Εμπορικός Σύλλογος: Πινακίδα για αποδείξεις και αυτοαπογραφή

Η νέα Αγορανομική Διάταξη Α2-1145/2012, με την οποία αποσαφηνίζεται το ευφυολόγημα «δεν παίρνω απόδειξη – σηκώνομαι και φεύγω», στο άρθρο 1 αυτής, προβλέπεται ότι ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, όλοι οι καταστηματάρχες πρέπει να αναρτήσουν πινακίδα, κοντά στο ταμείου, που θα αναφέρει στα ελληνικά «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ−ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» και στα αγγλικά «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT − INVOICE)».

Το περιεχόμενο ουσίας είναι η απλή ανάρτηση της παραπάνω πινακίδας, η οποία είναι υποχρεωτική – προβλέπεται μάλιστα η επιβολή διοικητικού προστίμου 1000 €.

ΑΥΤΟΑΠΟΓΡΑΦΗ
Επίσης ανακοινώνεται ότι για τις Ατομικές επιχειρήσεις, τους Ευρωπαϊκούς Ομίλους Οικονομικού Σκοπού, τις Ευρωπαϊκές Συνεταιριστικές Εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορία, η προθεσμία αυτοαπογραφής είναι:
Μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 1, 2,3,4.
Μέχρι την 15η Φεβρουαρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 5,6,7,8,9, 0.

Add Comment