Οδηγός Επισκέψιμων Αρχαιολογικών Χώρων του Νομού Λάρισας

Πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη καταγραφή επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων του νομού

DSCN4803 [39]Η ολοκλήρωση του «Οδηγού Επισκέψιμων Αρχαιολογικών Χώρων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας» που προωθεί η Αντιπεριφέρεια Λάρισας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που είχε χθες το πρωί στο γραφείο της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου με την προϊσταμένη της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια.
Παρουσία και των αρχαιολόγων κ. Μαρίας Τριχιά και Όλγας Σουλιώτη που είχαν και την ευθύνη της καταγραφής των στοιχείων, η κ. Σδρόλια παρέδωσε στην αντιπεριφερειάρχη το υλικό που έχει ετοιμαστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωσή του.
Σκοπός της δημιουργίας της συγκεκριμένης έκδοσης, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Εφορίας Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας, είναι να κυκλοφορήσει τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή (τύπου διαδραστικού χάρτη).
Ολοκληρωμένη καταγραφή των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, χαρακτήρισε το υλικό που της παραδόθηκε η κ. Καραλαριώτου επισημαίνοντας συγκεκριμένα: «Η δημιουργίας ενός τέτοιου οδηγού, που είναι το αποτέλεσμα μίας πλήρους κι εμπεριστατωμένης έρευνας, θα έρθει να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στον τομέα αυτό στην περιοχή μας. Θεωρούμε ότι τα ιδιαίτερα αξιόλογα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία που έχει η περιοχή μας πρέπει να τύχουν της προβολής και της σημασίας που τους αξίζει. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη και προώθηση του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δημιουργήσουμε έναν οδηγό με πλούσιο υλικό και συνοδευτικό χάρτη (όπου θα επισημαίνονται οι συγκεκριμένοι χώροι) που θα παρουσιάζει πάνω από 100 μνημεία όλης της περιοχής της Λάρισας και το οποίο θα διανέμεται και θα προωθείται σε όλες στις τουριστικές εκθέσεις, με τελικό στόχο να προωθήσουμε τα αξιόλογα μνημεία και αξιοθέατα που διαθέτουμε. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τις προϊστάμενες των Εφοριών Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ανθή Ευσταθίου και Σταυρούλα Σδρόλια, καθώς και τις αρχαιολόγους κ. Τριχιά και Σουλιώτη που κατέβαλλαν σημαντική προσπάθεια για να έχουμε στη διάθεσή μας όλο αυτό το σημαντικό υλικό».
Μεταξύ άλλων, στον χάρτη ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει τους εξής επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους: Άγιος Αχίλλειος Λάρισας, Μπεζεστένι, Ολυμπιώτισσα Ελασσόνας, Αρχαιολογικοί χώροι Αζώρου, Δολίχης, Σαρανταπόρου, Πυθίου, Κάστρο Βελίκας και άλλα παραλιακά κάστρα και βυζαντινά μνημεία του όρους, Μονή Παντελεήμονα Αγιάς, Μονή Προδρόμου Ανατολής, Κάστρο Φαρσάλων, Αρχαιολογικός χώρος Κραννώνα, Εκκλησίες Αγιάς, Τυρνάβου, Τσαριτσάνης και άλλα

Add Comment