίχης να συνεχίσει να κάνει το έργο του με πολλές επιτυχίες.

Τον λόγο πήρε ο επίσημος καλεσμένος, ο δημοσιογράφος Λεκάκης Γιώργος ο οποίος μίλησε για την αρχαιοκαπηλία των Γερμανών στην Ελλάδα επί κατοχής που όπως τόνισε χαρακτηριστικά οι Γερμανοί μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε. Οι Γερμανοί κατακτητές υποσχέθηκαν την τήρηση των ελληνικών νόμων περί αρχαιοτήτων. Αλλά η Ιστορία έχει αποδείξει πως οι εξουσιαστές και οι κατακτητές είναι αναιδείς και αλαζόνες. Απ’ τον κανόνα δεν εξαιρέθηκαν οι Γερμανοί – και πώς να το πράξει ένας λαός που πιστεύει πως είναι ανώτερος όλων των άλλων;.. Υποσχέθηκαν πως μετά τον πόλεμο, θα παραδώσουν τα προϊόντα ανασκαφών δια του γερμανικού Ινστιτούτου. Το ελληνικό υπουργείο έκαμε έκκληση (αρ. 36260/1198/13.7.1942) προς την ειδική γερμανική στρατιωτική υπηρεσία προστασίας μνημείων, περί τηρήσεως των αρχαιολογικών νόμων, αλλά οι Γερμανοί την επέστρεψαν πίσω αναιδέστατα ως απαράδεκτη.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι ναζί είχαν συγκροτήσει από την αρχή του Πολέμου έναν κατάλογο, με έργα διαφόρων δημόσιων συλλογών, που εξέφραζαν κατ’ αυτούς την… «γερμανικότητα». Και άρα, κατά την λογική τους, έπρεπε για τον λόγο αυτό να έρθουν στην Γερμανία…
Όταν οι Έλληνες αρχαιοφύλακες στην Κατοχή έκαμαν παρατηρήσεις στους κλέπτες Γερμανούς, η συνήθης απάντηση ήταν «μην ενδιαφέρεσθε, γιατί αυτά δεν είναι δικά σας…».
Ο κατάλογος αυτός δεν είναι ελλιπής. Είναι ελλιπέστατος. Είναι όμως μια πρώτη καταγραφή, ένα πρώτο σκαλοπάτι, ένα πρώτο βήμα. Ας ακολουθήσουν κι άλλα. Και το κυριώτερο είναι επίσημη καταγραφή, από το τότε ελληνικό κράτος…
Έστω και με μερικές δεκαετίες καθυστέρηση, ας διεκδικήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας και της προσωπικότητάς μας. Αυτές οι κλοπές δεν παραγράφονται, ούτε απ’ την συνείδηση, αλλά ούτε απ’ το Διεθνές Δίκαιο. Ας μην πέσουμε αμαχητί…
Στον κ. Λεκάκη Γιώργο απονεμέθηκε αναμνηστική πλακέτα και δώρα απο τον αντιπρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Δολίχης Παπακωνσταντίνου Αθανάσιο.
Ακολούθησε το μουσικό σχήμα του μαέστρου Τσιαβέ Δημήτρη το οποίο διασκέδασε τους παρευρισκόμενους για μια ώρα περίπου.
Με το τέλος της εκδήλωσης, ο πολιτισμός σύλλογος της Δολίχης παραχώρησε δείπνο στους επισήμους στην παραδοσιακή ταβέρνα «το Παλιόχανο».
Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Μαντζάρα Ανθή – μέλος του πολιτιστικό Συλλόγου Δολίχης ( φοιτήτρια του Α.Π.Θ) Παρευρέθηκαν οι κ.κ. Αθανάσιος Παιδής (Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας), Αθανάσιος Καψάλης (δημοτικός Σύμβουλος), Ιωάννης Νάνος (αντιδήμαρχος Ελασσόνας), Παναγιώτης Τσακνάκης (Πρόεδρος Τ.Σ. Δολίχης) εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Add Comment