Δυστυχώς η λύσσα έφθασε και στην πόρτα μας…!

«S.O.S.» ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

«Ο εμβολιασμός για τα κατοικίδια και για τα αδέσποτα ζώα και η συνεχής επαγρύπνηση φορέων και πολιτών είναι ίσως η μοναδική «ασπίδα» για να αποφευχθούν νέα κρούσματα η και τυχόν εξάπλωση της λύσσας». Αυτό επισημάνθηκε, ανάμεσα στα άλλα, στην ενημερωτική ημερίδα που οργάνωσε στο Δημαρχείο Ελασσόνας η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας.
Τα πρόσφατα κρούσματα λύσσας στο γειτονικό Νομό Τρικάλων(στο Καστράκι και στην Αγριελιά) σίγουρα προκαλούν εύλογη ανησυχία στους υπεύθυνους φορείς της περιοχής μας, ενώ οι πολίτες με σκεπτικισμό λένε ότι …δυστυχώς η λύσσα έφτασε και στην πόρτα μας!
[wpg_thumb]
Ξεκάθαροι ήταν τόσο η κ. Ντανίκα, όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας που πήραν τον λόγο: «Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ξεκινάει από ένα δάγκωμα ζώου σε άλλο ζώο μεταφέρεται ακόμη και με το σάλιο, στον άνθρωπο, ραγδαία πολλαπλασιάζεται, φτάνει στον νωτιαίο μυελό των οστών, στον εγκέφαλο, προκαλεί εγκεφαλίτιδα και μετά μεταφέρεται με ταχείς ρυθμούς σε όλο το σώμα.
Δύο με οκτώ εβδομάδες κρατάει (σε σπάνιες περιπτώσεις κρατάει και τρία χρόνια) η λύσσα στα ζώα αλλά και στον άνθρωπο, μόνο που …στα ζώα δεν υπάρχει θεραπεία. Στον άνθρωπο όμως υπάρχει. Το ζώο θα εμφανίσει μετά την μόλυνσή του ή μανιακής μορφής συμπεριφορά ή καταθλιπτικής. Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα.
Τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο άνθρωπος είναι πολλά. Οι κυνηγοί θα πρέπει να εμβολιάσουν στα κυνηγετικά σκυλιά τους. Είναι εκείνοι που έρχονται σε άμεση επαφή με την φύση. Στο δάσος υπάρχουν όλα τα είδη που μπορεί να εμφανιστεί η λύσσα. Ιπποειδή, βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι, σκυλιά, γάτες, αλεπούδες …ακόμη και νυχτερίδες!
Πρέπει οι Δήμοι τώρα να ενεργοποιηθούν. Στη Λάρισα είχαμε κρούσματα, όπου αδέσποτα επιτίθονταν σε πολίτες! Πρέπει να μαζευτούν, να συγκεντρωθούν, να εμβολιαστούν τα αδέσποτα, να προχωρούν σε υιοθεσίες ή να επιστρέφουν τουλάχιστον εμβολιασμένα πίσω στην πόλη. Επίσης, οι κάτοικοι πρέπει να εμβολιάσουν τα κατοικίδιά τους. Γάτες και σκυλιά!».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της σύσκεψης – ημερίδας προβλήθηκε και ο χάρτης της περιοχής μας, με το πρόσφατο κρούσμα λύσσας στην Αγριελιά Τρικάλων και που επεκτείνεται πλέον η ακτίνα επικινδυνότητας.
Στην ημερίδα – σύσκεψη πήραν μέρος: οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Ι. Δραγατσίκης και Μιλτ. Βαρσάμης, δημοτικοί σύμβουλοι, κτηνίατροι – υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Επαρχίας Ελασσόνας κ. Φίλιππος Πακάκης, κυνηγοί, αρκετοί ζωόφιλοι, εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, συλλόγων, των Ελασσονιτών Εθελοντών Αδέσποτων, κ.ά.

Add Comment