Σύσκεψη αιρετών στο Δημαρχείο Ελασσόνας για τα έργα της περιοχής

Σε νέα έργα και έργα που ήδη υλοποιούνται, συνολικού προϋπολογισμού 25.410.282 ευρώ για τον Δήμο Ελασσόνας, αναφέρθηκαν σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου  και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ελασσόνας εξετάστηκε η πορεία των έργων, που υλοποιούνται και ανακοινώθηκαν νέα έργα που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα και αναμένεται να ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

[wpg_thumb]

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Μέσα από συνεργασία, συνέργεια και συνοχή μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα σε μια τραγική οικονομική συγκυρία για τη χώρα. Στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας η Αιρετή Περιφέρεια και ο Δήμος Ελασσόνας υλοποιούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 25,4 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά δημιουργούν μια σημαντική κινητικότητα στην τοπική οικονομία και κοινωνία, προσφέροντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Όμως δεν εφησυχάζουμε εδώ. Υπάρχουν ακόμη πολλά που είναι απαραίτητα στην περιοχή, όπως η παράκαμψη της Ελασσόνας, το φράγμα του Αγιονερίου, η Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης, το κλειστό κολυμβητήριο, το 1ο δημοτικό σχολείο κ.α για τα οποία η συνεργασία μας με το Δήμο και η δεδομένη μας βούληση για να προχωρήσουν, φιλοδοξούμε να φέρουν αποτελέσματα ώστε τα έργα αυτά να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης».

Καλωσορίζοντας τόσο τον περιφερειάρχη, όσο και την αντιπεριφερειάρχη κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιώργος Πασχόπουλος αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια και έχει σαν αποτέλεσμα την προώθηση των έργων στην περιοχή. Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιοχής που χρήζουν άμεσης επέμβασης καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα στον κ. Αγοραστό. Αυτά αφορούν την προώθηση ζητημάτων του Ολύμπου, το Φράγμα Αγιονερίου, η παράκαμψη Ελασσόνας και η σύνδεση με την ΠΑΘΕ, η απορρύπανση του Ελασσονίτη, η παράδοση των κατασκηνώσεων του Κοκκινοπηλού, η ολοκλήρωση του Αναδασμού και των παράλληλων έργων, τα προϊόντα ΠΟΠ Ελασσόνας και η Γιορτή Φέτας, καθώς και το μείζον θέμα που έχει προκύψει με την ακαταλληλότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας.

Ειδικά για το θέμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι«αναμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης που θα μας οδηγήσει στην αναζήτηση της κατάλληλης και ικανής λύσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου». Παράλληλα ο κ. Αγοραστός ανακοίνωσε ότι η «Γιορτή Φέτας» και οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια απ’ την απελευθέρωση της Ελασσόνας είναι ιδιαίτερα σημαντικές και πρόκειται να πραγματοποιηθούν και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε τα εξής: «Σε μια περίοδο όπου παρατηρούμε πολλά ζητήματα στην Ελλάδα να μένουν στάσιμα, η ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας ενισχύεται με έργα ύψους 25,4 εκ. ευρώ. Ορισμένα από αυτά ήδη υλοποιούνται, άλλα έχουν δημοπρατηθεί και άλλα βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης. Πρόκειται για έργα σημαντικά και απολύτως απαραίτητα που σημαίνουν ανάπτυξη, τόνωση της τοπικής αγοράς και θέσεις απασχόλησης. Ως αιρετή περιφερειακή αρχή θέτουμε σαν κύριο στόχο τις μεγάλες ανάγκες του τόπου και την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε έργα συντήρησης και αποκατάστασης οδοποιίας που εκτελεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έγινε επίσκεψη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία νέου κτηρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασίλη Φαρμάκη» η οποία προορίζεται για τη δημιουργία του έργου ψηφιακής προβολής του Ολύμπου, καθώς και επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας.

 

Αναλυτικά τα έργα που υλοποιούνται:

 

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ €

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ ΕΣΠΑ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

2.681.400

ΕΣΠΑ – Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη

600.000

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ι. Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΥΘΙΟΥ Δ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΣΠΑ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

500.000

«ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΠΟΛΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ» ΕΣΠΑ – Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη

4.551.000

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΔΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (Α’ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ) ΠΟΡΟΙ Κ.Α.Π.

1.100.000

 

Νέα έργα:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ €

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ((παράπλευρα του Διοικητηρίου και στο Ο.Τ. Γ321) ΕΣΠΑ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

547.350

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΓΑΛΑΝΟΒΡΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΕΣΠΑ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

229.659,45

ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΕΣΠΑ – Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη

3.321.000

ΦΡΑΓΜΑ ΛΙΒΑΔΙΟΥ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΣΑΪΡΙΑ) ΕΣΠΑ – Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη

370.000

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΡΑΝΙΑΣ , ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ – Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη

3.053.360

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ Ε.Ε.Λ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΕΣΠΑ – Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη

6.056.513

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ Ε.Ο. ΛΑΡΙΣΑΣ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΜΕΧΡΙ Ι.Μ. ΒΕΛΕΤΣΙΚΟΥ (Β’ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ) ΠΟΡΟΙ Κ.Α.Π.

