Πασχόπουλος: Η 100στή επέτειος ευκαιρία μνήμης και νέου οράματος για τον τόπο

Συνέντευξη του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλου

Του Γιάννη Μουκίδη

Εορταστικό και πανηγυρικό το κλίμα αυτό τον καιρό στην πόλη της Ελασσόνας και στην γύρω περιοχή. Μετά την 6η Γιορτή Φέτας, σειρά έχει ο ξεχωριστός εορτασμός της 100ης επετείου Απελευθέρωσης της Ελασσόνας και της Επαρχίας της από τον Τούρκικο ζυγό.
Η «Ε», με αφορμή τον εορτασμό, απευθύνθηκε στον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Γιώργο Πασχόπουλο.

Ερ: Κύριε δήμαρχε, η Ελασσόνα και η ευρύτερη περιοχή γιορτάζει εφέτος τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωσή της. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μήνυμα, που πρέπει να κρατήσουμε σήμερα από το ιστορικό αυτό γεγονός;

ΑΠ: Πριν 100 χρόνια τα γεγονότα που συντελέστηκαν στην περιοχή της Ελασσόνας χαράχτηκαν στην ιστορία της χώρας μας για πάντα, καθώς συνετέλεσαν στην απελευθέρωση της περιοχής απ’ τον Τούρκικο ζυγό, την απαρχή της απελευθέρωσης της υπόλοιπης Ελλάδας και τον διπλασιασμό των συνόρων της χώρας μας.
Τα 100 Χρόνια από την Απελευθέρωση της Ελασσόνας μας ωθούν να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες για την πορεία του τόπου και τη δική μας προσωπική και συλλογική «μάχη», μια άλλης μορφής μάχη, για το μέλλον της πατρίδας μας.
Ο εορτασμός των 100 χρόνων μας δίνει την ευκαιρία να στρέψουμε το βλέμμα στο παρελθόν, να τιμήσουμε και να θυμηθούμε, αλλά και για να αξιολογήσουμε το παρόν, να οραματιστούμε το μέλλον της περιοχής μας, των ανθρώπων της, των νέων γενιών συνεχίζοντας την πλούσια παράδοση μας από καλύτερη θέση. Πιστεύω πως σήμερα περισσότερο από ποτέ, η κοινωνία μας έχει ανάγκη να επαναφέρει και να αναδείξει αξίες όπως αυτές της αλληλεγγύης, της κατανόησης και της συνεργασίας. Είναι αξίες απαραίτητες για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία μιας νέας πετυχημένης πορείας. Όλοι μας, οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από το παρελθόν μας θα αναζητήσουμε την κινητήρια δύναμη, να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, να ξαναδώσουμε στους νέους μας την ελπίδα και την προοπτική και να τους καταστήσουμε πρωταγωνιστές.
Ερ: Με έναυσμα τον εορτασμό της Απελευθέρωσης ποιοι θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι άξονες πάνω στους οποίους οφείλει να κινηθεί η περιοχή της Ελασσόνας στο μέλλον;


ΑΠ: Η επέτειος των 100 χρόνων μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για την Ελασσόνα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και ανάταση, με όργανο τη συλλογικότητα και τη μεθοδικότητα, το σωστό σχεδιασμό. Με όραμα και στόχο μια πόλη και μια περιοχή που δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει από ένα σύγχρονο δυναμικό κέντρο. Αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό μας, κατά κύριο λόγο, το φυσικό, μοναδικό, παρθένο περιβάλλον μας από την άλλη, βαδίζουμε στα χνάρια της αγροτουριστικής ανάπτυξης που ήδη έχουμε χαράξει.
Η Ελασσόνα μας σήμερα, λειτουργώντας σαν ενιαίος Δήμος στα διοικητικά όρια της επαρχίας Ελασσόνας, έχει τις δυνατότητες να καταστεί ένα δυναμικό κέντρο, να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, όπως δυναμικά αναπτύχθηκε στο διάβα των 100 αυτών χρόνων.
Η περιοχή της Ελασσόνας και σήμερα, πλέον, ο ενιαίος Δήμος Ελασσόνας έχει την ευτυχία να πλαισιώνεται από ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με αξιόλογο δασικό οικοσύστημα με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, με μοναδικά φυτά και βότανα. Έχει την τύχη να βρίσκεται στην «αγκαλιά» του Ολύμπου. Για τους λόγους αυτούς, επίσης, ζητάμε επίμονα από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής. Ο λιγνίτης δεν συνάδει με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής Ελασσόνας, τις βιολογικές καλλιέργειες, την ποιοτική κτηνοτροφία, την παραγωγή επώνυμων αγνών προϊόντων, αλλά και την ανάπτυξη εναλλακτικών και ήπιων μορφών τουρισμού. Δεν συνάδει με την παραγωγή της Φέτας. Χρέος μας είναι και εργαζόμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση, η δημιουργία υποδομών με μία ευαίσθητη στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.

Ερ.: Κύριε δήμαρχε, κλείνοντας αυτή την κουβέντα μαζί σας, δώστε μας κάποια στοιχεία για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της επετείου, που ήδη «τρέχει».

ΑΠ.: Σημαντικές είναι οι εκθέσεις φωτογραφίας, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό εκείνης της εποχής, που θα έχει την ευκαιρία να δει ο Ελασσονίτης έως τις 6 Οκτωβρίου.
Σήμερα(Κυριακή), στις 7.30 το βράδυ, στο πρόγραμμα υπάρχει μια ξεχωριστή συναυλία της Φιλαρμονικής μας, με την κοινή εμφάνιση των γνωστών ερμηνευτών της Ελληνικής μουσικής σκηνής Γεράσιμου Ανδρεάτου, Μελίνας Ασλανίδου και …της Ελασσονίτισσας Χριστίνας Γκόλια, σε ένα πρόγραμμα με σημαντικές επιτυχίες κορυφαίων Ελλήνων συνθετών. Βρέθηκα και εγώ στις τελευταίες πρόβες και έχω την αίσθηση πως αυτοί που θα παρακολουθήσουν τη σημερινή συναυλία, θα την χαρούν με το παραπάνω.
Πέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, θέλω να σταθώ ακόμη στην παρουσίαση(την ερχόμενη Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, 8 το βράδυ) του ιδιαίτερα προσεγμένου λευκώματος «100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑ». Και βέβαια, την ερχόμενη Παρασκευή, στις 11 το πρωί, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στη γνωστή θέση «Μελούνα», που θα θυμίζει τις ιστορικές στιγμές που έζησε ο τόπος μας πριν 100 χρόνια.
Και κάτι ακόμη, ιδιαίτερο για την περιοχή μας: στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της επετείου έχει ενταχθεί και ο Τελικός αγώνας Super Cup Βόλεϊ Γυναικών ΑΕΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Κυριακής 7 Οκτωβρίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης μας.

Ερ.: Καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου, κ. δήμαρχε. Σας ευχαριστώ.

ΑΠ.: Και εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Add Comment