Μονόδρομος για τη θέρμανση pellets και μπρικέτες

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

«Αποτελεί μονόδρομο σήμερα για τη θέρμανση η λύση pellet και μπρικέτας. Τα βιοκαύσιμα είναι μονόδρομος για να εξοικονομήσουμε χρήματα…». Αυτό επισημάνθηκε, ανάμεσα στα άλλα, στην ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση με το επίκαιρο θέμα «Αξιοποίηση της βιομάζας για παραγωγή θερμαντικής ενέργειας», που διοργάνωσε η Δ/νση Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου Ελασσόνας σε συνεργασία με το Δασαρχείο.
[wpg_thumb]
Στην εκδήλωση που συντόνισε ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Παπαδόπουλος, πρώτος εισηγητής ήταν ο Δρ. κ. Γεώργ. Νταλός, καθηγητής στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Τμήματος Δασοπονίας του ΤΕΙ Λάρισας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στην αξιοποίηση της ξυλώδους βιομάζας και στα οφέλη που προκύπτουν για όσους τη χρησιμοποιήσουν, τόνισε πως αυτή βρίσκεται παντού στις δασικές περιοχές και αποτελεί ένα προϊόν, το οποίο μπορεί να συγκεντρωθεί σχετικά εύκολα και να αξιοποιηθεί ανάλογα. «Συνεχώς διευρύνεται ο κύκλος εκείνων των επιχειρήσεων, των δημοσίων υπηρεσιών και των νοικοκυριών που το χρησιμοποιούν, αν και πολύ φοβάμαι ότι στην πορεία …στα pellets και μπρικέτες θα βάλουν ένα δασμό! Η σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, την τιμή και την απόδοση είναι ένα προς δύο. Αυτό σημαίνει ότι για την θερμαντική απόδοση που προκύπτει από την κατανάλωση ενός τόνου πετρελαίου απαιτούνται δύο τόνοι pellets. Μαζί με το κόστος αντικατάστασης του λέβητα και του καυστήρα η απόσβεση γίνεται γρήγορα και είναι άμεσα κερδοφόρα διαδικασία και για τις οικιακές χρήσεις και για τις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις», υπογράμμισε, και ολοκλήρωσε με νόημα: «ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει, γιατί στην αγορά άρχισαν οι πονηριές. Όχι αγορές σε διαφανείς σακούλες, χωρίς να φαίνεται ο κατασκευαστής του προϊόντος. Πάντα, θα υπολογίζεται η τιμή, μετατρέποντας την σε τιμή τόνου».
Ακολούθησε εισήγηση του Δρ. κ. Μάριου Τρίγκα, δασολόγου με ειδίκευση στην Οικονομική Δασικών επιχειρήσεων – Εργαστηριακού συνεργάτη Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου ΤΕΙ Λάρισας. Ο κ. Τρίγκας παρουσίασε σειρά στοιχείων, κάνοντας οικονομική προσέγγιση και «καταθέτοντας» τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την χρήση των Pellet και Μπρικέτας στην παραγωγή θερμικής ενέργειας. «Στα θετικά: η ευκολία στη χρήση, η υψηλή θερμογόνος δύναμη, η ύπαρξη διαθεσιμότητας στην αγορά. Στα αρνητικά: η αμφίβολη ποιότητα του προϊόντος στην αγορά. Πάντως, τα pellets θεωρούνται μια δυναμική αγορά με μεγάλες προοπτικές και βέβαια χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός», ανέφερε ο κ. Τρίγκας.
Τέλος, η κ. Ζωή Φτίκα, δασάρχης Ελασσόνας μίλησε για την δενδρώδη καλλιέργεια της «ψευδοακακίας» στο Δήμο Ελασσόνας(πέρα από όλα τα άλλα, το ξύλο της έχει καλή δυνατότητα καύσης, πάει παντού και στα φτωχά εδάφη). «Η γνώση ανοίγει δρόμους. Βρισκόμαστε σε περιβαλλοντικό, οικολογικό αδιέξοδο. Πρέπει να βρούμε λύσεις. Όσο για τα 17.000 στρέμματα, καλλιεργούμενες εκτάσεις με ακακίες στο Δήμο Ελασσόνας, το 2014(με την ολοκλήρωση της 20ετίας) θα δούμε τα όποια αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Φτίκα.
Το παρόν στην ενημερωτική συνάντηση έδωσαν ακόμα ο αντιδήμαρχος κ. Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ κ. Θεόδ. Μηνάς, ο διευθυντής της Ε.Α.Σ. Ελασσόνας κ. Κατσαρός, ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Βασ. Κατής, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ελασσόνας, και εκπρόσωποι φορέων(Ε.Α.Σ., Δασαρχείο, κ.ά.).
Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη η μικρή συμμετοχή από πλευράς κόσμου, αν και ακούστηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα πράγματα και έγκυρες επιστημονικές απόψεις πάνω σε …ένα θέμα που πραγματικά «καίει»!

Add Comment