Με επιτυχία το 5ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις»

Πραγματοποιήθηκε στη Δολίχη το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012, ώρα 19:30.

ΙΕ΄ΕΚΠΑ – Ασημίνα Τσάκα: Το πλούσιο υλικό που κάθε μέρα προστίθεται στα παλιότερα ευρήματα και η διεξοδικότερη επιφανειακή έρευνα στην περιοχή ενισχύουν την πεποίθηση ότι η αρχαία Δολίχη πρέπει να τοποθετηθεί οριστικά στο Καστρί, επιβεβαιώνοντας τις απόψεις των αρχαίων περιηγητών. Η πόλη του Σαρανταπόρου για την οποία επικράτησε η άποψη, για κάποιο διάστημα, ότι είναι η αρχαία Δολίχη είναι μεν μία σημαντική οχυρωμένη θέση, περιορίζεται όμως κυρίως στα ελληνιστικά χρόνια.

Σπύρος Κουγιουμτζόγλου: Η κρίση μπορεί να έχει χτυπήσει τον πολιτισμό, αλλά σήμερα ο πολιτισμός χτυπάει την κρίση. Η εκδήλωση του Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» αποτελεί ένα παράδειγμα ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε γι’ αυτόν τον πολιτισμό. Χαίρομαι σήμερα που επιτέλους ανακοινώθηκε ότι η Δολίχη είναι στο Καστρί. Εγώ έκανα αρκετά χρόνια για να το βρω, χάρηκα, το πάλεψα αρκετά και πιστεύω ότι σήμερα όλοι έχουν πειστεί ότι το Καστρί είναι η Δολίχη, όχι μόνο η παλαιοχριστιανική αλλά και η παλαιότερη.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης: Έκκληση προς το Δήμο για συνέχιση των ανασκαφών του Καστριού Δολίχης. Ίδρυση Εφορείας Αρχαιοτήτων στην περιοχή. Ένταξη υφιστάμενης μελέτης για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Καστριού Δολίχης στο ΕΣΠΑ.
[wpg_thumb]
Ο Δόλιχος δρόμος, η απόσταση του οποίου κατά την αρχαιότητα ανερχόταν σε 24 στάδια (δηλ. σε 4.614,48 μ.) ισούται με την απόσταση από το Καστρί της Δολίχης έως το βυζαντινό ιερό ναό Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος στην κεντρική πλατεία. Απόσταση η οποία διανύθηκε από τους αθλητές του 1ου Δόλιχου δρόμου και φαντάζει σαν μία συνεχή γραμμή που κρατά ενωμένη την ιστορία της Δολίχης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.

Οι Δολιχοδρόμοι ξεκίνησαν τον αγώνα από τον αρχαιολογικό χώρο «Καστρί Δολίχης» και τερμάτισαν στην κεντρική πλατεία δίπλα στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος. Συμμετείχαν δεκατρείς αθλητές και πρώτος Δολιχοδρόμος αναδείχθηκε ο Ζήσης Σουγλής με συνολικό χρόνο 17 λεπτά και 56 δεύτερα. Ακολούθησε ο Στέφανος Σουγλής και ο Γιάννης Λιόλιος. Τους Δολιχοδρόμους βράβευσαν με μετάλλια οι κ.κ. Παναγιώτης Τσακνάκης (Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δολίχης), Αθανάσιος Καψάλης (Αντιδήμαρχος Ελασσόνας), ενώ ο Αθανάσιος Παιδής (Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας) βράβευσε τον πρώτο Δολιχοδρόμο με μετάλλιο και ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς.

