«Χρώματα» στον ουρανό και ξεφάντωμα στην Ελασσόνα

ΤΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΕΣΜΟΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Λιτότητα, νέα μέτρα και φόροι, οικονομική κρίση, «τσακισμένοι» μισθοί, ανεργία, αβεβαιότητα για το αύριο, «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο. Όπως και νάχουν, οι Ελασσονίτες φρόντισαν να μην τα πολυσκέφτονται, έστω και για λίγο, «φόρεσαν» την καλή τους διάθεση, φροντίζοντας να το διασκεδάσουν και να περάσουν καλά.
Η Κυριακή άρχισε με το ξεχωριστό θέαμα του Ιπτάμενου Καρναβαλιού, που έχει γίνει πια θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας, μια εκδήλωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελασσόνας(Κ.Ε.Δ.Ε.), με τη συνδρομή ντόπιων αεραθλητών(από Ελασσόνα και Λάρισα). Χορηγός και εφέτος ήταν το «BIKE PARK» του κ. Στέφανου Γκατζιούρα. Βέβαια, η προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση δεν ήταν η αναμενόμενη και ασφαλώς χρειάζεται να στηριχθεί περισσότερο και από τους ντόπιους.
[wpg_thumb]
Έμπειροι αεραθλητές από διάφορες περιοχές της χώρας (Ελασσόνα, Λάρισα, Καρδίτσα, Αθήνα, Τρίκαλα, Ναύπλιο, Αγρίνιο, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Δεσκάτη, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη) δεξιοτέχνες του αλεξίπτωτου πλαγιάς, ντυμένοι με ευρηματικά αποκριάτικα κοστούμια…«χρωμάτισαν» και εφέτος τον ουρανό της Ελασσόνας, πραγματοποιώντας πτήσεις και δείχνοντας στους δεκάδες θεατές τι μπορούν να καταφέρουν σε ένα ριψοκίνδυνο άθλημα. Οι απογειώσεις πραγματοποιήθηκαν από συγκεκριμένη κορυφή μετά το δημοτ. διαμέρισμα Δρυμού Ελασσόνας και οι προσγειώσεις με ακρίβεια σε συγκεκριμένο ανοιχτό χώρο, που είχε οριοθετηθεί. Οι θεατές (…από διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας, και όχι μόνο) χάρηκαν αυτό που έβλεπαν και καταχειροκρότησαν με θέρμη τους αιωροπτεριστές. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε και επίδειξη paramotor (αλεξιπτώτου με μηχανή), που έδωσε διαφορετικό χρώμα στην εκδήλωση, με την πραγματοποίηση πτήσεων μεγαλύτερης διάρκειας. Ανάμεσα στους καρναβαλιστές του αέρα ο Σουλεϊμάν, ο Ρομπέν των Δασών, το τρελό ξανθό αγόρι, γουρούνι στο σακί, ο γιατρός, Φατμαγκιούλ, ιπτάμενοι κολυμβητές, Λόρενς της Αραβίας, Άραβες επενδυτές, μελισσοκόμος, ιπτάμενος κόκορας. Γέμισε «χρώματα» ο ουρανός της Ελασσόνας, για 13η συνεχόμενη Αποκριά. Και όλα αυτά με ένα καταγάλανο ουρανό, αρκετό κρύο και με «φόντο» έναν επιβλητικό χιονισμένο Όλυμπο, που την ίδια ώρα …έδινε τις δικές του εξετάσεις, φιλοξενώντας διεθνείς αγώνες Ορειβατικού Σκι.
Παρόντες στο Ιπτάμενο Καρναβάλι ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Νίκος Γάτσας και Γιάννης Δραγατσίκης, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Χαρίσης Γκουντούρας, ο πρ. πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Αθ. Ζιώγας, δημοτικοί σύμβουλοι, κ.ά.
Το μεσημέρι, είχαμε την εμφάνιση παραδοσιακών καβαλάρηδων από την Ελασσόνα και την Τσαριτσάνη, ενώ μετά η διασκέδαση πέρασε στα νεανικά στέκια μπαρ – καφέ και στις ταβέρνες της πόλης, που είχαν φροντίσει να έχουν δημοτικές ορχήστρες και μουσική για να διασκεδάσουν ντόπιοι και επισκέπτες, άτομα όλων των ηλικιών. Για αρκετές ώρες, οι ορχήστρες του Γιάννη Ζιάκου και των χάλκινων των Σαμολαδαίων έδωσαν ζωή στο κέντρο της πόλης και στους γύρω δρόμους. Ήταν μια όμορφη πρωτοβουλία με τη δική της δυναμική επαγγελματιών της Ελασσόνας για αποκριάτικο ξεφάντωμα, πολύ χορό και διασκέδαση για όλο τον κόσμο. Άλλωστε στην παλιά Ελασσόνα, η περίοδος της Αποκριάς ήταν συνυφασμένη με ορχήστρες και μπάντες χάλκινων.
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Ο χειμωνιάτικος καιρός δεν άφησε σε πολύ κόσμο να χαρεί τα κούλουμα. Πολύ κρύο και βροχές. Κάποιοι το κατάφεραν, πριν αγριέψει ο καιρός. Παρόλα αυτά, κάποιες γιορτές της Καθαράς Δευτέρας …«μετακόμισαν» σε αίθουσες και στεγασμένους χώρους, με παραδοσιακή μουσική, σκωπτικά «δρώμενα», νηστίσιμα εδέσματα, μπουρανί, λαγάνες, φασολάδα, χαλβά, άλλα σαρακοστιανά, ψαρικά, χταποδάκια, αλλά και άφθονο κρασί και τσίπουρο. Παρά την κρίση, τελικά, η διάθεση και το κέφι καλά κρατούν…

Add Comment