Επιτυχής η λαρισινή αποστολή στο Παρίσι

Με μεγάλη επιτυχία κι αποσπώντας ευρεία κάλυψη και ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια από τα γαλλικά ΜΜΕ, ολοκληρώθηκε η Λαρισαϊκή αποστολή στο Παρίσι, της οποίας ηγήθηκε η πρόεδρος της ΕΔΠ Leader – αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, με σκοπό την παρουσίαση των τουριστικών δυνατοτήτων αλλά και των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας.

Πιο συγκεκριμένα, η Λαρισαϊκή αποστολή, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ κ. Θεοδ. Μηνάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ελασσόνας κ. Αθαν. Καψάλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Τεμπών κ. Γρηγ. Δήμου, ο β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Νικ. Ντάγκας και το στέλεχος της ΑΕΝΟΛ κ. Σεβαστή Μπασδέκη, μετέβη στο Παρίσι στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας που αναπτύσσει η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας – μέσω του προγράμματος Leader που χειρίζεται η ΑΕΝΟΛ – με τη Γαλλία και συγκεκριμένα με την περιοχή Λοζέρ, και από την οποία η περιοχή μας αναμένεται να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη για την προώθηση του τουρισμού.
[wpg_thumb]

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η αποστολή συμμετείχε στην «Ελληνική Εβδομάδα στο Παρίσι» όπου στον «Οίκο της Λοζέρ», έναν εκθεσιακό χώρο όπου προωθούνται τα προϊόντα της περιοχής Λοζέρ, φιλοξενήθηκε έκθεση με τοπικά προϊόντα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπως τυροκομικά, όσπρια, ελιές και λάδι, αρωματικά φυτά, τσίπουρο, κρασί, τραχανάς, χυλοπίτες, μέλι, λικέρ, γλυκά του κουταλιού κ.α.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Λαρισαίος σεφ κ. Ελευθ. Κουτσιμανής, ο οποίος μαγείρεψε φαγητά της περιοχής χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα.
Η έκθεση προέβαλλε την περιοχή μας -από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος, αγροτικών προϊόντων και παροχής ποιοτικών υπηρεσιών – στο Παρίσι που αποτελεί το κέντρο των εξελίξεων της Γαλλικής αγοράς.

Οι εκδηλώσεις στο μέγαρο της Λοζέρ έτυχαν εκτενούς κάλυψης από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο του Παρισίου, και μάλιστα η κ. Καραλαριώτου παραχώρησε συνέντευξη στο «Radio France» όπου και παρουσίασε αναλυτικά τα πολλαπλά τουριστικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας, καθιστώντας την ιδανικό προορισμό για διακοπές όλο τον χρόνο, με το συνδυασμό βουνού και θάλασσας, τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου – Εθνικού Δρυμού και του Κισσάβου, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, την παραλιακή ζώνη και τα θρησκευτικά μας μνημεία και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ως νομός Λάρισας είμαστε πρώτοι στη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία, παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα ΠΟΠ, όπως είναι μεταξύ άλλων το αρνάκι και το κατσικάκι Ελασσόνας, τη φέτα, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, τα τοπικά κρασιά και το τσίπουρο Τυρνάβου.
Ακριβώς λόγω και των δυσκολιών που περνάμε ως χώρας και συνεπώς ως νομός, η διασφάλιση της ποιότητας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν για εμάς μονόδρομο για την ανάπτυξη».
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η μεγάλη αναγνωρισιμότητα του Ολύμπου στους γάλλους δημοσιογράφους και επισκέπτες. Μάλιστα, η αντιπεριφερειάρχης τους προσκάλεσε να επισκεφτούν την κορυφή του Ολύμπου και αυτοί με τη σειρά τους επεσήμαναν ότι αυτή η ανάβαση αποτελεί όνειρο ζωής για κάθε Γάλλο.