Με την καθιερωμένη ξενάγηση των επισήμων στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στο Λαογραφικό μουσείο, η εκδήλωση ξεκίνησε με τη βράβευση των Δολιχοδρόμων. Ο εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου Δολίχης κ. Κώστας Γκόγκος ευχαρίστησε τους ομιλητές της εκδήλωσης, ενώ επισήμανε την ανάγκη συνέχισης των ανασκαφών στο Καστρί της Δολίχης. Ο πολιτιστικός σύλλογος θεωρεί αναγκαία την ίδρυση Εφορείας Αρχαιοτήτων στην ορεινή Περραιβία, όπου συναντάται η Περραιβική Τρίπολις, καθώς οι αρχαιολογικοί χώροι στην επαρχία Ελασσόνας βρίσκονται στην περιοχή αυτή. Επίσης, ο Δήμος Ελασσόνας, εάν δεν έχει ήδη προβεί σε ενέργειες αξιοποίησης της υπάρχουσας μελέτης του πρώην Δήμου Λιβαδίου για την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Καστριού Δολίχης, παρακαλείται από τον πολιτιστικό σύλλογο της Δολίχης να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, όπως ανάθεση της μελέτης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια, η αρχαιολόγος της ΙΕ΄ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Ασημίνα Τσάκα, πλαισιωμένη από τους συναδέλφους της –αρχαιολόγους- κ.κ. Στέλλα Κατακούτα και Θεόδωρο Παλιούγκα, παρουσίασε τα ευρήματα και τις έρευνες στην περιοχή της Δολίχης. Η εισαγωγή της παρουσίασής της αποτελούταν από στοιχεία της ονομασίας και της τοποθεσίας της Δολίχης όπως την τοποθέτησαν οι περιηγητές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Περραιβία και τους Περραιβούς τόσο στη μυθολογία όσο και στα ιστορικά χρόνια. Συνέχισε με την παρουσίαση των προϊστορικών θέσεων της Δολίχης και της ευρύτερης περιοχής. Εν τω μεταξύ ανέφερε πως στον Αγ. Γεώργιο Δολίχης, εντοπίστηκε διασπορά ελληνιστικής κεραμικής, ενώ ανάμεσα από το Καστρί Δολίχης και το Χωριό Δολίχης βρίσκονται πάρα πολλές θέσεις. Από κατοίκους βρέθηκαν διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, των οποίων η μεγαλύτερη πυκνότητα εντοπίζεται τριγύρω από το λόφο του Καστριού Δολίχης. Στο Καστρί Δολίχης δεν έγιναν ανασκαφές από τη ΙΕ’ ΕΠΚΑ, ενώ στην ακρόπολη, που βρίσκεται πάνω στο λόφο και στις τρεις βασιλικές που ανασκάφηκαν από την 7η ΕΒΑ και τον κ. Σπ. Κουγιουμτζόγλου, βρέθηκαν πολλά αρχαία ευρήματα σε δεύτερη χρήση, ακόμη και προϊστορικά εργαλεία. Όλα αυτά αποτελούν ένδειξη ότι η πριν από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια κατοίκηση ήταν κάπου πολύ κοντά και επομένως υπήρχε άφθονο το αρχαίο υλικό ώστε να χρησιμοποιηθεί από τους νεότερους στα κατοπινά χρόνια. Η αρχαία Δολίχη τοποθετήθηκε κοντά στο σημερινό Σαραντάπορο. Αυτό μετέφερε το κέντρο βάρους της έρευνας σε άλλο σημείο από το σημερινό χωριό Δολίχη. Οι υπόλοιπες δυο περιοχές της Περραιβικής Τρίπολης, δηλαδή το Πύθιο και η Άζωρος, ήταν πιο εύκολο να ταυτιστούν και ανασκάφηκαν από τον πρώην έφορο αρχαιοτήτων της ΙΕ ΕΠΚΑ κ. Αθανάσιο Τζαφάλια. Δεν συνέβη το ίδιο και με την αρχαία Δολίχη. Μόνο για την Παλαιοχριστιανική Δολίχη τα στοιχεία είναι αδιάψευστα από τις ανασκαφές της 7ης ΕΒΑ. Το πλήθος των τυχαίων ευρημάτων όλων των ειδών (αγγεία, αναθηματικές και επιτύμβιες στήλες, ταφικό υλικό ακόμη και λατρευτικά αγάλματα) οδηγεί στη σκέψη πως αν η αρχαία Δολίχη δεν βρίσκεται στο Καστρί Δολίχης, τότε κάποια άλλη σημαντική αρχαία θέση βρίσκεται κοντά στη Δολίχη και μένει να ταυτιστεί. Στην αρχαιολογία ξεκινάμε από ενδείξεις και εικασίες για να τις επιβεβαιώσουμε στη συνέχεια ή και να τις απορρίψουμε μέσω της ανασκαφικής έρευνας. Γιατί μόνο οι ανασκαφές φέρνουν στο φως στοιχεία που μπορούν να μετατρέψουν τις απλές ενδείξεις σε αποδείξεις.
Τέλος, ανέφερε πως: «Τα νέα στοιχεία από τις ανασκαφές της 7ης ΕΒΑ, το πλούσιο υλικό που κάθε μέρα προστίθεται στα παλιότερα ευρήματα και η διεξοδικότερη επιφανειακή έρευνα στην περιοχή ενισχύουν την πεποίθηση ότι η αρχαία Δολίχη πρέπει να τοποθετηθεί οριστικά στο Καστρί, επιβεβαιώνοντας τις απόψεις των αρχαίων περιηγητών. Η πόλη του Σαρανταπόρου για την οποία επικράτησε η άποψη, για κάποιο διάστημα, ότι είναι η αρχαία Δολίχη είναι μεν μία σημαντική οχυρωμένη θέση, περιορίζεται όμως κυρίως στα ελληνιστικά χρόνια».

