100 χρόνια ελεύθερης Ελασσόνας στο Πολεμικό Μουσείο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ
Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Με μια μεγάλη αλλά και σεμνή εκδήλωση μνήμης, τιμής και χρέους προς την ιστορία και τους ήρωες των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 ετοιμάζονται οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Ελασσόνας και της Θεσσαλίας να κλείσουν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τις εκδηλώσεις του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής της Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό.

Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Λεωφ. Βας. Σοφίας και Ριζάρη-Κέντρο Αθηνών) στις 26 Νοεμβρίου 2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 μ.μ., στην οποία έχει προσκληθεί η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να πραγματοποιήσει πανηγυρική συναυλία.

Στην εκδήλωση αυτή με τίτλο : “Ελασσόνα 1912-2012: 100 Χρόνια Ελευθερίας» θα απονεμηθεί τιμητική Πλακέτα στους Αρχηγούς των τριών Κλάδων (ΓΕΣ ,ΓΕΝ και ΓΕΑ) στο πρόσωπο των οποίων θα τιμηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας για τη μεγάλη τους προσφορά στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912, που είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των συνόρων της Ελλάδος.

Οι φορείς που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία και θα είναι οι οικοδεσπότες στο Πολεμικό Μουσείο είναι το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και οι φορείς με έδρα την Αθήνα: η Αδελφότης των Τσαριτσιανωτών της Αθήνας «Κων.Οικονόμος ο Εξ Οικονόμων», ο Σύλλογος Αντιχασιωτών Αθηνών, ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Αθηνών και ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Αθηνών «Ο Όλυμπος», ενώ η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, από Φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Νομού Λάρισας, όπως επίσης και από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία των εν Αθήναις Θεσσαλών.

Την πρωτοβουλία αυτή τη χαρακτηρίζει το υψηλό επίπεδο και η αισθητική, όπως ακριβώς αρμόζει στις ένοπλες Δυνάμεις μας,οι παραπάνω φορείς,που εκπροσωπούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνία των Πολιτών ,ιδιαίτερα των εδαφών που κέρδισαν την Ελευθερία τους το 1912, θα συνεργαστούν στενά με το ΓΕΣ ,ΓΕΝ και ΓΕΑ προκειμένου, μέσα από σχετικές ομιλίες των Αρχηγών, να αναδειχτεί ο ρόλος που, ο κάθε ένας κλάδος χωριστά έπαιξε στους νικηφόρους αγώνες του 1912 .

Στην εκδήλωση αυτή θα προσκληθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτειακοί, πολιτικοί, στρατιωτικοί και άλλοι φορείς, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής προς όλους αυτούς που θυσιάστηκαν στους Βαλκανικούς Πολέμους, έτσι ώστε σε μια εποχή δύσκολη για τη χώρα, όπως είναι η σημερινή, να σκύψουμε με σεβασμό σε όλα αυτά που μας ενώνουν και αναδεικνύουν το μεγαλείο του περήφανου Έλληνα, που διεκδικεί αλλά και δικαιούται ένα καλύτερο και αξιοπρεπές μέλλον για τη χώρα του.

Συνοπτικά το Πρόγραμμα της μεγάλης αυτής εκδήλωσης είναι:
17.45-18.15 μ.μ. Υποδοχή επίσημων προσκεκλημένων και κοινού από τους Διοργανωτές
18.15 -18.45 μ.μ. Χαιρετισμοί Επισήμων –Εκπροσώπων των Πολιτικών ,Πολιτειακών και Στρατιωτικών Αρχών
18.45-19.15 μ.μ. Ομιλίες Αρχηγών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας )
19.15-19.30 μ.μ.Ομιλία του Ρωμανιστή –Βαλκανολόγου κ. Αχιλλέα Λαζάρου , για την ιστορική σημασία των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 ,με τίτλο: «1912:Tα Ελευθέρια της Τσαριτσάνης, της Ελασσόνας, του Σαρανταπόρου και του Θεσσαλικού Ολύμπου».
19.30-19.35 μ.μ. Απονομή Τιμητικών Διακρίσεων στους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ
19.35-21.00 μ.μ. Συναυλία μπάντας Πολεμικού Ναυτικού

Add Comment