Το “Δίκτυο Περραιβία” τίμησε τις ένοπλες δυνάμεις

Στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο έκλεισαν οι εκδηλώσεις του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής της Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό σε μια μεγάλη ,αλλά και σεμνή εκδήλωση Μνήμης ,Τιμής και Χρέους προς την ιστορία και τους ήρωες των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 ,που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και των Συλλόγων –Μελών του στην Αθήνα ,που έλκουν την καταγωγή τους από την Τσαριτσάνη,την Κρανιά ,το Λιβάδι και τον Κοκκινοπηλό .

Η ιδιαίτερη ,αλλά και ουσιαστική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 , όπου ,μάλιστα,είχε προσκληθεί η περίφημη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού ,που πραγματοποίησε εντυπωσιακή πανηγυρική συναυλία.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και υποστηρίχτηκε από το Δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας (έδρα:Λάρισα) και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία των εν Αθήναις Θεσσαλών.
[wpg_thumb]
Στην εκδήλωση αυτή με τίτλο : “Ελασσόνα 1912-2012: 100 Χρόνια Ελευθερίας», απονεμήθηκαν τιμητικές Πλακέτες στους Αρχηγούς των τριών Κλάδων (ΓΕΣ ,ΓΕΝ και ΓΕΑ) ,στο πρόσωπο των οποίων τιμήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ,για τη μεγάλη τους προσφορά στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 ,που είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των συνόρων της Ελλάδος.

Στην εκδήλωση οι διοργανωτές συνεργάστηκαν στενά με το ΓΕΣ ,ΓΕΝ και ΓΕΑ προκειμένου, μέσα από σχετικές ομιλίες εκπροσώπων των τριών Κλάδων , να αναδειχτεί ο ρόλος που, ο κάθε ένας κλάδος χωριστά έπαιξε, όχι μόνο στους νικηφόρους αγώνες του 1912 , αλλά κυρίως στη μεγάλη υπόθεση της Ελευθερίας του Έθνους και της διατήρησης της Ειρήνης τα τελευταία 100 χρόνια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την υποδοχή όλων των προσκεκλημένων ,που κατέκλυσαν τους χώρους του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών ,από τον Πρόεδρο του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων/νο Σκριάπα ,ενώ τις εργασίες της εκδήλωσης συντόνισαν οι κ. Χατζηλελεκας Δ. ,Γκόλτσιος Βας.,Κοκκινοπλίτητς Κ. και Μαγκούτας Ν.,εκ μέρους των Συλλόγων των Αθηνών .
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος ,ο οποίος παρέδωσε το πολύ σημαντικό βιβλίο που εξέδωσε ο Δήμος ,με την ευκαιρία των 100 χρόνων ελευθερίας της πόλης από τον Τούρκικο ζυγό.
Εισηγήσεις ,σχετικά με το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων έκαναν ,κατά σειρά οι κ.κ.: Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Γκίνης Κων/νος Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Κοσμάς Χρηστίδης ,ο Αντ/ρχης (ΠΒ) και Στέλεχος της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού κ. Σκαλτσογιάννης Γ. και εκ μέρους του Α/ΓΕΑ ο Διοικητής της Σχολής Διοίκησης των Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας Ταξίαρχος (Ι) κ. Γεωργακόπουλος Παν. , ενώ κύκλος των ομιλιών έκλεισε με ομιλία του Ρωμανιστή –Βαλκανολόγου κ. Αχιλλέα Λαζάρου , για την ιστορική σημασία των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 ,με τίτλο: «1912:Tα Ελευθέρια της Τσαριτσάνης, της Ελασσόνας, του Σαρανταπόρου και του Θεσσαλικού Ολύμπου».

Η εκδήλωση έκλεισε με τη Συναυλία Μπάντας Πολεμικού Ναυτικού (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πλωτάρχης κ. Τσιλιμπάρης Γ.) ,η οποία εντυπωσίασε με το υψηλό επίπεδο των μουσικών και ιδιαίτερα των ερμηνευτών-σολίστ Ευδοκίας Μωυσίδου ,Θ. Μπιράκου και Σταύρου Σαλαμπασόπουλου

Δεξίωση των προσκεκλημένων με εκλεκτά προϊόντα Ελασσόνας

Στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου οι διοργανωτές δεξιώθηκαν τους εκατοντάδες προσκεκλημένους προσφέροντας εκλεκτά προϊόντα της περιοχής Ελασσόνας (βιολογικό οίνο ,εκλεκτά τυριά ),γι’ αυτό και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς ,χάρη στους οποίους τα εξαιρετικά προϊόντα της Ελασσόνας ,γίνονται γνωστά σε όλο τον κόσμο:ΜΠΙΖΙΟΣ- Βιομηχανία επεξεργασίας Γάλακτος Α.Ε.-Ελασσόνα,
ΒΙΓΛΑ ΟΛΥΜΠΟΥ ΑΕΒΕ(ΕΛΑΣΣΟΝΑ),ΟΙ ΒΟΣΚΟΙ- Κτηνοτρ. Συνετ. Λιβαδίου ,ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΛΟΛΑΣ Γ.-ΦΤΙΚΑΣ Γ. Ο.Ε.-και ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΜΗΝΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ –Μηλέα Ελασσόνας .
Στην εκδήλωση των Αθηνών παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τωνΥφυπουργών Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καράμπελα και Δ. Ελευσινιώτη ,εκπρ.του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου,εκπρόσωποι Πολιτικών Κομμάτων ,ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος ,ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ ,ο Αρχηγός ΓΕΣ κ. Γκίνης Κων/νος,ο Α/ΓΕΝ κ. Κοσμάς Χρηστίδης ,εκπρόσωπος του Α/ΓΕΑ, πρώην Υπουργοί και Βουλευτές (Ν.Φαρμάκης,Ν. Καντερές κ.ά.) ,δεκάδες εκπρόσωποι παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων ,δεκάδες Στελέχη ΓΕΣ,ΓΕΝ και ΓΕΑ ,ο Αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Τηλ. Γκαμπέτας ,εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας ,τα Μέλη ΔΣ Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Ε. Κόνιαρη και Κ. Φουρκιώτης ,εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής Στέγης Αττικής, η πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας των εν Αθήναις Θεσσαλών κ. Αικ. Καμηλάκη,εκπρόσωποι της Πανελλήνιας ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας ,δεκάδες εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων και εκατοντάδες απόδημοι της επ. Ελασσόνας ,που κατοικούν στην Αθήνα.Χαιρετισμούς απέστειλαν πολλοί Υπουργοί ,Βουλευτές και πολιτικοί.

Add Comment