Ενδιαφέρον για δυο νέα προγράμματα και …ελπίδες

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Έκδηλο το ενδιαφέρον του εμπορικού κόσμου της περιοχής Ελασσόνας που ήθελε να ενημερωθεί …«από πρώτο χέρι» για δύο νέα προγράμματα ενίσχυσης μικρών – μεσαίων επιχειρήσεων και γυναικείας επιχειρηματικότητας, που θα «τρέξουν» το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αρκετός κόσμος στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», στην ενημερωτική εκδήλωση προγραμμάτων «Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου & Υπηρεσιών» και «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ» (ΕΠΑΑ). Την χρήσιμη εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχειρίσεως Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Α.Ε.Δ.Ε.Π.) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, το Επιμελητήριο Λάρισας και ο Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας, με την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
[wpg_thumb]
Σύντομη εισήγηση έκανε ο «οικοδεσπότης» πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Δημ. Οικονόμου, ενώ σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση του εμπορικού κόσμου της περιοχής σε συγκεκριμένες χρήσιμες διαδικτυακές πύλες(για καλύτερη εξυπηρέτηση) αναφέρθηκε η οικονομολόγος κ. Μαριάνθη Κατσίκα.
Το πρώτο Πρόγραμμα Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου & Υπηρεσιών έχει ως στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα υλοποιήσουν επενδύσεις στους τομείς Μεταποίηση, Τουρισμό, Εμπόριο και Υπηρεσίες και ο προϋπολογισμός του, σε δημόσια δαπάνη, ανέρχεται σε 456 εκ. ευρώ εκ των οποίων 22,5 εκατ ευρώ για την Θεσσαλία. Η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το ποσοστό της Δημόσιας Χρηματοδότησης στη Θεσσαλία ανέρχεται σε 50% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και σε 40% για τις μεσαίες. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσει στις 25 Φεβρουαρίου, με καταληκτική ημερομηνία την 25η Απριλίου.
Την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος έκανε η υπεύθυνη του Προγράμματος στην Α.Ε.Δ.Ε.Π. κ. Κατερίνα Παπαθανασίου.
Τo δεύτερο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων και αποσκοπεί στην τόνωση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας πρόσθετων δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας άνεργων, απολυμένων και απειλούμενων από ανεργία γυναικών. Δικαιούχοι της Δράσης είναι γυναίκες 18-64 ετών άνεργες ή απειλούμενες από ανεργία. Ο Συνολικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 40.000.000 ευρώ(Δημόσια Δαπάνη) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), και από το Ελληνικό Δημόσιο. Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού.
Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο υπεύθυνος του Προγράμματος στην Α.Ε.Δ.Ε.Π. κ. Ευάγγελος Κατσαούνης.
Τέλος, σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Νικ. Τζίκας χαρακτήρισε το λιανικό εμπόριο πυλώνα ανάπτυξης και στάθηκε στη βοήθεια και στην πληροφόρηση που παρέχει η Ε.Σ.Ε.Ε.: «Η Ε.Σ.Ε.Ε. θα είναι κοντά σας σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία της κρίσης με 3 εξωτερικούς συνεργάτες…», υπενθύμισε με έμφαση.
Στην ενημερωτική εκδήλωση, το παρών έδωσαν: ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Αθαν. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Νικ. Γάτσας, Ιωάν. Νάνος, Μιλτ. Βαρσάμης, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Χαρίσ. Γκουντούρας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας – αντιπρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Νικ. Τζίκας, οι σύμβουλοι της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Καλλιόπη Τζήκα και οι κ.κ. Γεώργ. Καλαφάτης, Νικ. Ευαγγέλου, Κων. Βαλιώτης, Θωμάς Ζηρδέλης, Αναστ. Ψύρρας, Δημ. Οικονόμου, εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων, έμποροι, επαγγελματίες, αρκετές γυναίκες, κ.ά.

Add Comment