Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας

ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
«ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ Κ.Υ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ»

Του Γιάννη Μουκίδη

Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής του Δήμου Ελασσόνας, του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, έκαναν συμβολική κατάληψη και απέκλεισαν για δύο ώρες, από τις 8.30 έως τις 10.30 το πρωί, την είσοδο και τα «γκισέ» – ταμείο του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας, διαμαρτυρόμενοι για το «χαράτσι» που επιβάλλεται στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας…και όχι μόνο, κάνοντας λόγο και για σοβαρές ελλείψεις στο Κ.Υ. Ελασσόνας.
Οι διαμαρτυρόμενοι ενημέρωσαν το προσωπικό και εργαζόμενους του Κ.Υ. αλλά και τους πολίτες, που επισκέπτονταν εκείνη την ώρα το Κέντρο Υγείας για να εξυπηρετηθούν, ενώ είχαν υψώσει πανό διαμαρτυρίας που επεσήμανε: «Να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ – Δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό!».
Με σχετική της ανακοίνωση, με αφορμή την κινητοποίηση στο Κ.Υ. Ελασσόνας, η Λαϊκή Επιτροπή Ελασσόνας υποστηρίζει:
«Με πρόσχημα την οικονομική κρίση οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια μεθοδεύουν τη διάλυση της Υγείας και της Πρόνοιας απ’ όλες τις πλευρές και με πολλούς τρόπους. Κλείνοντας τελείως ή συγχωνεύοντας νοσοκομεία αλλά και με την σοβαρή υποβάθμιση των υπηρεσιών τους, βάζοντας εισιτήριο – χαράτσι στα εξωτερικά ιατρεία, αφήνοντας στην τύχη τους χιλιάδες άνεργους και ανασφάλιστους. Η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στην Υγεία είναι δραματική ακόμα και επικίνδυνη για τη λαϊκή οικογένεια. Στην κυριολεξία δημιουργούνται οι όροι, που μπορεί να οδηγήσουν ανθρώπους στο θάνατο. Ενώ λοιπόν οι ανάγκες του λαού σε δημόσιες και πραγματικά δωρεάν υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και πρόληψης διευρύνονται, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η μητέρα, το παιδί, οι συνταξιούχοι και οι χρόνιοι πάσχοντες να στερούνται γιατρούς, εργαστηριακές εξετάσεις, ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον τόπο κατοικίας τους. Σκοπός όλης αυτής της απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας είναι να οδηγήσουν τους ασφαλισμένους στις ιδιωτικές κλινικές που κυριολεκτικά θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενες από την μια την αναλγησία του κράτους να παρέχει σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και από την άλλη την ανάγκη των ασθενών για περίθαλψη.
ΓΙΑ ΤΟ Κ.Υ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Αυτή η πραγματικότητα αναδεικνύεται και από την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, το οποίο στερείται από βασικές ειδικότητες όπως παιδίατρου, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να μη μπορούν να εξεταστούν αλλά και να εμβολιαστούν, ενώ στο τμήμα της οδοντιατρικής παρόλο που υπάρχουν 2 γιατροί …δεν γίνονται οδοντιατρικές εργασίες γιατί το Κέντρο Υγείας έχει «ξεμείνει» από ιατρικά αναλώσιμα υλικά με αποτέλεσμα ουσιαστικά το τμήμα να μένει κλειστό και οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετούνται μόνο από ιδιώτες γιατρούς. Μάλιστα μετά την δημιουργία του ΕΟΠΠΥ έχει καταργηθεί ουσιαστικά η οδοντιατρική κάλυψη. Άλλωστε και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που ερχόταν μια φορά την εβδομάδα για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών σταμάτησαν επειδή πλέον δεν πληρώνονται οι εφημερίες. Επίσης, παρόλο που υπάρχουν δύο ασθενοφόρα παραμένουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης οδηγών με τραγικές συνέπειες σε πολλές περιπτώσεις στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Αδυναμίες υπάρχουν και στην εξυπηρέτηση των ασθενών στα επείγοντα γιατί υπάρχει μόνο μία μόνο νοσηλεύτρια για κάθε βάρδια αλλά και στο ζήτημα της φύλαξης του νοσοκομείου μιας και ο μοναδικός φύλακας που υπήρχε καταργήθηκε. Τέλος, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό (σύριγγες, γάντια, φάρμακα, όρους κ.α.) και άλλο αναλώσιμο υλικό.
Η Λαϊκή Επιτροπή Ελασσόνας διεκδικεί άμεσα:
Να καλυφθούν οι ειδικότητες των γιατρών και βοηθητικού προσωπικού που λείπουν από το Κέντρο Υγείας – Να καταργηθεί το 5ευρω χαράτσι στα εξωτερικά ιατρεία – Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασθενών, οι εισφορές για το κλάδο υγείας – Κανείς ανασφάλιστος, άνεργος και τα μέλη της οικογένειας του χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση – Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση. Να μη περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων».
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογη κινητοποίηση διαμαρτυρίας από την Λαϊκή Επιτροπή Ελασσόνας είχε ξαναγίνει στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Add Comment