Σεμινάριο κινηματογράφου στη Λάρισα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ “ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η Artfools διοργανώνει ,με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου,  σειρά σεμιναρίων με θέμα τον κινηματογράφο.
  Ξεκινάμε με…..” Εισαγωγή στην ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου” με εισηγητή το Νίκο Αρτινό, Κριτικό Κινηματογράφου, μέλος της ΄Ενωσης Κριτικών Ελλάδας-Υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ.
                ———————————————-
Από τις σκιές που χορεύουν στο φως της σπηλιάς του Πλάτωνα μέχρι την πρώτη δημόσια κινηματογραφική προβολή το 1895 στο GRAND CAFE στο Παρίσι. Από τα αδέρφια Λυμιέρ και τον Ζορζ Μελιές, στον “Σαρλό” του Τσάρλι Τσάπλιν και τη “Γέννηση ενός Έθνους” του Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ. Από τους πανίσχυρους σταρ του βωβού σινεμά μέχρι τον “Τραγουδιστή της Τζαζ”, την πρώτη ομιλούσα ταινία , τότε που οι φωνές των ηθοποιών και ο ήχος απέκτησαν την δική τους αυτόνομη περιοχή στον περιορισμένο χώρο του σελιλόιντ. Από τα ντοκιμαντέρ της Λένι Ριφενστάλ που υμνούσαν τον Αδόλφο Χίτλερ και το ναζισμό, μέχρι τη θρυλική “Καζαμπλάνκα” του Μάικλ Κέρτιζ με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Από την αισθητική δύναμη του γερμανικού εξπρεσιονισμού του Φρίντριχ Μουρνάου, στην ακατανίκητη δύναμη του ιδεολογικού μοντάζ του Σεργκέι Αιζενστάιν. Από την ορμητική γαλλική Nouvelle Vague του Φρανσουά Τριφό και του Ζαν Λικ Γκοντάρ μέχρι το Χόλιγουντ του Κλιντ Ίστγουντ και του Φράνσις Φορντ Κόπολα.
Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν-με παράλληλη προβολή ενδεικτικών αποσπασμάτων γνωστών ταινιών-στη σειρά δίωρων σεμιναρίων που διοργανώνει η “ARTFOOLS” με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου, με κεντρικό άξονα την ιστορία του κινηματογράφου και τις σημαντικότερες κινηματογραφικές θεωρίες.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Νίκος Αρτινός (Κριτικός κινηματογράφου και υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ
ΗΜΕΡΟMΗΝΙΕΣ: 2/4/2013, 9/4/2013, 16/4/2013, 23/4/2013
ΧΩΡΟΣ: Γαλλικό Ινστιτούτο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
ΤΡΙΤΗ 2/4/2013: Προϊστορία του κινηματογράφου-Η περίοδος του βωβού σινεμά (1895-1927)
ΤΡΙΤΗ 9/4/2013: Ο ομιλών κινηματογράφος: από τον “Τραγουδιστή της Τζαζ” στο “Avatar”
ΤΡΙΤΗ 16/4/2013: Οι σημαντικότερες κινηματογραφικές σχολές: από το μπουρλέσκ στο Γαλλικό Νέο Κύμα
ΤΡΙΤΗ 23/4/2013: Το λεξικό της κινηματογραφικής ειδολογίας: από την καθαρότητα του είδους στο μαγικό κόσμο των σινεματικών υβριδίων.
ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 30 ευρώ γενικό, 25 ευρώ για φοιτητές και άνεργους.
* Στους καταρτιζόμενους θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης
Δηλώσεις συμμετοχής στο sakkas.seminartf@yahoo.gr
Πληροφορίες στο τηλ.: 6974634931

Add Comment