Τιμήθηκε στην Ελασσόνα η επέτειος του Πολυτεχνείου

«Δίδαγμα μαχητικότητας και επαγρύπνησης το Πολυτεχνείο!»
Του Γιάννη Μουκίδη

Τα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «απλώθηκαν» και φέτος στην Ελασσόνα, που, γιόρτασε την ιστορική επέτειο, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και κόσμου.
Χθες το πρωί, σε όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν επετειακές εκδηλώσεις(απαγγελίες ποιημάτων, ομιλίες, αφηγήσεις, κ.ά.) για την ηρωική εξέγερση – σταθμό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Επίκαιρη προσεγμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασίλη Φαρμάκη», με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών.
Στις 11.30 το μεσημέρι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, με τη συμμετοχή των αρχών, πραγματοποίησαν την κεντρική εκδήλωση στο χώρο του επιβλητικού Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης(στο ομώνυμο πάρκο).
[wpg_thumb]
Την εκδήλωση άνοιξε η ομιλία του αντιπροέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Επαρχ. Ελασσόνας κ. Χρήστου Δημητριάδη, που στάθηκε με έμφαση στην επέτειο – σύμβολο, στην ημέρα που θυμίζει σε όλους πως για την ελευθερία χρειάζονται θυσίες και αγώνες. Ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε στα ανεξίτηλα γεγονότα εκείνης της εποχής, υπενθύμισε ότι «τα γεγονότα του Πολυτεχνείου καθώς και εκείνα της Κύπρου που ακολούθησαν, σε συνδυασμό με την αντίδραση του Ελληνικού λαού, οδήγησαν στην κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος και στην αποκατάσταση του Κοινοβουλευτισμού».
Και ο κ. Δημητριάδης, κάνοντας αναφορές στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, ολοκλήρωσε: «Ας αποτελέσει η 17η Νοέμβρη 1973 παράδειγμα και δίδαγμα μαχητικότητας και επαγρύπνησης για τις οδυνηρές και επώδυνες μέρες που βιώνουμε. Με όλα αυτά τα μέτρα λιτότητας και φορολογίας που καθημερινά ανακοινώνονται, χωρίς να έχει «πάτο το βαρέλι», ισοπεδώνουν κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μειώνουν ολοένα το βιοτικό μας επίπεδο. Να συμβάλλουμε όλοι στην κατανόηση της αναγκαιότητας, της συλλογικότητας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Γιατί, αν δεν μιλήσουμε, αν δεν δράσουμε σήμερα, αύριο δεν θα έχουμε καν το δικαίωμα να μιλάμε. Έχουμε χρέος, σήμερα, να αντισταθούμε και να υψώσουμε το δικό μας ανθρώπινο τείχος, για να βάλουμε φρένο στους σύγχρονους «δικτάτορες», Κοινοτικούς εταίρους και δανειστές μας…».
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων και ανάγνωση κειμένων από μαθητές σχολείων της πόλης, ερμηνεία και χορωδιακή απόδοση επίκαιρων τραγουδιών, έγινε δε κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών από τις αρχές, τους φορείς και τις σχολικές μονάδες, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την απόδοση του Εθνικού Ύμνου.
Στις εκδηλώσεις της Ελασσόνας για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου παρευρέθηκαν:
Οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Αθαν. Καλιακούδας, Τηλέμ. Γκαμπέτας, Χαρ. Τσιουβελακίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ευάγγ. Μάγειρας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων Γονέων – Κηδεμόνων, εκπρόσωπος της Αχτιδικής Επιτροπής Κ.Κ.Ε. Ελασσόνας, από το Παράρτημα Ελασσόνας ΠΕΑΕΑ – Δημοκρατικός Στρατός ο κ. Βίτκος, από τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Ελασσόνας ο κ. Ντίνας, εκπρόσωποι κομμάτων και πολιτικών νεολαιών, συνδικαλιστές, μαθητές και κόσμος.

Add Comment