ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

Ερώτηση για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στη λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Ηρώ Διώτη, Θοδωρής Δρίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Βασίλης Μουλόπουλος, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Εθνικής Άμυνας.
Σε αυτή αναφέρουν τα εξής:
«Πριν ένα περίπου χρόνο (11-5-10) υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την ίδρυση και τη λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών σε εφαρμογή προεδρικού διατάγματος του 2009 (ΦΕΚ 49 τ. Α΄ 23-3-2009). Έκτοτε δεν έχουμε πληροφόρηση για τη λειτουργία τέτοιων κέντρων. Επειδή παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη λειτουργία των κέντρων, ερωτάσθε κκ. Υπουργοί: Γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα κέντρα αποτέφρωσης; Γιατί δεν έχει γίνει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραχώρηση του χώρου που έχει χωροθετηθεί για το πολυεθνικό νεκροταφείο και αποτεφρωτήριο στην περιοχή του Σχιστού όπως έχει ζητήσει ο Δήμος Αθηναίων;».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (07.06.2011)

ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΥΣΑ ΤΗΝ Η. ΔΙΩΤΗ

Απόσυρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για αγορά ορθοπεδικών ειδών

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου της διοίκησης του ΙΚΑ, με την οποία επανακαθορίζονται «χωρίς καμία αιτιολόγηση, με πρόσχημα την προσαρμογή των τιμών στις τιμές της βάσης δεδομένων του “Παρατηρητηρίου Τιμών” της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας» τα χρηματικά ποσά «για είδη άκρως απαραίτητα για την αυτονομία και την αύξηση της λειτουργικότητας των ατόμων με κινητικές αναπηρίες», σε ποσοστό έως και 50% πάνω, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα ίδια τα ΑμεΑ με τη διαφορά της εμπορικής τιμής», ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Ανταγωνιστικότητας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Βασίλης Μουλόπουλος, απαιτώντας παράλληλα «τη διενέργεια της εντατικών ελέγχων στην αγορά ορθοπεδικών ειδών, με στόχο και τη μη επιβάρυνση των ΑμεΑ με επιπλέον κόστος αλλά και την εξοικονόμηση εσόδων για το Δημόσιο».
Με αφορμή την επίμαχη εγκύκλιο, που οδήγησε ομάδα νέων με αναπηρία να καταλάβει από τη Δευτέρα τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αθήνα, τόνισαν ότι «τέτοιου είδους περικοπές αποτελούν πρόγευση για το πακέτο “παροχών υγείας” του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας προς το σύνολο των ασφαλισμένων, ενώ είναι τουλάχιστον ανήθικο η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να καταδικάζει ακόμη και σε πλήρη ακινησία τα άτομα με παραπληγίες, τετραπληγίες, ημιπληγίες και ακρωτηριασμούς, στο πλαίσιο δραστικών περικοπών των κοινωνικών παροχών, ακολουθώντας τις κατεδαφιστικές πολιτικές της τρόικα και της κυβέρνησης. Όλο το προηγούμενο διάστημα, και τα άτομα με αναπηρία δέχθηκαν δραστικές περικοπές στο εισόδημά τους, ενώ η επικείμενη απογραφή των δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων αναμένεται να φέρει άγρια μείωσή τους και δραστικό περιορισμό των δικαιούχων τους».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης (για ενημέρωσή σας) είναι το ακόλουθο:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
-Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

07/06/2011

ΘΕΜΑ: Απόσυρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για αγορά ορθοπεδικών ειδών

«Νύχτα» υπέγραψε και απέστειλε προς τα υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα, η διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εγκύκλιο (ΑΔΑ: 4ΑΤΖ4691ΩΓ-ΩΝ) με θέμα τη χορήγηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ορθοπεδικών, ορθωτικών ειδών και τεχνητών μελών. Αυθαίρετα, χωρίς καμία αιτιολόγηση, με πρόσχημα την προσαρμογή των τιμών στις τιμές της βάσης δεδομένων του «Παρατηρητηρίου Τιμών» της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, προχώρησε στον επανακαθορισμό των χρηματικών ποσών για είδη άκρως απαραίτητα για την αυτονομία και την αύξηση της λειτουργικότητας των ατόμων με κινητικές αναπηρίες. Οι νέες αυτές τιμές, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλότερες έως και 50% σε σχέση με τις προηγούμενες, δεν καλύπτουν τα κόστη του εμπορίου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα ίδια τα άτομα με αναπηρία με τη διαφορά της εμπορικής τιμής.
Όπως και στην περίπτωση των ειδικών θεραπευτικών υποδημάτων για τα άτομα με διαβήτη, τον Οκτώβριο του 2010, που απεντάχθηκαν από τα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για να ενταχθούν λίγες ημέρες αργότερα, μετά την πανελλαδική κατακραυγή, έτσι και τώρα, χωρίς καμία εμπεριστατωμένη μελέτη, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχωρά σε πρωτοφανείς και εξοντωτικές μειώσεις στα παρεχόμενα ορθοπεδικά, και όχι μόνο, είδη.
Στην περίπτωση των βοηθημάτων που περιλαμβάνονται στη νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: τα άτομα με παραπληγίες, τετραπληγίες, ημιπληγίες και ακρωτηριασμούς είναι παγιδευμένα και καταδικασμένα σε ολοκληρωτική ακινησία, καθώς τα αναπηρικά καθίσματα, τα τεχνητά μέλη, τα γερανάκια, τα συστήματα ουροσυλλογής, τα μαξιλάρια για την προστασία από τις κατακλίσεις, οι ορθοστάτες και όλα τα άλλα βοηθήματα, είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή αλλά και ουσιαστική διαβίωσή τους.
Επειδή είναι τουλάχιστον ανήθικο η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να καταδικάζει ακόμη και σε πλήρη ακινησία τα άτομα με παραπληγίες, τετραπληγίες, ημιπληγίες και ακρωτηριασμούς, στο πλαίσιο δραστικών περικοπών των κοινωνικών παροχών, ακολουθώντας τις κατεδαφιστικές πολιτικές της τρόικα και της κυβέρνησης.
Επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα, και τα άτομα με αναπηρία δέχθηκαν δραστικές περικοπές στο εισόδημά τους, ενώ η επικείμενη απογραφή των δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων αναμένεται να φέρει άγρια μείωσή τους και δραστικό περιορισμό των δικαιούχων τους.
Επειδή η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους των καταστημάτων πώλησης των ορθοπεδικών ειδών και να πατάξει ουσιαστικά φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας, αντί να μετακυλύει το κόστος στους πολίτες-άτομα με αναπηρία.
Επειδή τέτοιου είδους περικοπές αποτελούν πρόγευση για το πακέτο «παροχών υγείας» του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας προς το σύνολο των ασφαλισμένων.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

1.Θα αποσύρουν άμεσα την επίμαχη εγκύκλιο της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ;
2.Θα προχωρήσουν σε εντατικούς ελέγχους της αγοράς ορθοπεδικών ειδών, με στόχο και τη μη επιβάρυνση των ΑμεΑ με επιπλέον κόστος αλλά και την εξοικονόμηση εσόδων για το Δημόσιο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Βασίλης Μουλόπουλος