Η Ελασσόνα τίμησε τον Άγιο Αρσένιο

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ
Του Γιάννη Μουκίδη

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα, με κάθε μεγαλοπρέπεια, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, και με την παρουσία 3 μητροπολιτών, η πόλη της Ελασσόνας γιόρτασε τον Άγιο Αρσένιο, τον επίσκοπο Ελασσόνας που τιμάται με πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις και στη Ρωσία.
[wpg_thumb]
Προχθές το βράδυ (παραμονή της εορτής), στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αρσενίου, που δεσπόζει στο ανατολικό τμήμα της πόλης, τελέσθηκε πολυαρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, ενώ, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, ακολούθησαν τα Εγκώμια του Αγίου, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Εδέσσης – Πέλλης – Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Ελασσόνος κ. Βασίλειος και ο επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, συλλειτούργησαν δε πολλοί αρχιμανδρίτες και ιερείς.
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, έγινε η Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου. Υπενθυμίζεται πως τα Λείψανα του Αγίου Αρσενίου, εδώ και 6 χρόνια, επέστρεψαν από τη Ρωσία και φυλάσσονται για πάντα στο φερώνυμο Ναό της Ελασσόνας. Τα Λείψανα και η Εικόνα του Αγίου ήταν τοποθετημένα σε ανθοστόλιστο κουβούκλιο, που υποβάσταζαν τιμητικά αξιωματικοί της 694 ΠΑΠ. Η Ιερή Πομπή, αφού διήλθε τους γύρω δρόμους της ενορίας, επανήλθε στον εορτάζοντα Ναό. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ) και ακολουθούσε ο κλήρος, οι αρχές και ο κόσμος.
Χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Στα Κηρύγματα του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, οι προσκεκλημένοι ιεράρχες αναφέρθηκαν με ολόθερμα λόγια στη ζωή, στο έργο και στην προσωπικότητα του Επισκόπου Ελασσόνος Αγίου Αρσενίου, που ξεχώριζε για την παιδεία του και τη μεγάλη του μόρφωση.
«Ο αρχιεπίσκοπος Ελασσόνος και Δομενίκου είχε φυσικά και πνευματικά χαρίσματα, άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης. Ο βίος του Αγίου μας αποκαλύπτει το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η οικογένεια και η σωστή αγωγή στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, αλλά και την ευλάβεια του Αγίου, όπως και τη μάχη του για την Ορθοδοξία. Ο Άγιος Αρσένιος, που διέθετε δυο παιδείες, την κατά Χριστό και την κοσμική παιδεία, παραμένει και στην εποχή μας μια σπουδαία μορφή…», υπογράμμισαν οι ιεράρχες.
Στις εφετινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν:
ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, περιφερειακοί σύμβουλοι, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας, Φώτης Τζιόκας, Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛΕ κ. Ι. Ράπτης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, εκπαιδευτικοί, κ.ά.

Add Comment