Συγκίνησε το Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού στην Τσαριτσάνη

Μια σπάνια εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης
υπό την αιγίδα του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Στην ιστορική ,αλλά και μαρτυρική ,Τσαριτσάνη έκανε μια μεγάλη στάση ,φέτος,το «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ 2012»,τη μοναδική από όλη τη Θεσσαλία,στα πλαίσια του «14ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ»,στο μεγάλο ταξίδι των φωνών, που εξελίσσεται από τις 30 Ιουλίου μέχρι και τις 12 Αυγούστου, από τη Βουλγαρία ως την Κάτω Ιταλία.

Την περασμένη Τρίτη 31 Ιουλίου 2012 το ταξίδι των φωνών που διαρκώς ξαναρχίζει, ανανεώνοντας προορισμούς, διευρύνοντας προορισμούς, καλωσορίζοντας νέους συνταξιδιώτες, μάγεψε ,αλλά και συγκίνησε όλους τους τυχερούς που βρέθηκαν στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας , στο προαύλιο της Οικονόμειου Σχολής ,με οικοδεσπότη τον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Τσαριτσάνης ,που φιλοξένησε, φέτος, την 14η Διεθνή Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Πρόκειται για μια μεγάλη συνεργασία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και της Εθελοντικής Οργάνωσης «ΑΠΕΙΡΟΣ» και έτσι το Πολυφωνικό Καραβάνι,πέρασε και φέτος ,για τρίτη χρονιά , από τις παρυφές του Ολύμπου και έσμιξε στο διάβα του την καρδιά των Βαλκανίων με την καρδιά της Μεσογείου και έχει ως κέντρο των εκδηλώσεών του στην πολύφωνη « Άπειρο» Ήπειρο.
[wpg_thumb]

Μαγικές φωνές μέσα από την καρδιά των Βαλκανίων
Η πιο υποσχετική πολυφωνική σύναξη του μεγάλου ταξιδιού του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, μια γιορτή εν φωναίς και οργάνοις έσμιξε τις πολύφωνες φωνές με τους πιο όμορφους σκοπούς και χορούς της παρολύμπιας περιοχής με τη συμμετοχή θαυμάσιων συγκροτημάτων ,όπως είναι το πολυφωνικό σύνολο ¨ΧΑΟΝΙΑ¨, ο Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης ,ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας και περιχώρων «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ»,ο Σύλλογος Βαλανίδας, και ο Σύλλογος Πυθίου «Πύθιος Απόλλωνας».
Οι τελευταίοι εναπομείναντες της αυθεντικής ερμηνείας και δίπλα τους, οι νέοι ιχνηλάτες που εμπνέονται και συναντιούνται στην αλήθεια, τη συλλογικότητα, την αυθεντικότητα της πολυφωνικής έκφρασης. Ρίγος και σφρίγος στη μεγάλη γιορτή των φωνών. Φέτος ήταν όλοι κι ακόμη περισσότεροι στην πολυφωνική σύναξη!

Ο Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων/νος Σκριάπας ,που υποδέχτηκε τους εκατοντάδες συμμετέχοντες στο Πολυφωνικό καραβάνι 2012 (τραγουδιστές ,χορευτές και θεατές) στην Τσαριτσάνη , ανέφερε ότι « η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια του Δικτύου να διασώσει τη λαϊκή μας παράδοση , μέσα από τους αυθεντικούς ήχους και τα θαυμάσια τραγούδια των λαών . Με φωνές πολύτροπες και πολύχρωμες, φωνές πολύγλωσσες και πολύφωνες.
Φωνές που κομίζουν τόπο, χρόνο, μνήμη. Φωνές που αντηχούν έρωτες, θανάτους και ξενιτιές. Φωνές κατοικημένες από βουνά, ποτάμια, αντάρες και θάλασσες. Φωνές απέριττες, δωρικές. Φωνές που σμίγουν για να ταξιδέψουν σαν πουλιά.
Ένα σμάρι φωνών που ταξιδεύει από την Άπειρο Ήπειρο ,στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.
Ένα ταξίδι που περνά από την Ήπειρο ,Β. Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία ,Κάτω Ιταλία μέχρι και τη Σικελία. Και το ταξίδι αυτό κάθε χρόνο ,με ευθύνη του Δικτύου ,θα κάνει μια μεγάλη στάση στο σταυροδρόμι των πολιτισμών ,που είναι η Θεσσαλία» .
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης κ. Μ. Μητσιμπώνα ,τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η πραγματοποίηση της μεγάλης αυτής εκδήλωσης στην Τσαριτσάνη , σε ένα τόπο ,όχι μόνο ιστορικό ,αλλά και μαρτυρικό ,ο οποίος φημίζεται για την ιστορία ,τον πολιτισμό του και τους μεγάλους αγώνες του.
Συντονιστής ,αφηγητής αλλά και ταξιδευτής στο μαγικό αυτό ταξίδι των αυθεντικών φωνών, ήταν ο πρόεδρος της «Άπειρος» ,αλλά και στενός συνεργάτης του αδικοχαμένου σκηνοθέτη Θόδ. Αγγελόπουλου , κ. Αλέξ. Λαμπρίδης ,ο οποίος με τους συνεργάτες του στο πολυφωνικό σύνολο «ΧΑΟΝΙΑ» ,συγκίνησε όλους με ένα μαγικό ταξίδι από τη Βουλγαρία μέχρι τα γκρεκάνικα της Κ. Ιταλίας .Είναι αυτοί που για 14η χρονιά πραγματοποιούν αυτό το μεγάλο Διεθνές Φεστιβάλ ,στο οποίο συνεργάζονται δεκάδες φορείς και εκατοντάδες λάτρεις του παραδοσιακού τραγουδιού .

Για τη εκδήλωση συνεργάστηκαν η οργάνωση “Άπειρος” (η αρχαία, δωρική ονομασία της Ηπείρου) που φέτος κλείνει 14 χρόνια δράσης και προσφοράς και ο Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης ,υπό την αιγίδα του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και τη στήριξη του Δήμου Ελασσόνας .
Η συναυλία στην Τσαριτσάνη ήταν έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς του ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ 2012,στα πλαίσια του 14ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ,που θα συνεχιστεί με το μεγάλο ταξίδι των φωνών από τη Βουλγαρία ως την Κάτω Ιταλία.
Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με ήχους από όλη την Ελλάδα με τον Γ. Ζιάκο (κλαρίνο) και Γ. Μητσιμπόνα (τραγούδι) .

Στην Κρανιά Ελασσόνας το 2013 το 15ο Φεστιβάλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση του 15ου Πολυφωνικού Καραβανιού το 2013, θα γίνει στη Κρανιά Ελασσόνας , όπου για μια ακόμα φορά , με μέριμνα του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» θα χτυπήσει η καρδιά των Βαλκανίων, μέσα από τους γνήσιους εκφραστές του,με οικοδεσπότη αυτή τη φορά τον θαυμάσιο Σύλλογο Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ» που από χρόνια έχει μετατραπεί σε κοιτίδα πολιτισμού και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μ. Βαρσάμης και Ν. Γάτσας, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ. Ελασσόνας κ. Σπ. Καραγκούνης, ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος και αθλημάτων βουνού του Δικτύου ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ κ. Κ. Φουρκιώτης ,πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων και εκατοντάδες θεατές ,που ταξίδεψαν και συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη μυσταγωγία των αυθεντικών φωνών .

Add Comment