Η 6η Οκτωβρίου 1912 μας δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο!

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Με ξεχωριστή επισημότητα και με μια διαφορετική παρέλαση, γεμάτη παλμό και ενθουσιασμό, ο εφετινός εορτασμός της 100ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό(6η Οκτωβρίου 1912), που κορυφώθηκε χθες, με την παρουσία 6 μητροπολιτών – επισκόπων, 2 υπουργών, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, του κλήρου και εκατοντάδων κατοίκων.
Στις πανηγυρικές θρησκευτικές τελετές συγχοροστάτησαν, λαμπρύνοντας με την παρουσία τους τα «Ελευθέρια» της Ελασσόνας, οι σεβασμ. μητροπολίτες Λόβετς(Πατριαρχείο Βουλγαρίας) κ. Γαβριήλ, Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου (Οικουμενικό Πατριαρχείο – Εκκλησία Κρήτης) κ. Ευγένιος, Ρεντίνης-Φαρσάλων κ. Σεραφείμ, Σελεύκειας(Πατριαρχείο Αντιοχείας) κ. Εφραίμ, Αλαβέρδης(Πατριαρχείο Γεωργίας) κ. Δαυίδ, Ελασσόνας κ. Βασίλειος.
[wpg_thumb]
Χθες το πρωί, ανήμερα 6η Οκτωβρίου, αρχικά τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας η επίσημη πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, συγχοροστατούντων των έξη μητροπολιτών. Στη συνέχεια, αρχές και κόσμος κατευθύνθηκαν έξω από το Ναό, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια στο χώρο της κεντρικής πλατείας, όπου βρίσκεται το Ηρώο των πεσόντων. Εκεί, αναγνώστηκε από αξιωματικό του Στρατού το πολεμικό ανακοινωθέν της 6ης Οκτωβρίου 1912, που είχε εκδώσει τότε η 1η Μεραρχία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσαν η Μπάντα της 1ης Στρατιάς, και άγημα πεζοναυτών.
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, στον πανηγυρικό της ημέρας, αρχικά αναφέρθηκε στο διπλωματικό και πολεμικό σκηνικό εκείνης της εποχής και συνέχισε: «Γιορτάζουμε σήμερα τον αγώνα και τις θυσίες των προγόνων μας που μας κληροδότησαν μια Ελεύθερη Πατρίδα. Υποκλινόμαστε ευλαβικά στο μεγαλείο της ψυχής, στο θάρρος στην αυταπάρνηση, στην ανιδιοτέλεια. Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του 1912, στους ήρωες της 1ης Στρατιάς. Υπάρχουν στιγμές που αναγκάζουν την ιστορία να κρατήσει για λίγο το άρμα της, που ακατάπαυστα τρέχει στο διάβα της ζωής. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι είναι γεμάτοι από τέτοιες στιγμές. Είναι η αρχή μιας προσπάθειας για την δικαίωση των πόθων του λαού μας. Το 1912 έρχεται μετά από αρκετά χρόνια να συναντήσει το 1821 και να ολοκληρώσει τη μεγάλη εθνική προσπάθεια της επανάστασης…».
Και ο δήμαρχος Ελασσόνας, ολοκλήρωσε:
«Η 6η Οκτώβρη 1912 αποτέλεσε αρχή νικηφόρων πολέμων. Η σημερινή 100η επέτειος, ας αποτελέσει ένα σταθμό για την αρχή αγώνων ειρήνης, φιλίας, ανάπτυξης στη χώρα μας, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ας αποτελέσει αφετηρία στοχασμού και περισυλλογής, έτσι ώστε αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας, να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας δίνοντας τη δική μας «μάχη» προσωπική και συλλογική συνεχίζοντας την πλούσια παράδοσή μας. Να επαναφέρουμε και να αναδείξουμε αξίες όπως είναι η αλληλεγγύη, η κατανόηση, η συνεργασία. Αξίες απαραίτητες για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία μιας νέας πετυχημένης πορείας. Οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από το παρελθόν μας θα αναζητήσουμε την κινητήρια δύναμη, να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, να ξαναδώσουμε στους νέους μας την ελπίδα και την προοπτική και να τους καταστήσουμε πρωταγωνιστές. Να ανασυντάξουμε τις σκέψεις και τις δυνάμεις μας. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να εμπνευστούμε από το αγωνιστικό φρόνημα εκείνης της εποχής. Να επιλέξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης της περιοχής οδηγώντας την σε «νικηφόρα» πορεία. Η επέτειος των 100 χρόνων μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για την Ελασσόνα δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και ανάταση, με όργανο τη συλλογικότητα και τη μεθοδικότητα, το σωστό σχεδιασμό. Με όραμα και στόχο μια πόλη και μια περιοχή που δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει από ένα σύγχρονο δυναμικό κέντρο. Η έννοια της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας παίρνουν σήμερα άλλες διαστάσεις και αυτές οφείλουμε να διερευνήσουμε δίνοντας τη διάσταση και την προοπτική που επιθυμούμε για τον τόπο μας για την πατρίδα μας. Διατηρώντας τις αξίες, διατηρώντας την ανθρώπινη υπόσταση, την Ελληνική Ψυχή που ξέρει να παλεύει, να μάχεται να μεγαλουργεί. Για μια πατρίδα Ελεύθερη και Ανεξάρτητη!»
Στη συνέχεια, στην παραποτάμια οδό Μητροπολίτου Ιακώβου, αναπτύχθηκε η μεγαλειώδης και εντυπωσιακή παρέλαση, όπου μετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ), το Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, πρόσκοποι από τη Λάρισα και τα Φάρσαλα, Ιππικοί όμιλοι της περιοχής, η Μπάντα της 1ης Στρατιάς(με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της ταγματάρχη κ. Αναστ. Πούλιου), και αρκετές διμοιρίες Στρατού(μονάδων της 1ης Στρατιάς, πεζοναυτών, σπουδαστών της Σ.Μ.Υ. από μονάδες της Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων).
Στο τέλος, ο Δήμος Ελασσόνας δεξιώθηκε αρχές και κοινό στο Δημαρχείο.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στις εφετινές πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παν. Καράμπελας, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, ο βουλευτής – πρ. υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο αρχηγός Γ.Ε.Σ. αντιστράτηγος κ. Κων. Γκίνης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος κ. Γεώργ. Σοφιανίδης, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος κ. Ευάγγ. Τουρνάς, o διοικητής της 110 Πτέρυγας Μάχης ταξίαρχος κ. Γεώργ. Μπλιούμης, ο Γεν. Αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασ. Χαλάτσης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας, ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της ΤΑΞΥΠ, διοικητές στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κων. Μέγας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Μ. Μαμάρα, Αθ. Παιδής, Αντ. Αδάμου, οι δήμαρχοι Ελασσόνας κ. Πασχόπουλος και Τυρνάβου κ. Μαλάκος, οι πρώην βουλευτές κ. Β. Αγοράστης, Ι. Παπαδημόπουλος, Ελευθ. Κυριακού, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων – Κοινοτήτων Θεσσαλίας δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, αντιδήμαρχοι και αιρετοί της Τ.Α., διευθυντές υπηρεσιών από την ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων – συλλόγων, μαθητές και εκατοντάδες κόσμου(που χάρηκαν για τα καλά την χθεσινή ημέρα, που …θύμιζε καλοκαίρι), από την Ελασσόνα και την ευρύτερη περιοχή της.

Add Comment