Συνάντηση για το πρόβλημα στέγασης 1ου Δημοτικού

Το ζήτημα της κατασκευής νέου Δημοτικού Σχολείου-Νηπιαγωγείου στην συνοικία «Αμπελόκηποι» για μετεγκατάσταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας ήταν το αντικείμενο συνάντησης του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας κας Ρένας Καραλαριώτου και του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γιώργου Πασχόπουλου.
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Ελασσόνας αντιμετωπίζει έντονο κτιριακό πρόβλημα καθώς είναι ένα από τα παλαιότερα σχολικά κτίρια του Δήμου Ελασσόνας (έτος κατασκευής περίπου 1915). Πρόκειται για διώροφο πετρόκτιστο κεραμοσκεπές κτίσμα που βρίσκεται στις παρυφές του λόφου της Ι.Μ.Παναγίας Ολυμπιώτισσας.
Στο χώρο του σχολείου έχει προστεθεί κατ’ επέκταση, ισόγεια αίθουσα για την εξυπηρέτηση του νηπιαγωγείου. Το κτίριο και ο αύλειος χώρος λόγω παλαιότητας, χρήζουν συντήρησης σημαντικού κόστους. Το έτος 2007 εμφανίστηκαν στο κτιριακό συγκρότημα ρωγμές με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, των διδασκάλων καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών. Έπειτα από αυτοψία των αρμοδίων μηχανικών διαπιστώθηκε ότι στατικά το δημοτικό σχολείο είναι ασφαλές, ενώ η πρόσθετη αίθουσα του νηπιαγωγείου χαρακτηρίστηκε ακατάλληλη. Μετά από αυτή την εξέλιξη το νηπιαγωγείο συστεγάστηκε στο χώρο του δημοτικού σχολείου.
Ο Δήμος Ελασσόνας βλέποντας τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας του 1ου Δ.Σ. ξεκίνησε διαδικασία ανέγερσης νέου δημοτικού σχολείου σε χώρο που προβλέπεται από την επέκταση του σχεδίου πόλεως. Μετά όμως την συνένωση και την αναδιάρθρωση λειτουργίας των σχολικών μονάδων, το συγκεκριμένο σχολείο αναβαθμίστηκε σε 12θέσιο με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί και τους μαθητές των Τοπικών Κοινοτήτων Κεφαλόβρυσου, Στεφανόβουνου, Γαλανόβρυσης και Δρυμού. Σ’ αυτό το προβληματικό, από πλευράς παλαιότητας, στατικότητας, συντήρησης και βεβαρημένο, από πλευράς στενότητας χώρου κτίριο, προστέθηκαν πολλοί επιπλέον μαθητές με αποτέλεσμα την διόγκωση του προβλήματος.
Κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητη η άμεση κατασκευή νέου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου, που θα στεγάσει τον αυξημένο αριθμό των μαθητών. Η αδυναμία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) να συντάξει την σχετική μελέτη, αναγκάζει πλέον το Δήμο να προχωρήσει στην σύνταξη μελέτης με χρηματοδότησή της από ιδίους πόρους.
Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Σε μια δύσκολη περίοδο όπου παρουσιάζεται έλλειψη στη χρηματοδότηση των έργων πραγματοποιούμε σήμερα σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ωρίμανσης της μελέτης ενός σημαντικού έργου για την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής. Τα έργα που απευθύνονται στη νεολαία, που αποτελεί το μέλλον του τόπου μας, είναι για την Αιρετή Περιφέρεια ιδιαίτερης αξίας. Η ολοκλήρωση της μελέτης θα μας οδηγήσει στην αναζήτηση της κατάλληλης και ικανής λύσης για την εξεύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου».
Όπως ανέφερε ο κ. Πασχόπουλος: «Επειδή το κόστος κατασκευής είναι τεράστιο, αναζητούμε λύση σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο οποίος έδειξε αμέσως το ενδιαφέρον του στο πρόβλημα αυτό ώστε να προχωρήσουμε στην ανέγερση του εν λόγω κτιρίου. Προσβλέπουμε στην υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε ένα πάγιο αίτημα του Δήμου της Ελασσόνας και των κατοίκων της συνοικίας των «Αμπελοκήπων» της πόλης να γίνει πραγματικότητα.

Add Comment