Γιορτάζεται στην Ελασσόνα η Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο από το 1982, συμπληρώνει εφέτος την 30η της επέτειο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Jean-Georges Noverre (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Ο θεσμός καθιερώθηκε από την Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου – UNESCO και στόχο έχει να τιμηθεί η Τέχνη του Χορού, να γιορταστεί η παγκοσμιότητά του και να ενωθεί ο κόσμος του Χορού πέρα από πολιτικά, πολιτιστικά και εθνικά όρια, γύρω από μια Τέχνη που χαρακτηρίζεται από την οικουμενικότητά της.

Το μήνυμα για το 2012 είναι :
“Ας γιορτάσουμε την αέναη χορογραφία της ζωής”
«Μέσα στο χρόνο και διαμέσου των αιώνων, αυτό που αντέχει κυρίως, είναι η τέχνη. Η τέχνη είναι ότι η ανθρωπότητα αφήνει στους κληρονόμους της, μέσα από την αρχιτεκτονική, τα βιβλία, τη ζωγραφική, τη μουσική, την κίνηση ή το χορό. Υπό αυτή την έννοια, αντιλαμβάνομαι τον χορό σαν το πιο ζωντανό, σύγχρονο και ανανεωμένο μάθημα ιστορίας, καθώς βρίσκεται σε μια συνεχή σχέση με το πιο πρόσφατο παρελθόν της και μπορεί να συμβεί μόνο στο παρόν. Ο χορός επίσης, δεν αναγνωρίζει σύνορα, όπως και πολλές άλλες τέχνες. Ακόμα και όταν ορισμένες μορφές χορού προσπαθούν να περιοριστούν ή να κινούνται μέσα σε ένα πλαίσιο, η χορογραφία της ίδιας της ζωής και η ανάγκη της για ροή, επιτρέπει στις μορφές χορού να σμίξουν μεταξύ τους. Τα πάντα συσχετίζονται μεταξύ τους φυσικά και ο χορός εγκαθίσταται μόνο στον χώρο που του ανήκει, που είναι αυτός του συνεχώς μεταβαλλόμενου σήμερα.
Πιστεύω ότι ο χορός μπορεί να είναι μία από τις πιο ειλικρινείς μορφές έκφρασης:
Διότι σε μια παράσταση μπαλέτου στο θέατρο, σε ένα hip-hop στο δρόμο, σε μια σύγχρονη εμφάνιση σε κάποιο υπόγειο ή απλά σε μια ντισκοτέκ όπου όλοι χορεύουν χαλαρά, σπάνια μπορούν να αναπτυχθούν ψέματα ή να φορεθούν μάσκες. Οι άνθρωποι αντικατοπτρίζουν ο ένας τον άλλον συνεχώς, αλλά όταν χορεύουν, ίσως αυτό που αντανακλούν περισσότερο είναι η στιγμή της ειλικρίνειας τους.
Με το να κινούμαστε σαν τους άλλους, μαζί με άλλους ή απλώς παρατηρώντας τους να κινούνται, νιώθουμε καλύτερα τα συναισθήματά τους, διαισθανόμαστε τις σκέψεις τους και συνδεόμαστε με την ενέργεια τους. Τότε ίσως, μπορούμε να τους γνωρίσουμε και να τους καταλάβουμε ειλικρινά.
Αντιλαμβάνομαι την παράσταση χορού ως μια γιορτή της συνύπαρξής μας, ένας τρόπος για να δώσουμε χώρο και χρόνο στον άλλον. Έχουμε την τάση να το ξεχνάμε αυτό, αλλά η βασική ομορφιά σε μια παράσταση έγκειται στο ότι είναι κυρίως μια σύγκλιση των ανθρώπων, καθώς κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο και μοιράζονται όλοι την ίδια στιγμή. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιωτικό, μια παράσταση είναι μια εξαιρετικά κοινωνική εμπειρία. Ερχόμαστε όλοι κοντά για αυτό το τελετουργικό, που αποτελεί το δεσμό μας με το θέαμα, το δεσμό μας με ένα κοινό παρόν.
Έτσι λοιπόν, το 2012 εύχομαι σε όλους πολύ χορό. Όχι να ξεχάσουμε όλα τα προβλήματα του 2011, αλλά, αντίθετα, να τα αντιμετωπίσουμε δημιουργικά, να χορέψουμε γύρω από αυτά, να βρούμε έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ μας και με τον κόσμο γενικά, να συμπράξουμε με τη ζωή, ως μέρος της αέναης χορογραφία της.»
Χορέψτε! Για να βρείτε την ειλικρίνεια, για να τη μεταδίδετε, να την αντανακλάτε και να τη γιορτάζετε.
(Sidi Larbi Cherkaoui, Φλαμανδο-Mαροκινός χορογράφος)

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας την Κυριακή 29 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Χορού), δίνει χώρο έκφρασης στην τέχνη της Τερψιχόρης στην Κεντρική Πλατεία της Ελασσόνας. Μια μέρα αφιερωμένη σε όσους ασχολούνται μαζί της, αλλά και σε όσους απλά την απολαμβάνουν.
Καλούνται όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι με τα χορευτικά τους τμήματα και τα μέλη τους, ομάδες χορού από σχολεία και ιδιωτικούς φορείς, να λάβουν μέρος στην Παγκόσμια ημέρα χορού, σε μια γιορτή που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο δήμο μας. Δεν απαιτούνται στολές, απλά η συμμετοχή και το κέφι σας.
Μια εναλλακτική πρόταση, με συμμετέχοντες όλους τους δημότες, διοργανωτή την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας και πρωταγωνιστές όλους τους φορείς του δήμου που σχετίζονται ενεργά με την τέχνη του χορού και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Απριλίου 2012 και ώρα 11.30 το πρωί.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας (τηλ. 2493025440).

Add Comment