Γιορτάστηκε η 100η επέτειος της Μάχης Σαρανταπόρου

«Παράδειγμα αρετής και τόλμης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας»
Του Γιάννη Μουκίδη

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και με την καθιερωμένη επισημότητα γιορτάστηκε και εφέτος, στην ιστορική τοποθεσία «Χάνι Χατζηγώγου»(επί της εθνικής οδού Ελασσόνας – Κοζάνης), η εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία του Ελληνικού έθνους νίκη των «Στενών» του Σαρανταπόρου, με «οικοδεσπότη» της εκδήλωσης μνήμης τον Δήμο Ελασσόνας.
Στο χώρο μπροστά από το επιβλητικό Μνημείο, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τους 223 ήρωες – νεκρούς της ιστορικής μάχης του 1912(αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες), όπου συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσόνας – αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας και οι ιερείς των γύρω ενοριών της περιοχής.
[wpg_thumb]
Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου κ. Ηλίας Λάτσιος, στην εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, με μεστό και περιεκτικό λόγο, παρουσίασε τη νικηφόρα μάχη – ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος, που άνοιξε διάπλατα το δρόμο για διπλασιασμό των συνόρων, «καταθέτοντας» στο ακροατήριο το ιστορικό εκείνων των ημερών, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα και την εικόνα του διπλωματικού και στρατιωτικού πεδίου, όπως είχε διαμορφωθεί τότε. «Σήμερα δεν γιορτάζεται μόνο η χαρά μιας πολεμικής νίκης. Δεν γιορτάζεται μόνο η απελευθέρωση και άλλων εδαφών από τον Τουρκικό ζυγό. Γιορτάζονται μαζί τα επιτεύγματα μιας συλλογικής προσπάθειας του λαού μας, του στρατού και της κυβέρνησης, που είχαν σαν στόχους όχι μόνο την απελευθέρωση του υπόλοιπου Ελληνικού πληθυσμού, την κατάργηση της Τουρκικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια, αλλά και τη συγκρότηση της μορφής του κράτους, τόσο στο εσωτερικό, όσο και τον καθορισμό και την παρουσία του στη διεθνή κοινωνία…», υπογράμμισε με έμφαση ο ομιλητής, που στάθηκε στο φρόνημα και την αποφασιστικότητα του Ελληνικού Στρατού, στη σύμπνοια και στη συνεργασία λαού και Στρατού, αλλά και στην ηγετική φυσιογνωμία του ιδιοφυούς πολιτικού και αναμορφωτή της σύγχρονης Ελλάδας, του Ελευθερίου Βενιζέλου.
«Ας μείνει ο αγώνας όλων αυτών που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, στη θάλασσα και στη στεριά, άλλοτε δίνοντας τη ζωή τους και άλλοτε ξεγελώντας το θάνατο, παράδειγμα αρετής και τόλμης για όλους εμάς και για τις γενιές που θάρθουν…», ολοκλήρωσε ο εκπαιδευτικός κ. Λάτσιος, μέσα σε χειροκροτήματα.
Ακολούθησε από αξιωματικό του Στρατού το καθιερωμένο προσκλητήριο νεκρών, που συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη ρίψη τιμητικών πυροβολισμών. Η εκδήλωση μνήμης και τιμής έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της μάχης του Σαρανταπόρου από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και τις σχολικές μονάδες, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Τιμές απέδωσε άγημα στρατού και η μπάντα της 1ης Στρατιάς.
Εφέτος, για πρώτη φορά, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης έγινε και αναπαράσταση της νικηφόρου μάχης του Σαρανταπόρου του 1912, με την επιμέλεια της 1ης Στρατιάς, Ιππικών Ομίλων από κοινότητες της Ελασσόνας και με τη συμβολή πολιτών.
Στη συνέχεια, επίσημοι και κόσμος ξεναγήθηκαν στους χώρους και στα εκθέματα του παρακείμενου καλαίσθητου στρατιωτικού Μουσείου και παρακολούθησαν, μέσα από ηχογραφημένα αποσπάσματα και φωτεινό χάρτη, στιγμές της μεγάλης νικηφόρου μάχης.
Στην εφετινή εκδήλωση μνήμης και τιμής στην ιστορική τοποθεσία «Χάνι Χατζηγώγου» παραβρέθηκαν:
Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Αθαν. Παιδής και κ. Αντ. Αδάμου, οι δήμαρχοι Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος και Σερβίων – Βελβεντού κ. Βασ. Κωνσταντόπουλος, ο αρχηγός Γ.Ε.Σ. αντιστράτηγος κ. Κων. Γκίνης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος κ. Γεώργ. Σοφιανίδης, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος κ. Ευάγγ. Τουρνάς, ο επιτελάρχης της 1ης Στρατιάς, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Α.Τ.Α., της 110 Π.Μ., της 1ης Στρατιάς, της ΤΑΞΥΠ, εκπρόσωποι του Αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας, του περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, διοικητές μονάδων, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Αθαν. Καλιακούδας, Τηλ. Γκαμπέτας, Γ. Παπαδόπουλος, Νικ. Καψάλης, Φ. Τζιόκας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Αθ. Ζιώγας, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ – πρώην δήμαρχος Σαρανταπόρου κ. Θεόδ. Μηνάς, δημοτ. σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Λάρισας, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, διευθυντές υπηρεσιών και εκπρόσωποι φορέων, έφεδροι αξιωματικοί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου από όλες τις όμορες δημοτικές κοινότητες.

Add Comment