Τόνωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων μέσω Leader

«Οικονομική ανάσα» συνολικού προϋπολογισμού 6.475.465,06 αναμένεται να δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή της Λάρισας μέσω του Προγράμματος LEADER, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος Leader (Ε.Δ.Π.) – Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. K. Αγοραστό, τα μέλη της Ε.Δ.Π. κ. Αντών. Γκουντάρα – δήμαρχο Αγιάς και κ. Δημ. Στραφιώτη, τον προέδρου της ΑΕΝΟΛ κ. Θεοδ. Μηνά και τη συντονίστρια του Προγράμματος κ. Σεβαστή Μπασδέκη.

Στόχος της συνέντευξης ήταν να αποτελέσει το έναυσμα για διεξοδική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για την 3η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Προγράμματος Leader που «τρέχει» για ιδιωτικές επενδύσεις και λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2012, ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να καταθέσουν έγκαιρα τις προτάσεις τους και να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις τους

Το προγράμμα LEADER, που χειρίζεται ηΑναπτυξιακή Εταιρία Ν. Λάρισας (ΑΕΝΟΛ), θα παράσχει στους ιδιώτες που θα ενταχθούν, τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επενδύσεις, καλύπτοντας από ιδίους πόρους το 50% της επένδυσης, καθώς το υπόλοιπο του ποσού χρηματοδοτείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Αγοραστός τόνισε: «Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και μέσω του προγράμματος LEADER, που διαχειρίζεται η ΑΕΝΟΛ, ενθαρρύνουμε τις ιδιωτικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα μάλιστα αυτές που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα αλλά και τον αγροτουρισμό.

Στη κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, προτεραιότητά μας είναι η ενδυνάμωση της ανάπτυξης της υπαίθρου. Βεβαίως, σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουμε, θα πρέπει να έχουμε και την ενίσχυση των τραπεζών, στις οποίες και απευθύνουμε έκκληση να στηρίξουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μόνον εάν δοθεί «χρήμα» στην αγορά θα μπορέσουν οι υποψήφιοι επενδυτές να τολμήσουν να προχωρήσουν στις όποιες επενδύσεις που αφορούν στον πρωτογενή τομέα και να βοηθήσουν έτσι στην ανάπτυξη της περιοχής μας»

Από την πλευρά της η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε τη σημασία της δημόσιας χρηματοδότησης ύψους 3.237.732,53 που παρέχει το πρόγραμμα για την πραγματοποίηση επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 6.475.465,06στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η εξασφάλιση ενός τέτοιου σημαντικού ποσού αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της οικονομικής κρίσης που πλήττει την αγορά και αναμένεται να συμβάλει στην ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας. Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μία πληθώρα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι οι επιλέξιμες δράσεις αφορούν πάρα πολλούς τομείς. Χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η άμεση εκταμίευση της επιχορήγησης με την πρόοδο της επένδυσης, γεγονός που αποτρέπει καθυστερήσεις με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για τους επενδυτές. Βεβαίως, όμως, εφόσον οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, θα πρέπει και οι τράπεζες να διευκολύνουν τους επενδυτές από πλευράς χρηματοδότησης, ώστε να δοθεί ουσιαστική ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα. Είμαστε στο πλευρό των επενδυτών, τους στηρίζουμε και πιστεύουμε ότι μέσα από την ενίσχυση επιχειρηματικών δράσεων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την πολυπόθητη τόνωση της τοπικής οικονομίας. Σε καιρούς κρίσης που η αγορά στερεύει πρέπει να δούμε το Πρόγραμμα ως ένα πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης και να μην το αφήσουμε αναξιοποίητο».

Δίνοντας γενικότερα στοιχεία για το Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER στα πλαίσια του Άξονα 4 του Π.Α.Α. 2007 – 2013 για τον Νομό Λάρισας, που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας ΑΑΕ ΟΤΑ «Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.» , η Πρόεδρος της Ε.Δ.Π. Leader επεσήμανε ότι έχει Συνολικό Προϋπολογισμό 11.618.570€ και Δημόσια Δαπάνη 7.000.000€, ενώ είναι άξιο μνείας το γεγονός ότι η περιοχή παρέμβασης του Προγράμματος στην Π.Ε. Λάρισας είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, αφού αφορά σε συνολική έκταση 3.247,33 τ.χλμ. και πραγματικό πληθυσμό 102.756 ατόμων.

