Ανοιχτή επιστολή για «Βοήθεια στο σπίτι»

Από τον Πρόεδρο της Βερδικούσιας

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟ
Θέμα: Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Με αυτή μου την ανοιχτή επιστολή επιθυμώ να σας μεταφέρω την αγωνία αλλά και την αντίδραση όλων των συγχωριανών μου σε όσα ακούγονται και διαδίδονται για το μέλλον του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Επέλεξα την ανοιχτή επιστολή, ευελπιστώντας ότι με τον τρόπο αυτό η φωνή μας μπορεί και να φτάσει σε «ώτα μη ακουόντων».
Με έκπληξη στην αρχή αλλά και με οργή και αγανάκτηση στη συνέχεια, ακούμε κάθε μέρα ότι η Κυβέρνηση μας σχεδιάζει να καταργήσει το πρόγραμμα αυτό. Είναι να απορεί κανείς πως είναι δυνατόν υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες να αντιμετωπίζουν με τέτοια ψυχρότητα κρίσιμα και ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως η υποστήριξη ανήμπορων ανθρώπων ιδιαίτερα της τρίτης ηλικίας. Καμιά οικονομική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια ανάλογη απαράδεκτη συμπεριφορά.
Και μόνο που τόλμησαν να σκεφτούν να «βάλουν χέρι» σε ένα θεσμό με ξεχωριστή κοινωνική ευαισθησία, όπως είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», αυτό και μόνο δείχνει την κατάπτωση της κοινωνίας μας με ευθύνη της Πολιτείας!
Αναλογίζεστε, αγαπητέ Δήμαρχε, πόσοι άνθρωποι μοναχικοί και ανήμποροι περιμένουν τους υπαλλήλους του προγράμματος να ανοίξουν την πόρτα του έρημου σπιτιού τους; Πόσοι άνθρωποι περιμένουν να ακούσουν την καλημέρα και να γευτούν τη ζεστασιά του χαμόγελου και της χειραψίας έστω και κάτω από την κατά συνθήκη συνάντηση που επιβάλλει το υπηρεσιακό καθήκον; Πόσοι άνθρωποι θα παραμείνουν χωρίς καθαριότητα, χωρίς τις πρώτες βοήθειες, χωρίς κάποιον που θα τους αγοράσει τα φάρμακα, που θα πληρώσει τους λογαριασμούς, και το σπουδαιότερο, θα είναι δίπλα τους σε κάθε δύσκολη στιγμή;
Κύριε Δήμαρχε, όλα αυτά τα προβλήματα θα είναι πολλαπλάσια για ορεινές και απομονωμένες Κοινότητες, όπως το δικό μας χωριό, η Βερδικούσια. Η σκέψη και μόνο ότι στο μυαλό κάποιων «εθνοσωτήρων» πολιτικών εκπροσώπων η ιδέα ότι συνεισφέρουν στην έξοδο της πατρίδας από την κρίση, πατώντας πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία και στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, προκαλεί στην κοινή γνώμη την απαξίωση της πολιτικής και ευτελεί το δημόσιο βίο της χώρας.
Κύριε Δήμαρχε, ολόκληρη η Βερδικούσια χρόνια τώρα βιώνει καθημερινά την κοινωνική προσφορά των δικών της ανθρώπων που λειτουργούν στα πλαίσια του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Έχει επομένως και συνείδηση των αρνητικών συνεπειών που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη διακοπή του προγράμματος αυτού.
Για το λόγο αυτό αλλά και επειδή …γνωρίζουμε την κοινωνική σας ευαισθησία και τον προσωπικό σας αγώνα για τη στήριξη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», εμείς οι Βερδικουσιώτες είμαστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια της παρέμβασης που διαθέτετε, για να σωθεί το «Βοήθεια στο σπίτι».
Είναι ζήτημα ανθρωπιάς και κοινωνικής δικαίωσης μας η συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος αυτού, ιδιαίτερα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από σκληρότητα και κοινωνική αναλγησία. Επιβάλλεται να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για την διάσωση του προγράμματος αυτού. Το χρωστάμε όλοι μας ως κοινωνία στο όνομα της προσωπικής μας αξιοπρέπειας και της σοβαρότητας του κράτους μας. Το χρωστάμε όλοι μας ως στοιχείο της ανθρώπινης ευταξίας που δικαιώνεται μέσα από αρχές, όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, που το περιεχόμενο της μετουσιώνεται σε πράξη, ιδιαίτερα σε περιόδους δυσπραγίας – δυστυχίας, σαν και αυτή που διέρχεται σήμερα η Πατρίδα μας.
Κύριε Δήμαρχε, «Γρηγορείτε, οι καιροί ου μενετοί». Η πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μεγάλη και κρίσιμη για την ιστορική της καταξίωση. Βέβαιοι εκ των προτέρων ότι και στο ζήτημα αυτό θα επιτελέσετε το καθήκον σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και στεκόμαστε δίπλα σας σε κάθε σχετική προσπάθεια.

με ιδιαίτερη εκτίμηση

Χρήστος Μιχαλές
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας
Βερδικούσιας

Add Comment