Ενημέρωση από ψυχολόγους στο Γυμνάσιο Τσαριτσάνης

Γονείς στη σύγχρονη κοινωνία, ρόλοι «ουσίας»

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Τσαριτσάνης, σε συνεργασία με το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, και το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου, πραγματοποίησε ομιλία στο χώρο του Γυμνασίου την Τρίτη 27/3/2012 και ώρα 19:00 με Θέμα: Γονείς στη σύγχρονη κοινωνία, ρόλοι «ουσίας» με ομιλήτριες τις ψυχολόγους του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ κ. Ευδοκία Γαλάτου και Δέσποινα Καλαρά. Η ομιλία αφορούσε στο πρόβλημα των εξαρτήσεων, ως σύμπτωμα των δύσκολων οικογενειακών σχέσεων, ιδιαίτερα σε μία κοινωνία που αλλάζει.
Οι ομιλήτριες  με επιστημονικό και συνάμα απλό και κατανοητό  τρόπο, χρησιμοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες (προβολή βίντεο), αναφέρθηκαν στον τεράστιο ρόλο που παίζει η οικογένεια στην πρόληψη της χρήσης ουσιών, καθώς σχετίζεται με πολλούς προστατευτικούς παράγοντες (σταθεροί οικογενειακοί δεσμοί, φροντίδα και υποστήριξη, αίσθημα ασφάλειας), αλλά και με παράγοντες κινδύνου (χαοτικό οικογενειακό περιβάλλον, οικογενειακές συγκρούσεις, αδιάφορη ανατροφή, έλλειψη επικοινωνίας στην οικογένεια), οι οποίοι συνδέονται με τη χρήση ουσιών, με αποτέλεσμα να προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη της επαγρύπνησης, του διαρκούς προβληματισμού , της συνεχούς ενημέρωσης και της απόκτησης γνώσεων που θα δώσουν στους γονείς τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους την ψυχική, σωματική, συναισθηματική και κοινωνική υγεία, τη διαμόρφωση σωστής προσωπικότητας, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν υπεύθυνες, θετικές και υγιείς επιλογές ζωής, μακριά από ουσίες που οδηγούν τον άνθρωπο σε κατάσταση απόλυτου εθισμού, σε ψυχολογική και σωματική εξάρτηση.
Στο τέλος έγινε συζήτηση και οι ομιλήτριες  απάντησαν σε ερωτήσεις , απορίες των παρευρισκομένων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο διευθυντής και εκπαιδευτικοί του σχολείου και γονείς των μαθητών. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση, με το ίδιο θέμα και τις ίδιες ομιλήτριες, θα επαναληφθεί στο Σχολείο, με ακροατήριο αυτή τη φορά τους μαθητές του Γυμνασίου Τσαριτσάνης.
Από το Γραφείο του Γυμνασίου

Add Comment