Δήμος Ελασσόνας: Ίδια γραμμή πλεύσης για το λιγνίτη

ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ “ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ” ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Του Γιάννη Μουκίδη

Έκπληξη και “μούδιασμα” στην Ελασσόνα, χθες, μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Ε”, που προκάλεσε συζητήσεις, ανησυχίες, αλλά και αφύπνιση στον κόσμο της περιοχής, που βλέπει τον “εφιάλτη” του λιγνίτη να ξαναχτυπά την πόρτα για την ιστορική περιοχή της Ποταμιάς και ειδικότερα του Δομενίκου, πιο πολύ από ποτέ, και ενώ το όλο θέμα έδειχνε να “παγώνει” και να ξεχνιέται.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Ελασσόνας στα γκρίζα “μαντάτα” – μέσα στο κατακαλόκαιρο – για τις κινήσεις της νέας Κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με την προοπτική εξόρυξης και εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής. Από ενωρίς το πρωί, μόλις έγινε γνωστή η είδηση, υπήρξε ασυνήθιστα μεγάλη κινητικότητα στο Δήμο Ελασσόνας, ενώ και στα στέκια της πόλης το θέμα με τα όποια του σενάρια(…για την εξέλιξη του) “έπαιξε” για τα καλά, αφού έχει απασχολήσει και στο πρόσφατο παρελθόν την τοπική κοινωνία. Τα τηλέφωνα “άναψαν” και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το αρμόδιο Υπουργείο(ΥΠΕΚΑ), ενώ ετοιμάζεται και σχετική επιστολή.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ελασσόνας, και κάνει λόγο για δυναμική αντίσταση, προειδοποιώντας την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εξόρυξη και στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων. “Θα αντισταθούμε δυναμικά για να αποτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, την μετατροπή της περιοχής και του Ολύμπου – μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς – σε …”κρανίου τόπο”. Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας μέσα από μία βιώσιμη ανάπτυξη και δεν διαπραγματευόμαστε με οτιδήποτε την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Λέμε όχι στο λιγνίτη και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με όσους σχεδιάζουν το αντίθετο…”, τονίζεται, ανάμεσα στα άλλα, δίνοντας ξεκάθαρα και το στίγμα των προθέσεων της Δημοτικής Αρχής Ελασσόνας, που ουσιαστικά κινείται στην ίδια “γραμμή πλεύσης” κατά του λιγνίτη.
Το κείμενο της επίσημης αντίδρασης του Δήμου Ελασσόνας:
“Με έκπληξη και αγανάκτηση μαζί πληροφορηθήκαμε ότι η νέα Κυβέρνηση κινείται για την εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος του Δομενίκου και Αμουρίου της περιοχής Ελασσόνας.
Η ευθύνη της Κυβέρνησης θα είναι μεγάλη. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας θα είναι δυναμική.

Ως Δήμος Ελασσόνας με την αρ. 195/2007 ομόφωνη απόφαση, μιλήσαμε και διαμηνύσαμε προς όλους την αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο εξόρυξης λιγνίτη στη περιοχή. Την ίδια άποψη εξέφρασαν και άλλοι φορείς με τους οποίους συμφωνήσαμε σε κοινή δράση για την μη αξιοποίηση του λιγνίτη, και θα αντισταθούμε δυναμικά για να αποτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, την μετατροπή της περιοχής και του Ολύμπου – μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς – σε “κρανίου τόπο”.

Καλούμε τη νέα Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην προχωρήσει σε αποφάσεις αξιοποίησης του λιγνίτη. Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας μέσα από μία βιώσιμη ανάπτυξη και δεν διαπραγματευόμαστε με οτιδήποτε την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Λέμε όχι στο λιγνίτη και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με όσους σχεδιάζουν το αντίθετο”.
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, χθες το μεσημέρι, Ελασσονίτες, η πιθανή εξόρυξη του λιγνίτη θα είναι …ένα καλό “δωράκι” της νέας Κυβέρνησης και της τρόικας για την Ελασσόνα, που εφέτος γιορτάζει την 100η επέτειο απελευθέρωσης της από τους Τούρκους! Και όλα αυτά, μόλις λίγο καιρό, πριν την Γιορτή Φέτας, που προβάλλει τα γνήσια γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής. Άραγε, με το λιγνίτη …θα υπάρχει τέτοια Γιορτή;

Add Comment