600.000

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΒΑΛΑΝΙΔΑΣ ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΖΗΣ

900.000

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΣΠΑ – Ψηφιακή Σύγκλιση

300.000

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΔΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (Β’ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ) ΠΟΡΟΙ Κ.Α.Π.

1.200.000

ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΩΝ (ΝΕΑ ΚΑΙ ΗΔΗ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ)

25.410.282

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΩΡΙΜΑΖΟΥΝ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙΟΥ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ

3.400.000

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΔΡΥΜΟΥ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ

2.900.000

ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΠΟΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
ΑΠΟΚ/ΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ε.Ο. ΡΟΔΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ

1.200.000

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (4ΧΛΜ)

1.500.000

 

Τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από το δήμαρχο και τους φορείς της Ελασσόνας ήταν:

 

– Προστασία- Αξιοποίηση του Ολύμπου

– Να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 το έργο του Φράγματος Αγιονερίου, οι εργασίες του οποίου έχουν διακοπεί(Δέσμευση Υπουργού τον Σεπτέμβριο του 2010 στη Γιορτή Φέτας Ελασσόνας)

– Να ενταχθεί το έργο της παράκαμψης Ελασσόνας στο ΕΣΠΑ 2007-2013

– Να γίνουν άμεσα ενέργειες βελτίωσης του οδικού άξονα της Μελούνας, ιδιαίτερα στο τμήμα Τσαριτσάνης-Αργυροπουλίου(Σήραγγα Μελούνας).

– Απορρύπανση του ποταμού Ελασσονίτη από βιομηχανικά απόβλητα.

– Ανέγερση νέου διδακτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας

– Αξιοποίηση του Καπνεργοστασίου

– Παράδοση χρήσης των κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού στον Δήμο Ελασσόνας και εργασίες μετατροπής σε Ορειβατικό Κέντρο

– Αξιοποίηση ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων(Παλαιό Τελωνείο, Τζαμί,κλπ).

– Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και της γεωργίας (Υποδομές-νέα προϊόντα).

– Ολοκλήρωση του Αναδασμού Ελασσόνας και παράλληλα έργα Αναδασμού.

– Κατασκευή Κολυμβητηρίου στην Ελασσόνα.

– Κατολισθήσεις στο Λιβάδι

– Προβλήματα ύδρευσης στο Δήμο Ελασσόνας

– Αποκατάσταση οδοστρώματος Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης στο κέντρο της πόλης

– Δημιουργία οδικού άξονα Καλαμπάκας-Λεπτοκαρυάς για σύνδεση θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων της ευρύτερης περιοχής

– Ίδρυση Τυροκομικής Σχολής.

– Δημιουργία παραρτήματος του Σταθμού γενετικής βελτίωσης αιγοπροβατοτροφίας Καρδίτσας (προτείνουμε για στέγαση το κτιριακό συγκρότημα του καπνεργοστασίου).

– Επίσπευση των διαδικασιών πιστοποίησης στα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Π.Ο.Π. «Αρνάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» και «Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.».

– Η γιορτή Φέτας της Ελασσόνας να καθιερωθεί ως Πανελλήνιος θεσμός μέσα από συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης με τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

– Αναδιάρθρωση καλλιεργειών με κτηνοτροφικά φυτά.

– Στήριξη βιολογικών καλλιεργειών και βιολογικής κτηνοτροφίας.

– Επαναπροσδιορισμός του θεσμού του «ενεργού αγρότη» ώστε να ενεργοποιούνται δικαιώματα στους πραγματικούς και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

– Ο ΕΛΓΑ να καλύπτει σ’ όλα τα επίπεδα την απώλεια παραγωγής τόσο στην φυτική όσο και στην ζωϊκή παραγωγή, από όποιο αίτιο και αν προέρχεται η απώλειά του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της παραγωγής του. Όσον αφορά την υποχρέωση του παραγωγού(χρηματική) να ξανασυζητηθεί και να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της παραγωγής. Επί παραδείγματι οι δενδρώδεις καλλιέργειες –καπνός- πατάτα, αμπέλια-κηπευτικά στα οποία η τιμή τους ανά στρέμμα είναι υπερβολική προτείνουμε να ξανασυζητηθούν όλες οι τιμές ανά στρέμμα και ανά ζωϊκή μονάδα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά όλοι οι παραγωγοί.

– Πάγωμα των δανείων όλων των αγροτών.

– Δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων εμπορίας αγροτικών προϊόντων για την αποφυγή προβληματικών εμπόρων και την προστασία των παραγωγών.

 

Παρόντες στην σύσκεψη ήταν: ο πρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Λιάπης, οι περιφερειακοί σύμβούλοι Μαρία Μαμάρα, Αθ. Παιδής και Γρ. Παπαχαραλάμπους, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κκ.  Γκαμπέτας, Παπαδόπουλος, Τζιόκας, Καψάλης, Τσούτσος,  Τσιουβελακίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου και εκπρόσωποι φορέων.

 

Add Comment