Αισιοδοξία αποπνέει ο «Αγωγιάτης» του Έκτ. Νασιώκα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

Μνήμες μιας άλλης εποχής, διαχρονικές αρχές και αξίες, αλλά και επίκαιρα μηνύματα ανέδειξε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Αγωγιάτης» του Λαρισαίου γιατρού – πρώην υφυπουργού και βουλευτή κ. Έκτορα Νασιώκα, που έγινε στο Θέατρο «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» της Ελασσόνας, με την συνεργασία του βιβλιοπωλείου «Διώνυμο» και του Δήμου Ελασσόνας.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος που ανέφερε, χαρακτηριστικά: «Γνωρίσαμε ένα αγαπητό άνθρωπο, ένα εργασιομανή πολιτικό. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, διαπίστωσα ότι έχουμε να κάνουμε και με ένα εκπληκτικό συγγραφέα, που έχει φοβερή σχέση σεβασμού προς τον πατέρα του, που καταφέρνει και περιγράφει μια ολόκληρη περίοδο, που καταθέτει συγκλονιστικές περιγραφές της δομής μιας ορεινής κοινωνίας, της Αργιθέας των Αγράφων. Αφήνει παρακαταθήκες ο Αγωγιάτης του Έκτ. Νασιώκα, και ο ίδιος ο συγγραφέας υπόσχεται πολλά για τη συνέχεια». Στην αρχή της παρουσίασης διαβάστηκε και σύντομο μήνυμα του Ελασσονίτη λογοτέχνη κ. Κώστα Μπίσμπα, που χαρακτήρισε τον συγγραφέα «σύγχρονο αγωγιάτη της μνήμης του χθες».
[wpg_thumb]
Στη συνέχεια η φιλόλογος κ. Πένυ Αγοράστη-Χέβα μίλησε για το βιβλίο, διαβάζοντας ταυτόχρονα και αποσπάσματα του, τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα: «Πρόκειται για μια αφήγηση με ιστορικό πλαίσιο και πραγματικά στοιχεία ανάμεικτα με φανταστικά, μυθιστορηματικά, παρμένα από τη μεγάλη δεξαμενή αναμνήσεων, εμπειριών, στοχασμών και ενός αφομοιωμένου βιώματος της λαϊκής καθημερινής ζωής. Η ζωή που ζούσαν οι παλιοί χωρίς ωραιοποιήσεις και συναισθηματισμούς, είναι το αντικείμενο που πραγματεύεται ο συγγραφέας. Εμφανίζεται όλη η λαϊκή κουλτούρα μιας ζωής σκληρής, που σηματοδοτούνταν από την συνεχή πάλη για επιβίωση και βελτίωση της ζωής. Ο ήρωας είναι ένας από τους «παλιούς» ανθρώπους. Αυτός ο χαρακτηρισμός δεν έχει τη σημασία του ξεπερασμένου, αλλά μιας στέρεης διαχρονικής αξίας. Χρησιμοποιώ τα λόγια του πατέρα μου: «Δεν ήταν μια εποχή τυποποιημένη όπως σήμερα, από τις κοινές εικόνες και αντιλήψεις που προωθεί η τηλεόραση, όπου όλοι και όλα γίνονται ένας πολτός. Τότε υπήρχαν ξεχωριστοί άνθρωποι. Και οι επιλογές και η δράση του καθενός προσδιόριζαν έντονα την προσωπική του ταυτότητα, σχημάτιζαν χαρακτήρες». Μια προσωπικότητα λοιπόν, πολύ ξεχωριστή και διακεκριμένη θα΄λεγα είναι ο Πάνος, ο ήρωας του βιβλίου, παρότι αγράμματος, αλλά χρηστός, με υψηλές και αυστηρές ηθικές αξίες, πάντοτε καθοδηγούμενος από τις αρχές των προπατόρων του, και πάντοτε στηριζόμενος σε μια πίστη προς τον Θεό απόλυτη, σταθερή και καθαρή σαν τη φλόγα του κεριού. Όλες οι αναποδιές και τα πισογυρίσματα στη ζωή του Πάνου τον οδηγούν να σκέφτεται, να αναλύει τα πράγματα, να ωριμάζει το πνεύμα του και να αποκτά αυτό που λέμε σοφία».
Με την σειρά της, ανάμεσα στα άλλα, η δημοτική σύμβουλος – γιατρός κ. Γαρυφαλλιά Καφφέ – Ρέικου υπογράμμισε: «Το βιβλίο του εκλεκτού συναδέλφου, γιατρού και πολιτικού Έκτορα Νασιώκα είναι έντονα βιωματικό και κατ΄ επέκταση αληθινό. Εύλογα, ίσως, θα αναρωτιόταν κανείς τι το ιδιαίτερο παρουσιάζει ο ήρωας, ο Πάνος, «ο αγωγιάτης», που επελέγη ως κεντρική μορφή του έργου. Τα βάσανα της ζωής του, οι δυσκολίες, ακόμα και οι θάνατοι αγαπημένων είναι κοινός τόπος στη ζωή πολλών ανθρώπων. Στη ζωή δεν έχει μόνο σημασία απέναντι σε τι βρίσκεσαι αντιμέτωπος, αλλά κυρίως πως το αντιμετωπίζεις και πως συνεχίζεις τη ζωή σου μέσα από αυτό. Ο χαρακτήρας, οι επιλογές και το ήθος είναι αυτά που διαφοροποιούν ουσιαστικά, εν τέλει τους ανθρώπους και χάρη σε αυτά ο Πάνος δικαίως καταλαμβάνει τον συγκεκριμένο ρόλο. Του αξίζει και με το παραπάνω. Όπως τους αξίζει να μένει ζωντανός στη μνήμη όσων τον γνώρισαν η θα τον γνωρίσουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, κερδίζοντας έτσι και μια θέση στην αιωνιότητα, που κερδήθηκε χάρη στο μεγαλείο της ψυχής του. Ο Έκτορας αποτίνει φόρο τιμής στον πατέρα του και η προσπάθεια του είναι συγκινητική και αξιέπαινη. Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο έργο και μέσα από τις περιγραφές συνειδητοποιείς ότι έχεις να κάνεις με ένα συγγραφέα που δεν ξέχασε τον τόπο του και τα όσα αυτός ο τόπος του δίδαξε».
