Ο Κινέζος πρέσβης κ. Du Qiwen επισκέφθηκε την Ελασσόνα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ
ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΣΗΜΕΙΑ Η ΦΕΤΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Ήταν παραμονή της Αποκριάς, απόγευμα, όταν ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Ντου Τσιγούν(Du Qiwen) επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ελασσόνας, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, και είχε κοινή συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Γιώργο Πασχόπουλο.
Μέσα σε ατμόσφαιρα εγκαρδιότητας, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων και ο υψηλός επισκέπτης από τη μακρινή Κίνα έδειξε να γνωρίζει καλά αρκετές από τις ομορφιές της χώρας μας, αλλά και τη σημερινή Ελληνική πραγματικότητα με τα προβλήματα της.
[wpg_thumb]
Ο δήμαρχος Ελασσόνας τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Οι δύο λαοί μας έχουν μεγάλη ιστορία, ιστορία πολλών χρόνων. Εδώ υπάρχει ο μοναδικός Όλυμπος, γνωστός σε όλο τον κόσμο και το κορυφαίο προϊόν στην Ελλάδα, το τυρί φέτα. Το 15% της φέτας παράγεται στην περιοχή της Ελασσόνας, με ντόπια ζώα ελευθέρας βοσκής, προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας. Στην περιοχή μας υπάρχουν σύγχρονες τυροκομικές μονάδες, με εξαγωγές. Στην εποχή που ζούμε, οι εμπορικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα. Θέλουμε τη συνεργασία και προσκαλούμε τον εμπορικό ακόλουθο της Κίνας να επισκεφθεί την περιοχή μας…».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επεσήμανε: «Στην περιοχή αυτή υπάρχουν σοβαρές εταιρίες σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων για πιθανές συνεργασίες στο μέλλον. Αυτό το διήμερο διοργανώνονται διεθνείς Αγώνες Ορειβατικού Σκι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας γενικά θέλει την ήπια μορφή αειφόρου ανάπτυξης στον Όλυμπο. Υπάρχει σχεδιασμός για μυθολογικό πάρκο στους πρόποδες του Ολύμπου, με βάση τους αρχαίους μύθους. Προτείνω να επισκεφθούμε μαζί τον Όλυμπο στο κοντινό μέλλον…».
Ο Κινέζος πρέσβης, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στον τόπο σας, σε μια περιοχή της Θεσσαλίας, της Θεσσαλίας που αποτελεί σημαντική περιοχή της Ελλάδας. Η μεγάλη πεδιάδα της Θεσσαλίας βρίσκεται σε ξεχωριστή θέση στην χώρα σας και έχει γύρω της δύο μεγάλες σύγχρονες πόλεις, τη Λάρισα και τον Βόλο. Προσπαθώ να μάθω ακόμα πιο πολλά για την χώρα σας. Πέρυσι, το φθινόπωρο επισκέφθηκα την Σκιάθο, προκειμένου να αναπτυχθούν διμερείς συνεργασίες με αυτό το όμορφο νησί. Ακολουθούν και άλλες ανάλογες επισκέψεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σίγουρα, να πάμε μαζί σας στον Όλυμπο. Από πέρυσι, η Ελληνική φέτα έχει μπει και στην Κινέζικη αγορά, ιδιαίτερα σε πολύ καλά εστιατόρια, υψηλού επιπέδου…».
Ακολούθησε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων(…και δειγμάτων ντόπιων γαλακτοκομικών προϊόντων) μεταξύ του Κινέζου πρέσβη κ. Du Qiwen, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού και του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλου.
Στη συνάντηση με τον Κινέζο πρέσβη στο Δήμαρχείο Ελασσόνας παραβρέθηκαν ακόμα: οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Φώτης Τζιόκας, Νίκος Γάτσας, Μιλτιάδης Βαρσάμης, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Χάρίσης Γκουντούρας, ο Δρ. Κοινωνιολογίας – πρόεδρος του Αγροτικού Μουσείου Αραδοσιβίων κ. Κώστας Σαχινίδης(…προσωπικός φίλος του πρέσβη) και ο εκπαιδευτικός κ. Κώστας Γεωργιάδης.
Τέλος, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Du Qiwen επισκέφθηκε το Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων στη Γαλανόβρυση Ελασσόνας και παρακολούθησε παραδοσιακή εκδήλωση του Αγροτικού Μουσείου με Αποκριάτικα δρώμενα στη σάλα του κέντρου «Φαντασία» της Ελασσόνας.

Add Comment