Εγκρίσεις Leader 4,2 εκατ. ευρώ

Συνολικά 24 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 4.239.881,36 ευρώ (δημόσιας δαπάνης 2.119.940,68 ευρώ) για ιδιωτικές επενδύσεις από επιχειρηματίες της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενέκρινε η Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος Leader (Ε.Δ.Π.) που συνεδρίασε χθες (8/4) το μεσημέρι στην Ελασσόνα, υπό την πρόεδρο – αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, παρουσία των μελών της κ. Β. Λέτσιου, Νικόλαου – Αθανάσιου Καψάλη, Δημ. Οικονόμου και Ιωάν. Σούρλα, της συντονίστριας του προγράμματος κ. Σεβαστής Μπασδέκη και του στελέχους της ΑΕΝΟΛ κ. Γ. Μουκίδη.

Για σημαντικό χρηματοδοτικό «εργαλείο» εν μέσω κρίσης, έκανε λόγο η κ. Καραλαριώτου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Μέσω του Προγράμματος LEADER δίνεται η δυνατότητα σε 24 επενδυτές να προχωρήσουν στην ίδρυση νέων ή και τoν εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχουσών επιχειρήσεών τους, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς. Είναι σημαντικό που, ακόμη κι εν μέσω κρίσης, υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής μας οικονομίας. Το Leader είναι μία επιχειρηματική ευκαιρία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, ιδίως τώρα που η έλλειψη ρευστότητας πλήττει την αγορά. Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι τράπεζες να διευκολύνουν τους επιχειρηματίες να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια, παρέχοντας τους την ρευστότητα που απαιτείται για την ιδία συμμετοχή».

Η έγκριση των ιδιωτικών επενδύσεων έγινε στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος του Προγράμματος Leader. Οι ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από το Leader είναι συνολικού προϋπολογισμού 6.475.485,06 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 3.237.732,54 ευρώ.
Η επόμενη προκήρυξη, η οποία πιθανώς θα είναι και η τελευταία, θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο και θα περιλαμβάνει δράσεις τόσο ιδιωτικού όσο και δημόσιου χαρακτήρα, με συνολικό προϋπολογισμό 3.024.027, 469 ευρώ και δημόσια δαπάνη 1.857.663,15 ευρώ.
Με τις μέχρι τώρα εγκρίσεις των έργων από τις τρείς προκηρύξεις έχει δεσμευτεί το 71,36 % του Προγράμματος.

Τα 24 επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν αφορούν στις δράσεις:
«Αύξηση της αξίας των γεωργικών – δασοκομικών προϊόντων» (μεταποίηση),
«Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων»
«Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών»
«Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α’ μεταποίηση»
«Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός χώρων εστίασης και αναψυχής»
«Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας)».

Add Comment