Σύντομη αναφορά στο συγγραφικό πόνημα του πρ. υφυπουργού – βουλευτή έκανε και ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σιούλας, που είχε τον συντονισμό της όλης παρουσίασης: «Δεν είναι τυχαίο πως όταν ο Έκτορας Νασιώκας παραιτήθηκε από βουλευτής τον Ιούνιο του 2011 είχε κάνει αναγωγή στον πατέρα του και αναφέρθηκε τότε στις αρχές και στις αξίες του. Το βιβλίο είναι ντοκουμέντο στο χώρο, στον τόπο και στους ανθρώπους. Ο συγγραφέας κατάφερε να διατηρήσει την ισορροπία της ιστορίας του ήρωα και κυρίως κράτησε το ζύγι. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι γλώσσα δουλεμένη, σφυρηλατημένη και όχι η συνήθως ξύλινη γλώσσα των πολιτικών».
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ κ. ΕΚΤ. ΝΑΣΙΩΚΑΣ
Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθέτηση του ίδιου του συγγραφέα κ. Έκτορα Νασιώκα, που, συγκινημένος, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ούτε εγώ ήξερα ότι θα γράψω. Έγραψα κάτι από την ψυχή μου, ήταν μια κατάθεση ψυχής, μια κατάθεση των προσωπικών μου βιωμάτων. Έζησα με αυτόν τον άνθρωπο κοντά 50 χρόνια και είχα την ανάγκη να το εξωτερικεύσω. Έγραψα για τον πατέρα μου, νοιώθοντας πως έγραψα και για τον πατέρα όλων σας. Εκείνη ήταν η εποχή της ανάγκης και της ανέχειας. Σήμερα βιώνουμε την εποχή της επιθυμίας, της υπερκατανάλωσης, του πλουτισμού. Όποιος κλέψει, αρπάξει, όποιος προωθηθεί …είναι ο έξυπνος, είναι μάγκας! Απαράδεκτη η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας και των ανθρώπων που θεωρούν ότι είναι εξυπνάδα να πλουτίζουν και να λαθροβιούν εις βάρος άλλων και …ηλίθιοι νάναι οι νομοταγείς, αυτοί που εργάζονται και αυτοί που πληρώνουν τους φόρους τους. Η κρίση είναι βέβαια οικονομική, αλλά είναι κυρίως ηθική. Πτωχεύσαμε τον Μάιο του 2010, αλλά από το 2007 το γνωρίζαμε. Πρέπει να τους πείσουμε πως από εμάς τους ίδιους εξαρτάται το να τα καταφέρουμε. Όταν φεύγουμε από την χώρα, όταν απέχουμε και δεν παλεύουμε, τότε το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Αν οι νεοέλληνες δεν λιποψύχησαν, κατάφεραν και αναπτύχθηκαν και ξέφυγαν από τα δύσκολα, εμείς γιατί να μην μπορούμε να τα καταφέρουμε; Εγώ είμαι αισιόδοξος! Η χώρα μας ζει μια μεγάλη οδύνη, που έχει δρόμο. Έχει ανάγκη από αρχές και αξίες, πίστη, με κανόνες, με σεβασμό. Το μήνυμα του Αγωγιάτη είναι ξεκάθαρο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε έχει να κάνει με το μυαλό μας. Να ξεχαστούν οι εγωισμοί. Χώμα είμαστε, και το χώμα σημαίνει ταπεινοφροσύνη!».
Στην παρουσίαση του βιβλίου του πολιτικού – συγγραφέα κ. Νασιώκα, το παρών έδωσαν: ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Μιλτ. Βαρσάμης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τηλ. Γκαμπέτας, Αθ. Ζιώγας, Ι. Ράπτης, Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο πρ. βουλευτής κ. Βασ. Αγοράστης, ο πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Ζήσης Γιώτσας, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, ο πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων «Περραιβία» κ. Κων. Σκριάπας, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας, εκπρόσωποι φορέων της Ελασσόνας και του Νομού Λάρισας, μέλη των διοικήσεων της Ακαδημίας Χορών, της Λαογραφικής Εταιρίας, του Πνευματικού Συλλόγου «Περραιβία», της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας, του Πολιτιστικού Προξενείου, του Μορφωτικού Αραδοσιβίων, φίλοι και συνάδελφοι του κ. Νασιώκα, κ.ά.

Add Comment