Ελασσόνα: Από την Belle Époque στην παγκοσμιοποίηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΑΔΗ
Του Γιάννη Μουκίδη

«Η Ελασσόνα από την Belle Époque στην εποχή της παγκοσμιοποίησης». Είναι το νέο συγγραφικό έργο του Ελασσονίτη γιατρού – συγγραφέα κ. Νίκου Δημάδη, που τα τελευταία χρόνια μπήκε για τα καλά …στα «βαθειά» των τοπικών εκδοτικών δρώμενων και της χώρας. Η παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου, που «ξύπνησε» μνήμες της παλαιότερης Ελασσόνας, έγινε σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» της Ελασσόνας, που συνδιοργάνωσαν η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελασσόνας(Κ.Ε.Δ.Ε.) και ο Σύνδεσμος Γραμμάτων – Τεχνών Θεσσαλίας.
[wpg_thumb]
Η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δημάδη έγινε από τους φιλολόγους κ. Ευαγγελία Ράπτου – Στεργιούλα και κ. Βασίλη Ζαρζώνη, που με γλαφυρότητα «κατέθεσαν» επιλεγμένες μοναδικές περιγραφές του συγγραφέα από το βιβλίο του και εξήραν το συγγραφικό του τάλαντο, που αναδύει το άρωμα άλλων εποχών, σταθμεύοντας σε πρόσωπα η γεγονότα της τοπικής και εθνικής ιστορίας. «Αυτή η γνώση προσφέρεται με τρόπο εύληπτο. Ο συγγραφέας Νίκος Δημάδης, με το έργο του, υπερκαλύπτει με το παραπάνω το «πρόσθεσε ένα λιθαράκι»(που ισχυρίζεται ο ίδιος) στη βιογραφία αυτής της πόλης», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά οι ομιλητές.
Σύντομη αναφορά στο έργο του έκανε, συγκινημένος, ο συγγραφέας – γιατρός κ. Νικ. Δημάδης, που τόνισε: «Δεν είμαι συγγραφέας. Θεωρώ ότι μ΄ αυτή μου την αναφορά προσθέτω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι στο μεγάλο οικοδόμημα της γνώσης της ιστορίας της Ελασσόνας μας και των κατοίκων της, των τελευταίων 4 γενεών. Για να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα κενά για μια σφαιρική και πλήρη ενημέρωση του αναγνώστη αυτού του έργου σε όλους τους τομείς. Σας ευχαριστώ που έχετε τη διάθεση να μοιραστείτε μαζί μου όλη αυτή τη δουλειά και ακόμα ένα ταξίδι στην ιστορία της Ελασσόνας…», ολοκλήρωσε, μέσα σε χειροκροτήματα, ο κ. Δημάδης.
Την μουσική επένδυση της βιβλιοπαρουσίασης επιμελήθηκαν οι Δημήτρης Τσιαβές(σαξόφωνο, φλάουτο, τραγούδι), Λάζαρος Μπίσμπας(πιάνο, ακορντεόν), Ευλαμπία Ντούλα(τραγούδι).
Εξαιρετικές οι ερμηνείες τους, που καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο, όπως: «Κάτω στον κάμπο, κάτω στην Ελασσόνα», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Πάμε σαν άλλοτε», Γλυκά μου μάτια», «Αχ ψαροπούλα», «Πόσο λυπάμαι», κ.ά.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Βασίλειος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο πρ. βουλευτής κ. Ι. Παπαδημόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρ. δήμαρχοι Ελασσόνας κ. Λάζ. Μεταξιώτης και κ. Πέτρος Χατζήνας, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Αθ. Ζιώγας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας κ. Αθαν. Καρατόλιας, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, μέλη των δ.σ. του Δικτύου «Περραιβία», της Ακαδημίας Χορών, της Λαογραφικής Εταιρίας, του Πολιτιστικού Προξενείου, της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας, του συλλόγου «Περραιβία», εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπρόσωποι τοπικών Μ.Μ.Ε., εκπαιδευτικοί, συγγενείς και φίλοι του συγγραφέα – γιατρού, και πολύς κόσμος.

Add Comment