Παρουσία και του Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού της Λοζέρ και πρώην υπουργού Γεωργίας κ. Jaques Blanc, η κ. Καραλαριώτου αναφέρθηκε στα πολλά κοινά χαρακτηριστικά που έχει η περιοχή της Λοζέρ με τη Λάρισα, αφού στηρίζεται κυρίως στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό – κι έκανε λόγο για ένα δυναμικό άνοιγμα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας σε νέες αγορές και την ανταλλαγή εμπειριών, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Η επίσκεψή μας στο Παρίσι, στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας που υλοποιούμε μέσω του Προγράμματος Leader της ΑΕΝΟΛ, μας έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τα αγροτικά προϊόντα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και να κάνουμε τους Γάλλους «κοινωνούς» των δικών μας παραδοσιακών γεύσεων, των δικών μας τοπικών ποιοτικών προϊόντων. Επίσης καταφέραμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η Λάρισα αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό με αμέτρητες επιλογές, έναν τόπο ιδανικό για διακοπές».

Από την πλευρά του ο κ. Blanc αναφέρθηκε στην περιοχή της Λοζέρ, η οποία παρήγαγε τυρί τύπου φέτας, το οποίο και απέσυρε μετά την κατοχύρωση της ελληνικής φέτας ως προϊόν ΠΟΠ., τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η μάχη της φέτας αποτελεί πια παρελθόν και μία νέα εποχή συνεργασίας αρχίζει με τους Έλληνες. Η Ελλάδα με τη Γαλλία είναι δύο χώρες με πολλά κοινά στοιχεία που μπορούν να αναπτύξουν ενιαίες δράσεις προς όφελός τους».

Στο σημείο αυτό η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε κι εκείνη την ανάγκη πολύπλευρης συνεργασίας και ανάπτυξης κοινών δράσεων όλων των μεσογειακών χωρών που έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και κοινά προβλήματα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της αποστολής στο Παρίσι, υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στην ΑΕΝΟΛ – από την κ. Καραλαριώτου ως πρόεδρο της ΕΔΠ Leader και τον πρόεδρο της ΑΕΝΟ κ. Μηνά– και την αντίστοιχη Αναπτυξιακή Εταιρία της περιοχής Σεβοντάν – Λοζέρ – από τον κ. Blanc.

Σήμα Ποιότητας: Από τη Γαλλία στη… Λάρισα

Το δεύτερο σημαντικό σκέλος της συνεργασίας της Λάρισας με την περιοχή Λοζέρ, αφορά στην αξιοποίηση της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει ο γαλλικός νομός στην εφαρμογή ενός πρότυπου Συστήματος Πιστοποίησης για τα αγροτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει στον τομέα του τουρισμού.
Προς αυτή την κατεύθυνση η κ. Καραλαριώτου ανέφερε συγκεκριμένα: «Το σήμα ποιότητας της Λοζέρ για καταλύματα και προϊόντα εφαρμόζεται με επιτυχία σε 96 νομούς της Γαλλίας και εκπροσωπεί 28.000 περίπου επιχειρήσεις. Δεδομένης της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει η Λοζέρ σε αυτόν τον τομέα, στόχος μας είναι να λάβουμε, μέσω της συνεργασίας μας, την απαραίτητη τεχνογνωσία, να την εφαρμόσουμε στην περιοχή μας και να δημιουργήσουμε τελικά το δικό μας «Ειδικό Σήμα Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών». Ο τρόπος που λειτουργεί το κύκλωμα αυτό είναι έξυπνος όσο και απλός: Υπάρχει διασύνδεση των παραγωγών με τους επιχειρηματίες του τουρισμού και τα «πιστοποιημένα» αγροτικά προϊόντα διατίθενται μέσω των «πιστοποιημένων» τουριστικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας τελικά ένα συνεκτικό τουριστικό κύκλωμα, ένα δίκτυο προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών. Πιστεύουμε ότι με τη δημιουργία του Σήματος Ποιότητας θα πετύχουμε τη σύζευξη γαστρονομίας και τουρισμού, κατά τα πρότυπα της Λοζέρ, θα αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν και φυσικά θα το προωθήσουμε περισσότερο και θα το κάνουμε ευρύτερα γνωστό. Μας προτάθηκε μάλιστα από την πρόεδρο του Εθνικού Σήματος Ποιότητας κ. Ζιλιέσκ, πέρα από την τεχνογνωσία, να υπάρξει και συνεργασία των δύο σημάτων και θεωρούμε ότι είναι μία πολύ καλή σκέψη, την οποία αντιμετωπίζουμε καταρχάς θετικά. Ανοίγουμε δρόμους για την προβολή της περιοχής μας και των προϊόντων μας σε ένα ευρύτερο κοινό. Αυτή η διακρατική συνεργασία της περιοχής μας με τη Γαλλία συνιστά ένα μεγάλο εγχείρημα, μία μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη και προβολή της περιοχής μας. Η δεύτερη φάση της συνεργασίας με τη Γαλλία θα εξελιχθεί στην Ελλάδα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου μία αντίστοιχη ομάδα αιρετών από τη Λοζέρ θα επισκεφθεί την περιοχή μας, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μία επίσημη εκδήλωση στην Αθήνα, όπου θα γίνει και μία αποτίμηση των αποτελεσμάτων του συνόλου των επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες – περιοχές».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και των δράσεων στον «Οίκο της Λοζέρ» στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν επαφές με Γάλλους αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας. Έτσι, το «παρών» στη έκθεση έδωσαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Λοζέρ, κ. Jean Lescure και ο Διευθυντής της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού της Λοζέρ, κ. Pierre Spirito.
Παρευρέθηκε επίσης ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Παρισίου και Περιχώρων, κ. Μιχάλης Κακούρος, ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, κ. Αραβαντινός, ο σύμβουλος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας, κ. Παναγιώτης Ζάραγκας, καθώς και πολλοί Έλληνες που διαμένουν στο Παρίσι.

