Η Τσαριτσάνη γιόρτασε την απελευθέρωση της

ΜΕ ΣΕΜΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ – ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Η ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης μετά από 100 χρόνια, τίμησε με σεμνότητα τους πεσόντες για την απελευθέρωση της από τον Τούρκικο ζυγό.
Το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης, ενώ το απόγευμα επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες, κατάθεση στεφάνων από τους φορείς στο Μνημείο των πεσόντων του 1912-22, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος, που απέδωσαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.
[wpg_thumb]
Μεστή και γεμάτη μηνυμάτων η ομιλία για το ιστορικό της ημέρας, που έγινε από τον δικηγόρο – πρόεδρο της Αδελφότητας Τσαριτσανιωτών Αθήνας κ. Δημήτριο Χατζηλέλεκα, ενώ τα ντοκουμέντα των γεγονότων εκείνης της ημέρας του 1912, που «κατέθεσε» διαβάζοντας ο δικηγόρος – οικονομολόγος – πρ. καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας κ. Χαράλαμπος Κοντός σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλογα του Ιππικού Ομίλου με τους αναβάτες τους έκαναν αναπαράσταση εκείνων των ωρών, τότε που ο αείμνηστος ήρωας ανιχνευτής – καβαλάρης Γιάννης Μακρής, που ήταν Τσαριτσανιώτης έφερε πρώτος το μήνυμα της ελευθερίας στην πόλη της Κοζάνης!
Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από την γνωστή Γυναικεία Χορωδία της Λέσχης Φιλομούσων Λάρισας και το Μικτό Τμήμα της με την Ανδρική Λαρισαϊκή Χορωδία ψάλλοντας θρησκευτικούς ύμνους και υπέροχα δημοτικά τραγούδια, κατάλληλα για το ιστορικό χρονικό της ημέρας. Η Χορωδία απέδωσε εξαιρετικά τα κομμάτια και μάγεψε το πυκνό ακροατήριο, που με τη σειρά του καταχειροκρότησε τους συντελεστές και την μαέστρο κ. Μάγδα Αλεξανδρή – Δημόκα.
Η εκδήλωση στην ιστορική κωμόπολη ολοκληρώθηκε με τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης, που ενθουσίασαν τους φίλους της παράδοσης και όχι μόνο.
Την όλη πρωτοβουλία της οργάνωσης της εκδήλωσης είχε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας και την Δημοτική Κοινότητα Τσαριτσάνης.
Την εκδήλωση μνήμης της Τσαριτσάνης παρακολούθησαν: ιερείς της περιοχής, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Ι. Ράπτης, οι δημοτ. σύμβουλοι κ.κ. Μ. Βαρσάμης, Κ. Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Τσαριτσάνης – δημ. σύμβουλος κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας, αξιωματικός – εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπαιδευτικοί, οι διοικήσεις του Μορφωτικού Συλλόγου και του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης, εκπρόσωποι φορέων, μαθητές, κ.ά.

Add Comment