Παράλληλα, η κ. Καραλαριώτου αναφέρθηκε και στην 1η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για ιδιωτικές επενδύσεις για την οποία υποβλήθηκαν 29 προτάσεις από τις οποίες, μετά την αξιολόγηση, εγκρίθηκαν 22 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 2.305.534,94€ και Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 1.152.767,48€, για τις οποίες έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση τους και για ορισμένες από αυτές έχουν πραγματοποιηθεί και πληρωμές.

Ο κ. Γκουντάρας ανέφερε: «Το Πρόγραμμα Leader αφορά στη ίδρυση νέων επιχειρήσεων αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχουσών. Είναι μία «ευκαιρία» και ως τέτοια πρέπει να την δει και να την χειριστεί ο επιχειρηματικός κόσμος, ώστε να «πέσουν» χρήματα στην αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε κοντά στους υποψήφιους επενδυτές και τους στηρίζουμε».

Ο κ. Μηνάς τόνισε ότι «εφόσον το πρόγραμμα Leader έχει να κάνει με τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο και στηρίζεται κατά κύριο λόγο η περιοχή μας, η πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων θα προσθέσει ένα πολύτιμο λιθαράκι στις προσπάθειες για ανάπτυξη και ανόρθωση της τοπικής οικονομίας».

 

 

Αναλυτικά οι Δράσεις της 3ης Πρόσκλησης Leader για Ιδιωτικές Επενδύσεις

 

H 3η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Τοπικού Προγράμματος «Προσέγγιση LEADER» του Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013 για το Νομό Λάρισας, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο της ενημέρωσης αφορά την ενίσχυση επενδύσεων ιδιωτικού χαρακτήρα και έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων 31/10/2012.

Συνολικός Προϋπολογισμός Προκήρυξης : 6.475.465,06

Συνολική Δημόσια Δαπάνη Προκήρυξης : 3.237.732,53

 

Αντικείμενο της συγκεκριμένης προκήρυξης είναι οι παρακάτω δράσεις για τις οποίες το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 50%:

 

1. Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων.

Προβλέπεται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων όπως γάλα, κρέας, αυγά –πουλερικά , μέλι, δημητριακά (αποθήκευση), έλαια, οίνος, οπωροκηπευτικά κ.α.

Το ανώτατο συνολικό κόστος ανά επενδυτικό σχέδιο 500.000€

 

2. Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων.

Μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων όπως στρογγυλή ξυλεία όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα.

Το ανώτατο συνολικό κόστος ανά επενδυτικό σχέδιο είναι 500.000€

 

3. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής.

Στα πλαίσια της δράσης αυτής ενισχύεται η δημιουργία χώρων εστίασης και αναψυχής όπως ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία κ.λ.π .

Το ανώτατο συνολικό κόστος ανά επενδυτικό σχέδιο είναι 300.000€

 

4. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επισκέψιμων αγροκτημάτων.

 

Η δράση απευθύνεται μόνο σε αγρότες και αφορά την ίδρυση ή τον εκσυγχρονισμό αγροκτημάτων, με δυνατότητα διανυκτέρευσης ή μη, σε ενιαία και συνεχή έκταση και εκμετάλλευση, με παραγωγική εξειδίκευση τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή και τα δύο.

Το ανώτατο συνολικό κόστος ανά επενδυτικό σχέδιο είναι 300.000€ ή 600.000€, εφόσον περιλαμβάνει υποδομές διανυκτέρευσης, με δυναμικότητα έως 40 κλίνες.

 

5. Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης.

Το ανώτατο συνολικό κόστος ανά επενδυτικό σχέδιο είναι 600.000€, με μέγιστη δυναμικότητα έως 40 κλίνες.

 

6. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου( εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).

Προβλέπεται η ίδρυση, εκσυγχρονισμός ή και επέκταση Επιχειρήσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, χώρων αθλοπαιδιών (Αθλητικών κέντρων) και επιχειρήσεων ειδικών μορφών τουρισμού .

Το ανώτατο συνολικό κόστος ανά επενδυτικό σχέδιο είναι 300.000€ .

 

7. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικών μονάδων.

Η δράση αφορά ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς μικρών βιοτεχνικών μονάδων όπως βιοτεχνίες ενδύματος, δέρματος, ξύλου, κατασκευής κεραμικών ειδών, μηχανημάτων και εργαλείων, κοσμημάτων, επίπλων, κ.α.