Σε συνέχεια των επαφών και παρουσιάσεων στο Παρίσι, μία ομάδα της ΑΕΝΟΛ μετέβη στη Λοζέρ, κι ενημερώθηκε για τις προδιαγραφές των πρότυπων σημάτων ποιότητας που εφαρμόζει η περιοχή τόσο σε προϊόντα όσο και σε υπηρεσίες, με σκοπό να μεταφερθεί η εμπειρία των ποιοτικών διαδικασιών και να εφαρμοστεί, και στην περιοχή μας, για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Ενημέρωση επιχειρηματιών – Ειδικό Σήμα Ποιότητας

Η Αντιπεριφέρεια Λάρισας, σε συνεργασία με την ΑΕΝΟΛ, το Επιμελητήριο και άλλους επαγγελματικούς φορείς, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με τους επιχειρηματίες – επαγγελματίες της περιοχής μας, προκειμένου να αναλυθούν τα πλεονεκτήματα των έως τώρα επαφών με τη Γαλλία και να διερευνηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών, αλλά και με στόχο να προχωρήσει η προώθηση του «Ειδικού Σήματος Ποιότητας» για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, από την εφαρμογή του οποίου η περιοχή μας έχει μόνο θετικά οφέλη να αποκομίσει.
Εν συνεχεία, τον Σεπτέμβριο που αντίστοιχη αντιπροσωπεία από τη Λοζέρ θα επισκεφτεί την περιοχή μας, η Αντιπεριφέρεια Λάρισας θα διοργανώσει εκ νέου σειρά επαφών – συναντήσεων με τους επιχειρηματίες της περιοχής μας, ώστε να ενημερωθούν απευθείας για τις δυνατότητες που διανοίγονται.
Πιο συγκεκριμένα, τα «βήματα» που θα γίνουν για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών της διακρατικής συνεργασίας με τη Γαλλία είναι τα εξής:
1. Δημιουργία ιστοσελίδας που θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις μηχανές αναζήτησης και η οποία θα παρέχει εκτενείς πληροφορίες για την περιοχή μας αλλά και δυνατότητα κρατήσεων (Booking)
2. Ενημέρωση – Κατάρτιση επαγγελματιών και φορέων τουρισμού
3. Διαδικασίες Πιστοποίησης για «Ειδικό Σήμα Ποιότητας» που θα αφορά σε τοπικά αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες τουρισμού.

Add Comment