Η Ελασσόνα γιορτάζει τα «Ελευθέρια» της

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ 6 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ
Του Γιάννη Μουκίδη

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και επισημότητα, και με την παρουσία μητροπολιτών και επισκόπων, άρχισαν χθες το πρωί(στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι), συνεχίστηκαν το απόγευμα και το βράδυ και κορυφώνονται σήμερα, Σάββατο 6 Οκτωβρίου, στην Ελασσόνα, οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 100ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον Τουρκικό ζυγό(6η Οκτωβρίου 1912).
Στις σημερινές εκδηλώσεις, όπου θα παραστεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος(εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά) και οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Θεσσαλίας και του Νομού Λάρισας, ξεχωρίζουν η επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας (10.30 π.μ.), η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες (11 π.μ.), και η μεγάλη παρέλαση(πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων) στην παραποτάμια οδό Μητροπολίτου Ιακώβου, στο κέντρο της Ελασσόνας(11.30 π.μ.), που αναμένεται να την παρακολουθήσουν εκατοντάδες κάτοικοι της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής.
[wpg_thumb]
ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Χθες το απόγευμα τελέσθηκε παράκληση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας, ενώ στη συνέχεια, ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής και θαυματουργής Εικόνας της Ολυμπιώτισσας και πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου, με τη συμμετοχή των σεβασμ. μητροπολιτών – επισκόπων
Λόβετς(Πατριαρχείο Βουλγαρίας) κ. Γαβριήλ, Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου (Οικουμενικό Πατριαρχείο – Εκκλησία Κρήτης) κ. Ευγενίου, Ρεντίνης-Φαρσάλων κ. Σεραφείμ, Σελεύκειας(Πατριαρχείο Αντιοχείας) κ. Εφραίμ, Αλαβέρδης(Πατριαρχείο Γεωργίας) κ. Δαυίδ, Ελασσόνας κ. Βασιλείου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και εκατοντάδων κατοίκων. Η Ιερή Πομπή πλαισιωνόταν από τιμητικά τμήματα της μαθητιώσας νεολαίας της περιοχής, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας. Στη διάρκεια της Λιτάνευσης, έγινε ολιγόλεπτη στάση στο Μνημείο του πρώτου πεσόντος αξιωματικού Ιωάννου Μαυροδήμου, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών. Μετά τις 7 το βράδυ έγινε η ενθρόνιση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, και τα αποκαλυπτήρια της προτομής(στην είσοδο του Ναού) του μητροπολίτου Ελασσόνας Καλλινίκου, που συνοδεύθηκε από αρτοκλασία, τρισάγιο και θερμές ευχαριστίες από τον «οικοδεσπότη» μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Βασίλειο προς τους προσκεκλημένους ιεράρχες και επισκόπους, τις αρχές και τον κόσμο.

Add Comment