Βανδαλισμοί στο …μνημείο για την απελευθέρωση της Ελασσόνας!

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΜΑΥΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Έντονη ανησυχία, αγανάκτηση, προβληματισμό, αλλά και εύλογες απορίες προκαλούν στην τοπική κοινωνία οι ασχήμιες, στις οποίες προέβησαν άγνωστοι δράστες, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο κέντρο της Ελασσόνας.
Πιο συγκεκριμένα, έβαψαν με σπρέι μαύρου χρώματος το Μνημείο που έστησε η Ι.Μ. Ελασσόνας με τη συνεργασία φορέων της περιοχής, στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου. Το συγκεκριμένο επιβλητικό Μνημείο κατασκευάστηκε για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελασσόνας(1912 – 2012), προκειμένου να θυμίζει στις σημερινές και στις επόμενες γενιές, στους ντόπιους και στους επισκέπτες της πόλης, την καθοριστική για τον διπλασιασμό της χώρας, απελευθέρωση της Ελασσόνας. Μάλιστα, τα αποκαλυπτήρια του έγιναν λίγους μήνες πριν από τον σεβασμ. μητροπολίτη κ. Βασίλειο, την Πρωτοχρονιά του τρέχοντος έτους.

[wpg_thumb]
Χαρακτηριστικό είναι πως ακριβώς δίπλα από το μνημείο, στα μαρμάρινα σκαλιά που οδηγούν στην εκκλησία, οι άγνωστοι έγραψαν … «Οι κολώνες ανθίζουν την Άνοιξη»! Φρόντισαν δε να κατευθυνθούν πιο κάτω και να γράψουν συνθήματα και στους τοίχους του κτιρίου της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας με σαφώς προσβλητικό περιεχόμενο(…«παπάδες δεν έχετε τον Θεό σας»).
«Είναι δυνατό να υπάρχουν τέτοια άτομα που αμαυρώνουν και καταστρέφουν, χωρίς καν να σκεφτούν, μνημεία που μας θυμίζουν μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας;», αναρωτήθηκε χθες το πρωί ηλικιωμένος Ελασσονίτης, που κοίταζε απορημένος τις μαύρες μπογιές επάνω στο Μνημείο. «Ίσως πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους, που καταστρέφουν και βεβηλώνουν διαρκώς…», υπενθύμισε ένας άλλος, νέος στην ηλικία.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι ασχήμιες των άγνωστων και στους πολίτες, αφού τέτοιες ενέργειες δεν είναι συχνές στην Ελασσόνα. Στα στέκια της πόλης, αρκετοί πολίτες δεν έκρυβαν τις απορίες τους για ό,τι συνέβη. Οι πράξεις αυτές και οι ασχήμιες προσβάλλουν την πόλη της Ελασσόνας, τους πολίτες της, την ίδια της την πλούσια ιστορία και αυτούς που έπεσαν για την ελευθερία της, σχολίαζαν με νόημα.
Πάντως, η επιλογή του συγκεκριμένου μνημείου για να το αμαυρώσουν οι άγνωστοι δράστες, όπως επίσης και η γενικότερη εικόνα και το ύφος των αναγραφομένων συνθημάτων – μηνυμάτων, από όπου κι αν προέρχονται, γεννά εύλογες απορίες και προβληματισμούς.

Add Comment