Το ανώτατο συνολικό κόστος ανά επενδυτικό σχέδιο είναι 300.000€ .

 

8. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών

Μπορούν να ενισχυθούν η ίδρυση ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών όπως χώροι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (παιδότοποι), επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (παντοπωλεία, καταστήματα ειδών τουρισμού και λαϊκής τέχνης ) καθώς και παροχής υπηρεσιών όπως κομμωτήρια κουρεία κ.α.

Το ανώτατο συνολικό κόστος ανά επενδυτικό σχέδιο είναι 300.000€ .

 

 

9. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση.

Η δράση αφορά ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση όπως επιχειρήσεις παραγωγής ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, νωπών και διατηρουμένων ειδών ζαχαροπλαστικής, μακαρονιών και άλλων αλευρωδών ειδών (χυλοπίτες τραχανάδες ) κ.α.

Το ανώτατο συνολικό κόστος ανά επενδυτικό σχέδιο είναι 300.000€ .

 

10. Δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας.

 

Η δράση προωθεί την δικτύωση των επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας, με βασική επιδίωξη την ανάδειξη της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Σκόπιμο είναι να προωθηθεί η δημιουργία δικτύων επιχειρήσεων της τοπικής οικονομίας, ομοειδών ή και συμπληρωματικών, όπως τουρισμού, εστίασης, παραγωγής τοπικών προϊόντων κ.α.

Το ανώτατο συνολικό κόστος ανά επενδυτικό σχέδιο είναι 100.000€ ή 300.000€ αν στο έργο προβλέπονται ενέργειες για την προμήθεια εξοπλισμού ή την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων.

 

Προτάσεις στις παραπάνω δράσεις μπορούν να υποβάλλουν αγρότες καθώς και φυσικά η νομικά πρόσωπα .

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες και διευκρινήσεις για το περιεχόμενο της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στα γραφεία της Ο.Τ.Δ. «Α.Ε.ΝΟ.Λ . Α.Ε.» ή στα τηλέφωνα 24930 25047, 24222 και 2410 284696, 284824 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από τους: Μπασδέκη Σεβαστή, Μουκίδη Γεώργιο, Χαρταλάμη Αθηνά.

 

 

 

 

Πρόγραμμα Ενημερωτικών Εκδηλώσεων

Προς την κατεύθυνση της διεξοδικής ενημέρωσης των υποψήφιων επενδυτών σχετικά με τις δράσεις της 3ης Πρόσκλησης Leader, κλιμάκιο στελεχών της ΑΕΝΟΛ θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλους τους δήμους της Αντιπεριφέρειας Λάρισας και θα είναι στη διάθεση των πολιτών για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το Πρόγραμμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

 

 

 

/Α ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ
1 Δ. ΑΓΙΑΣ Αγιά (Πολιτιστικό Κέντρο ”Χρυσαλλίδα”) 28/9/2012 12.00 π.μ.
2 Δ. ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ Ελασσόνα (Αιθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ) 26/9/2012 11.30 π.μ.
Κρανέα (Αιθουσα Πνευματικού κέντρου ΜΕΣΚΕ ) 21/9/2012 20.00μ.μ.
3 Δ. ΚΙΛΕΛΕΡ Nίκαια (Πολιτιστικό Κέντρο Νικαιας ) 25/9/2012 19.00 μ.μ.
Αρμένιο (Δημοτικό Καφέ στην Πλατεία Αρμενίου) 1/10/2012 19.00 μ.μ.
Πλατύκαμπος (Δημοτικό Κατάστημα Πλατυκάμπου -πρώην Δημαρχείο) 8/10/2012 19.00 μ.μ.
4 Δ. ΤΕΜΠΩΝ Συκούριο (Δημοτικό Κατάστημα Συκουρίου) 19/9/2012 20.00.μμ
Πυργετός (Αιθουσα Δ.Σ ) 20/9/2012 20.00μμ
5 Δ. ΛΑΡΙΣΑΣ Κοιλάδα (Καφενείο Μηνούδη) 10/10/2012 19.00 μ.μ.
Φαλάνη (Πολιτιστικό Κέντρο Φαλάνης ) 1/10/2012 19.00 μ.μ.
6 Δ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ Δαμάσι (Δελίχειο Πνευματικό Κέντρο) 9/10/2012 19.00 μ.μ
Πλατανούλια (Κεντρικό καφενείο) 27/9/2012 19.00 μ.μ
7 Δ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ Φάρσαλα (Αιθουσα Δ.Σ. ) 2/10/2012 11.00π.μ.
Βαμβακού (Αιθουσα Δ.Σ. ) 4/10/2012 18.00μ.μ.

