Ζητούμενο η ασφαλής χρήση γεωργικών φαρμάκων

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Ιδιαίτερα χρήσιμες επισημάνσεις και οδηγίες για την σωστή και ασφαλή χρήση των γεωργικών φαρμάκων «έκρυβε» η ενημερωτική ημερίδα, που οργάνωσε στο Δημαρχείο Ελασσόνας η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των αγροτών και όχι μόνο για τη σωστή και ασφαλή χρήση των γεωργικών φαρμάκων, ένα θέμα που έχει άμεση σχέση τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος όσο και με την προστασία της υγείας των ψεκαστών – παραγωγών και της δημόσιας υγείας γενικότερα.
[wpg_thumb]
Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Να μην μείνουμε άλλο στα λόγια. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Στον πρωτογενή τομέα έχουμε ανάγκη από καινούργια πράγματα, από καινούργιες παραγωγές. Και το πιο βασικό: πρέπει να αποκτήσουμε συνεργατικό πνεύμα».
Η ενημερωτική εκδήλωση, που συντόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Ιωάν. Δραγατσίκης, άρχισε με την κ. Ελεάννα Πορίχη, γεωπόνο Msc Φυτοπροστασίας(Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Π.Ε Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας), που μίλησε για την ασφαλή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και για το πώς αυτά καθίστανται επικίνδυνα όταν δεν εφαρμόζεται το πρότυπο διαχείρισης τους. Όπως τόνισε η ομιλήτρια: «Μέσω των λανθασμένων χειρισμών των φυτοφαρμάκων, της κατάχρησης στην εφαρμογή τους, της απόρριψης των κενών συσκευασίας των φαρμάκων, οι χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε ρύπανση υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, του ατμοσφαιρικού αέρα και του εδάφους, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο, στα φυτά και στα ζώα αλλά και στα παραγόμενα προϊόντα. Πρέπει να αλλάξουμε λογική για τη δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των παιδιών μας. Τα ατομικά μέτρα προστασίας …είναι κάτι ξένο για τον Έλληνα παραγωγό. Να ξεχαστούν νοοτροπίες του παρελθόντος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που μειώνουν σε αποδεκτά επίπεδα οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία του χρήστη παραγωγού, του καταναλωτή, αλλά και για το ίδιο το περιβάλλον…».
Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτριος Σταυρίδης, γεωπόνος – Δρ. Εντομολόγος, προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Π.Ε Λάρισας, στάθηκε ιδιαίτερα στο Ν. 4036/2012 καθώς και στην ασφαλή διαχείριση αποβλήτων από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και παρουσίασε τα στάδια του πρότυπου εθελοντικού προγράμματος συλλογής και ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων(πιλοτική εφαρμογή στον Δήμο Κιλελέρ). Ο κ. Σταυρίδης, ανάμεσα στα άλλα, επεσήμανε: «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που αποτελεί πληγή για τον τόπο μας, η ασφαλής διαχείριση των αποβλήτων. Πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και ο Έλληνας παραγωγός. Υπάρχουν σοβαρές αλλαγές με τη νέα νομοθεσία, και έχουν σχέση και με κυρώσεις(ποινικές, διοικητικές, ακόμη και απώλειες επιδοτήσεων!). Οι αλλαγές προωθούν το σύστημα ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας. Δυστυχώς στη χώρα μας …είμαστε πολύ πίσω. Τα φάρμακα είναι επικίνδυνα, αλλά με σωστά μέσα προστασίας…δεν είναι επικίνδυνα. Να εκλείψουν απαράδεκτες εικόνες που βλέπουμε συχνά στην Ελληνική ύπαιθρο. Πρέπει να δοθεί προσοχή στο πιστοποιητικό καταλληλότητας για τα ψεκαστικά(καλή συντήρηση, μείωση ρύπανσης). Να θυμίσω πως τα σταγονίδια από τα μπεκ μετακινούνται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις…». Τέλος, ολοκληρώνοντας την ημερίδα, ο κ. Γεώργιος Παπαδούλης γεωπόνος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Π.Ε Λάρισας αναφέρθηκε στην καταγραφή του επαγγελματικού εξοπλισμού εφαρμογής των γεωργικών φαρμάκων(…τα γνωστά σε όλους «ψεκαστικά»), τονίζοντας ιδιαίτερα πως υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την καταγραφή τους, που είναι η 31η Μαΐου του 2013.
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν οι γεωπόνοι του Τμήματος Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Ελασσόνας, ο πρ. αντιδήμαρχος κ. Χαρ. Τσιουβελακίδης, εκπρόσωποι της Ε.Α.Σ. Ελασσόνας και του Καπνικού Συνεταιρισμού, υπηρεσιακοί παράγοντες, αρκετοί αγρότες – παραγωγοί της περιοχής, οινοπαραγωγοί, κ.ά.

Add Comment