Τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες στο Σαραντάπορο

19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1944 ΣΤΟ «ΜΕΛΙΣΣΙ»
Του Γιάννη Μουκίδη

Το δικό του «φόρο αίματος» είχε και το Σαραντάπορο Ελασσόνας, στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Το πιο σημαντικό ίσως πλήγμα ήταν αυτό που συνέβη στις 19 Ιανουαρίου του 1944. Την συγκεκριμένη ημέρα, το ιστορικό Σαραντάπορο και η γύρω περιοχή θρήνησαν τον θάνατο δέκα πατριωτών, που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς, αφού πρώτα οδηγήθηκαν και παγιδεύτηκαν στην τοποθεσία «Μελίσσι»!
Εκδήλωση μνήμης οργάνωσε και εφέτος ο Δήμος Ελασσόνας για να τιμήσει τους Σαρανταπορίτες που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς.
Μπροστά στο Μνημείο που υπάρχει στο Σαραντάπορο για να θυμίζει την αποτρόπαια εκτέλεση των αδικοχαμένων παλικαριών, τελέσθηκε, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε σχετική ομιλία, προσκλητήριο των εκτελεσθέντων και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς της περιοχής.
Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα των 10 Σαρανταποριτών που εκτελέσθηκαν στις 19 Ιανουαρίου 1944, και είναι: Γεώργιος Παν. Βαΐτσης, Κωνσταντίνος Γεωργ. Γκουντρουμπής, Νικόλαος Κων. Γκουντρουμπής, Γεώργιος Ιωάν. Κλεισιάρης, Δημήτριος Θεοδ. Κλεισιάρης, Χρήστος Φωτ. Κλεισιάρης, Ευάγγελος Αντ. Ντάλλας, Παναγιώτης Ιωάν. Ντίγκας, Δημήτριος Φωτ. Ράπτης, Αντώνιος Νικ. Σεβδαλής.
Στην εφετινή καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής στο ορεινό Σαραντάπορο, το παρών έδωσαν:
Ο βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Αθαν. Καλιακούδας και Φώτιος Τζιόκας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και δεκάδες κάτοικοι του Σαρανταπόρου και της γύρω περιοχής.

Add Comment