 

 

 

Περιοχή παρέμβασης Προγράμματος LEADER

Η περιοχή παρέμβασης του Προγράμματος έχει συνολική έκταση 3.247,33 τ.χλμ. και πραγματικό πληθυσμό 102.756 ατόμων (ΕΣΥΕ, απογραφή 2001)

Συγκεκριμένα αποτελείται από τους εξής Δήμους, με τα αντίστοιχα Δημοτικά διαμερίσματα:

Δ. ΑΓΙΑΣ: Δ.Δ. Αγιάς, Αετολόφου, Αμυγδαλής, Ανάβρας, Καστρίου, Παλαιοπύργου, Σκήτης, Σκλήθρου

Δ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: Δ.Δ. Ελασσόνας (παρεμβάσεις μόνο εκτός σχεδίου), Βαλανίδας, Γαλανόβρυσης, Κεφαλοβρύσου, Κρανέας Ελασσόνας, Στεφανοβούνου,.

Δ. ΚΙΛΕΛΕΡ: Δ.Δ. Αγίου Γεωργίου Λαρίσης, Αγίων Αναργύρων, Αγναντερής , Αρμενίου, Βουναίνων, Γαλήνης, Γλαύκης, Δίλοφου Λάρισας, Δοξαρά, Ελευθερίου, Ζαππείου, Καλαμακίου, Κιλελέρ (Κυψέλης), Κραννώνος, Κυπαρίσσου, Μαυροβουνίου, Μεγάλου Μοναστηρίου, Μελίας, Μελίσσης, Μελισσοχωρίου, Μικρού Βουνού, Μοσχοχωρίου, Μύρων, Ναμάτων, Νέας Λεύκης, Νέου Περιβολίου, Νέων Καρυών, Νικαίας, Νίκης, Ομορφοχωρίου, Πλατυκάμπου, Σωτηρίου, Χάλκης, Χαράς, Ψυχικού,

Δ. ΛΑΡΙΣΑΣ : Δ.Δ. Αμυγδαλέας, Γιάννουλης(παρεμβάσεις μόνο εκτός σχεδίου), Ελευθερών, Κοιλάδας, Κουτσοχέρου, Λουτρού, Μάνδρας, Ραχούλας, Τερψιθέας , Φαλάννης.

Δ. ΤΕΜΠΩΝ: Δ.Δ. Αιγάνης, Καλοχωρίου, Κυψελοχωρίου, Μακρυχωρίου, Νέσσωνος, Όσσης, Ραψάνης , Σπηλιάς, Συκουρίου,

Δ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ : Δ.Δ. Αμπελώνος (παρεμβάσεις μόνο εκτός σχεδίου), Αργυροπουλίου Βρυοτόπου, Δαμασίου, Δελερίων, Δένδρων Τυρνάβου, Ροδιάς.

Δ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ : Αγίου Γεωργίου Φαρσάλων, Αμπελείας, Αχιλλείου, Βαμβακούς, Βασιλή, Βρυσιών, Δασολόφου, Δένδρων Φαρσάλων, Διλόφου Φαρσάλων, Ερετρίας, Ζωοδόχου Πηγής, Καλλιθέας Φαρσάλων, Κάτω Βασιλικών , Κατωχωρίου, Κρήνης, Μεγάλου Ευυδρίου, Ναρθακίου, Νεράιδας , Πολυδαμείου, Πολυνερίου, Ρευματιάς, Σιτοχώρου, Σκοπιάς, Σκοτούσσης, Σταυρού, Υπερείας, Φαρσάλων(παρεμβάσεις μόνο εκτός σχεδίου), Χαλκιάδων.

Το πρόγραμμα προβλέπει παρεμβάσεις ιδιωτκού χαρακτήρα (αγρότες , φυσικά η νομικά πρόσωπα ) και δημοσίου χαρακτήρα (ΟΤΑ,επιχειρήσεις των ΟΤΑ και σύλλογοι).

Add Comment