Μελετητής πέτρινων γεφυριών στο Δρυμό

Στις 26 Ιουνίου 2011 επισκέφτηκε το Δρυμό ο κ. Σπύρος Μαντάς, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών και δημιουργός του αρχείου ηπειρώτικων γεφυριών.
Ετοιμάζεται μελέτη για τους στίχους και τη μελωδία του τραγουδιού: «το γεφύρι της Άρτας» όπως ακούγεται σε όλα τα Βαλκάνια. Έχει γίνει καταγραφή σε Ελλάδα, Κύπρο, Καππαδοκία Τουρκίας, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Ουγγαρία.
Το τραγούδι  του χωριού μας έχει κάποια ιδιαιτερότητα στα λόγια και στον ήχο. Η ηχογράφηση στο Δρυμό είναι η 97η .
Το τραγούδι προέρχεται από το 10ο αιώνα. Έχει ξεσπάσει πόλεμος από ποια χώρα ξεκίνησε. Το πιο πρωτόγονο, το πιο άγριο πιθανολογείται ότι είναι το πρώτο. Ξεκίνησε ανώνυμο, όχι για το γεφύρι της Άρτας. Κάθε τόπος έχει τα δικά του λόγια, τους δικούς του ιδιωματισμούς και το δικό του σκοπό.
Ήταν πολύ σημαντικά τα λόγια που μας είπε και πού θάθελα να τα ακούσουν οι νέοι μας «Κρατάμε τις παραδόσεις αυτούσιες, χωρίς παραλλαγές, χωρίς όργανα, διότι προβάλουμε τον εαυτό μας, τον τόπο μας, τη χώρα μας. Η κάθε λέξη έχει σημασία. Κάτι μας λέει μέσα στην ψυχή μας. Ξυπνάει μνήμες, φωνές περασμένων γενεών, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να μην τα αλλάζουμε και να τα διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού. Η λάμψη, η έκφραση που βλέπουμε στα πρόσωπα των παλιότερων όταν τα τραγουδάνε δείχνει τα πλούσια συναισθήματα που μας δημιουργεί το κάθε τραγούδι.»
Τον ευχαριστούμε θερμά για τη δωρεά στο σύλλογο μας του βιβλίου του «τα πέτρινα γεφύρια στη βόρεια Ήπειρο», 420 σελίδων, μια πολύ λεπτομερής καταγραφή με μεράκι και επιστημονικότητα. Ένας άνθρωπος που έχει οργώσει τα Βαλκάνια αναζητώντας πηγές, που ξέρει πολύ καλά την αξία της παράδοσης. Η σύζυγος του Τραϊανή, καστοριανή στην καταγωγή, αεικίνητη και πολύτιμη βοηθός του, συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία, παθιασμένη με το γνήσιο παλιό τραγούδι.
Ο Δρυμός θα είναι πάντα στη διάθεση τους για συνεργασία στα θέματα της ξεχωριστής παράδοσης που διαθέτουμε και είναι η ταυτότητα μας, για την οποία είμαστε περήφανοι.
Τέλος, τον ευχαριστούμε θερμά για την οικονομική ενίσχυση προς το σύλλογο μας.

Κατερίνα Αρσένη
Πρόεδρος Συλλόγου
Γυναικών Δρυμού

Add Comment