Αθλητικές κακώσεις – Μέρος Β

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Τι είναι ο μηνίσκος:
Οι μηνίσκοι (έσω και έξω) είναι 2 χόνδρινες κατασκευές με σχήμα μισοφέγγαρου που καλύπτουν την έσω και έξω αρθρική επιφάνεια της κνήμης της άρθρωσης του γόνατος . Έχουν ως ρόλο να απορροφούν την πίεση και τους κραδασμούς κατά την βάδιση αλλά και την γενικότερη κίνηση-ολίσθηση του κάτω πέρατος του μηριαίου οστού στο άνω τμήμα της κνήμης . Άρα προστατεύουν τον αρθρικό χόνδρο (το τμήμα του οστού που υπάρχει μεσα στην άρθρωση) και δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο συνθήκες χωρίς τριβή ανάμεσα σε 2 επιφάνειες που τρίβουν η μια την άλλη.

Ρήξη του μηνίσκου:
Αφορά συχνότερα τον έσω μηνίσκο και προκαλείται από στροφική βία που ασκείται πάνω του κατά την κίνηση του μηρού πάνω στην κνήμη. Συχνά είναι αποτέλεσμα αθλητικών κακώσεων. Ενίοτε συνοδεύεται από βλάβες στον αρθρικό χόνδρο και ρίξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου . Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος και μερικές φορές το κλείδωμα / ‘μπλοκάρισμα’ του γόνατος σε κάμψη.

Διάγνωση:
Βασίζεται στην κλινική εξέταση και συχνά βοηθά και η μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία:
Η αρχική αντιμετώπιση περιλαμβάνει αποφόρτιση ( βάδιση με 2 πατερίτσες) , πάγο, αντιφλεγμονώδη και φυσιοθεραπεία. Μερικές ρήξεις επουλώνονται και παύουν να δημιουργούν πρόβλημα . Όταν τα συμπτώματα επιμένουν, συστήνεται αρθροσκόπηση του γόνατος και μερική μηνισκεκτομή (αφαίρεση τμήματος του μηνίσκου) ή συρραφή του μηνίσκου (έχει ένδειξη σε νέα άτομα και σε συγκεκριμένους τύπους ρήξεων). Σε περίπτωσεις συρραφής του μηνίσκου υπάρχουν περιορισμοί σε ότι αφορά τη φόρτιση και την κίνηση του γόνατος για 6 εβδομάδες (κακώς περιμένουμε να επουλωθεί ο μηνίσκος). Μετά από μερική μηνισκεκτομή απαιτείται μερική φόρτιςη για λίγες μέρες, με έναρξη φυσιοθεραπείας και σταδιακή επάνοδο στις δραστηριότητες (σε 2-4 εβδομάδεσ).

Παρίδης Ι. Διονύσιος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Θεσσαλίας
Μαυροδήμου & Ιπποκράτους 2 ( δίπλα στο ΚΥ Ελασσόνας)
24930 23384 & 6936511464
Ελασσόνα

Add Comment