Στην κ. Ασημίνα Τσάκα προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης κ. Αθανάσιο Τσιόγκα.

Ο κ. Σπύρος Κουγιουμτζόγλου χαιρέτησε την εκδήλωση και ανέφερε «Δεν έχω να σας πω πολλά πράγματα γιατί δεν έχω να σας δώσω κάτι καινούριο. Το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι η κρίση μπορεί να έχει χτυπήσει τον πολιτισμό, αλλά σήμερα ο πολιτισμός χτυπάει την κρίση. Η εκδήλωση αυτή είναι ένα παράδειγμα ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε γι’ αυτόν τον πολιτισμό. Το έχετε αποδείξει. Διάφοροι συνάδελφοι θα συνεχίσουν να έρχονται εδώ, να λένε καινούρια πράγματα, όπως και η συνάδελφος που ακούσατε πριν από λίγο. Ελπίζουμε όλοι μαζί τα επόμενα χρόνια να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις ανασκαφές και με την ΙΕ΄Εφορεία από κοινού, γιατί όλα αυτά τα χρόνια –εννέα χρόνια ανασκαφών και δύο χρόνια έχουμε ένα μικρό, πιστεύω, διάλειμμα- να συνεχίσουμε από κοινού γιατί όπως είδατε δεν είμαστε μόνο στην παλαιοχριστιανική περίοδο, έχει και παλαιότερα, άρα θα πρέπει να έρθουν στο φώς και σιγά – σιγά να κλείσει αυτό το παζλ. Χαίρομαι σήμερα που επιτέλους ανακοινώθηκε ότι η Δολίχη είναι στο Καστρί. Εγώ έκανα αρκετά χρόνια για να το βρω, χάρηκα, το πάλεψα αρκετά και πιστεύω ότι σήμερα όλοι έχουν πειστεί ότι το Καστρί είναι η Δολίχη, όχι μόνο η παλαιοχριστιανική αλλά και η παλαιότερη.

Στη συνέχεια, οι γυναίκες του συλλόγου γυναικών Δολίχης «Φίλα Ευβιότου» τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια, ενώ το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου χόρεψε δημοτικούς χορούς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το καθιερωμένο δείπνο των επισήμων προσκεκλημένων σε παραδοσιακή ταβέρνα της Δολίχης.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Ευαγγελία Γκόγκου –μέλος του Συλλόγου. Παρευρέθηκαν οι κ.κ. Αθανάσιος Παιδής (Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας), Αθανάσιος Καψάλης (Αντιδήμαρχος Ελασσόνας), Φώτιος Τζιόκας (Αντιδήμαρχος Ελασσόνας), Ντίνα Γκόγκου (Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας), Ιωάννης Νάνος (Δημοτικός Σύμβουλος), Ευάγγελος Τζημαγιώργης (Δημοτικός Σύμβουλος Ελασσόνας), Παναγιώτης Τσακνάκης (Πρόεδρος Τ.Σ. Δολίχης), εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου. Τέλος, την εκδήλωση χαιρέτησαν με επιστολή τους οι βουλευτές Λάρισας κ.κ. Φίλιππος Σαχινίδης και Χρήστος Κέλλας, οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Add Comment