Εορτασμός εθνικής επετείου στην Ελασσόνα

«Η ελευθερία …δεν είναι προσκέφαλο για ξεκούραση!»
Του Γιάννη Μουκίδη

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη αλλά και …με συννεφιασμένο καιρό η Ελασσόνα γιόρτασε και εφέτος το «διπλό Ευαγγελισμό» της 25ης Μαρτίου.
Η επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκε, προχθές το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, με τη συμμετοχή όλου του κλήρου της πόλης. Αμέσως μετά, οι επίσημοι και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στο χώρο του Μνημείου των Πεσόντων, όπου αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση.
[wpg_thumb]
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την εκπαιδευτικό του Λυκείου Ελασσόνας κ. Μαρία Παπαευθυμίου, που με μεστό λόγο αναφέρθηκε «στη Γιορτή της θρησκείας και της πατρίδας μας, στη μεγάλη απόφαση των ραγιάδων των τετρακοσίων χρόνων: Λευτεριά ή Θάνατος!».
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ομιλήτριας: «Στρέφουμε τη σκέψη μας στο παρελθόν, για να επισημάνουμε τις ευθύνες μας από τις υποθήκες των προγόνων μας και να αντλήσουμε διδάγματα. Η σημερινή επέτειος να είναι αφορμή για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα που θα μας οδηγούν, θα μας εμπνέουν στην εθνική μας ζωή η ακόμα θα μας αποτρέψουν από πράξεις που υποσκάπτουν την ύπαρξη μας σαν έθνος και κράτος. Η επανάσταση που ξεκίνησε το 1821 και κράτησε ουσιαστικά μέχρι που απελευθερώθηκε όλη η σημερινή Ελληνική γη μας περνά ξεκάθαρα το μήνυμα: η ελευθερία, είναι πράξη ζωής, διαρκής αγώνας. Δεν είναι προσκέφαλο για ξεκούραση. Είναι μετερίζι για αγώνες. Την ελευθερία την κερδίζει όποιος είναι έτοιμος να βάλει για αντίβαρο τη ζωή του. Το 1821 είναι ο υψηλός ιστορικός και συνάμα πνευματικός χώρος, το ταμείο πρότυπων μορφών και υποδειγμάτων βίου που η ιστορία ύψωσε εκεί, όπου ο άνθρωπος στρέφεται για να ζητήσει εμπνεύσεις ζωής. Ο Ορθόδοξος και δη ο Έλλην βιώνει την ελευθερία ως αγάπη, θυσία, αγωνιστικότητα, απεξάρτηση από κάθε υποδούλωση. Αυτό είναι και το διπλό νόημα της εθνικοαπελευθερωτικής μας επετείου».
Και ολοκληρώνοντας, η κ. Μαρία Παπαευθυμίου υπογράμμισε: «Σήμερα, που η χώρα μας βρίσκεται σε ένα δύσκολο δρόμο, ας ξαναθυμηθούμε τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ας φροντίσουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος μας. Οδηγός μας ας γίνει η γνώση της Ιστορίας, πίστη μας η πίστη μας στο Θεό και στην πατρίδα, πυξίδα μας οι αρετές της φυλής μας, στόχος μας τα πεπρωμένα του έθνους μας».
Στη συνέχεια, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Αμέσως μετά, επί της κεντρικής οδού της 6ης Οκτωβρίου αναπτύχθηκε η παρέλαση μαθητών όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου Ελασσόνας, με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν: ο πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος «Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση (ΜΕ.Ρ.Α) κ. Χρήστος Ζώης, ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Β. Αγοράστης, Ι. Παπαδημόπουλος, Ελευθ. Κυριακού, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Θεόδ. Λιάπης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Φώτ. Τσιόγκας, Νικ. Γάτσας, Δημ. Έξαρχος, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Χαρ. Γκουντούρας, δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί – εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, αξιωματικοί της 694 ΠΑΠ, ο διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελ. Μουλτσιάς, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ.κ. Πέτρος Χατζήνας, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου, διευθυντές υπηρεσιών – οργανισμών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και αρκετός κόσμος.

Add Comment