Ανάσταση σημαίνει Ελπίδα, Χαρά, Ειρήνη, Φως, Ζωή…!

ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Του Γιάννη Μουκίδη

Φωτεινά μηνύματα ζωής, χαράς, ελπίδας για καλύτερες ημέρες, ειρήνης, ανανέωσης έστειλε – με σύμμαχο ένα Ανοιξιάτικο καλό καιρό – και η εφετινή Πασχαλιά στην επαρχία Ελασσόνας για τους ντόπιους, αλλά και για τους επισκέπτες που δημιούργησαν το αδιαχώρητο στους Ναούς. Το Αναστάσιμο μήνυμα έγινε δεκτό με το Άγιο Φως, βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας.

[wpg_thumb]
Η κεντρική τελετή της Ανάστασης, λαμπρή όπως πάντα, πραγματοποιήθηκε με επισημότητα, με την παρουσία των αρχών, στην κεντρική πλατεία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων Ελασσονιτών και αρκετών επισκεπτών. Το ίδιο αναστάσιμο «σκηνικό» και σε όλους τους Ναούς της Ελασσόνας και της περιοχής. Παρόντες ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Β. Αγοράστης και Ι. Παπαδημόπουλος, η αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Β. Μουτζίκου – Αργύρη, δημοτ. σύμβουλοι, οι πρ. αντινομάρχες Λάρισας κ.κ. Δ. Παπαδημόπουλος και Δ. Τσιουρής, κ.ά.
Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Βασίλειος απευθύνθηκε στους πιστούς με ένα μεστό μήνυμα. «Οι προσανατολισμοί των ανθρώπων, τα ενδιαφέροντα, οι τεχνητές και πραγματικές κρίσεις, με την κάθε μορφή που παρουσιάζονται, δεν μας προσανατολίζουν προς το φως, αλλά αντίθετα προς το σκότος, που φέρνει απελπισία, φόβο και ανασφάλεια, και δι΄ αυτό τον διπλανό μας δεν τον βλέπουμε σαν ευλογία, αδελφό μας, αλλά σαν κατάρα. Σήμερα γίνεται λόγος πολύς και εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για το υλικό φως και την ενέργεια. Λίγος λόγος όμως για το μειωμένο πνευματικό φως. Διά τον άνθρωπο και τα δύο είναι απαραίτητα. Κάθε έλλειψις δημιουργεί προβλήματα υλικά και πνευματικά. Στην εποχή μας η θεοποίηση της επιστήμης, η κομματικοποίηση της κοινωνίας, η λατρεία των υλικών αγαθών, η εκμετάλλευσις από τους ισχυρούς μας αποπροσανατολίζουν από την πραγματική ελευθερία που μας χάρισε ο Χριστός, μας καθιστούν δούλους χωρίς χαρά διότι απουσιάζει η χάρις, δίχως ελπίδα διότι η απελπισία κυριαρχεί παντού, χωρίς φως διότι κυριαρχεί το σκοτάδι της αμαρτίας, δίχως αγάπη διότι βασιλεύει το μίσος, το συμφέρον και η αδικία…», τόνισε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης. Στις 12 τα μεσάνυχτα, οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και τα βεγγαλικά ζωντάνεψαν την ήδη γιορτινή ατμόσφαιρα, φορτισμένη με ελπίδες αγάπης και χαράς, συναισθήματα, αλλά και νέες προσδοκίες. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, και εφέτος πολλοί ήταν αυτοί που δέχθηκαν το Αναστάσιμο Φως, τόσο στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, όσο και στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Συκέας Ποταμιάς, αλλά και στη Μονή Σπαρμού Ολύμπου, στη Μονή Αγίας Τριάδος Λιβαδίου, καθώς και στα άλλα Μοναστήρια της επαρχίας Ελασσόνας.
Ο καιρός, αυτή η ιδιαίτερη ημέρα της Πασχαλιάς, ήταν ο αναμενόμενος πασχαλινός ήλιος και γιορτινός, δίνοντας την δυνατότητα στο κόσμο να χαρεί χωρίς προβλήματα το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, το πλούσιο τραπέζι και τη διασκέδαση σε γειτονιές και αυλές, και βέβαια χαλαρές στιγμές οικογενειακής θαλπωρής. Άλλωστε, το Πάσχα είναι καθαρά οικογενειακή γιορτή.
Στις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής, το «Χριστός Ανέστη» ξανακούστηκε στην Ελασσόνα, τη φορά αυτή στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, όπου σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, τελέσθηκε στο προαύλιο της Μονής η καθιερωμένη, εδώ και πολλά χρόνια, Ακολουθία της Αγάπης(Δεύτερη Ανάσταση), χοροστατούντος του κ. Βασιλείου, και με την παρουσία των αρχών της περιοχής, εκπροσώπων φορέων, καθώς και πιστών αλλά και πολλών επισκεπτών της πασχαλιάτικης Ελασσόνας. Στο τέλος, ο μητροπολίτης, ως είθισται μοίρασε στους πιστούς κόκκινα αυγά, τηρώντας το έθιμο.

Add Comment