Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώνει…

«Έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης στη βορειοδυτική ζώνη της πόλης Τυρνάβου» προϋπολογισμού 1,4 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

 Κώστας Αγοραστός: «Σημαντικό έργο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων»

 Μια σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση για την πόλη του Τυρνάβου φέρνει η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού για ένταξη στο ΕΣΠΑ της πράξης «Έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης στη βορειοδυτική ζώνη της πόλης Τυρνάβου» προϋπολογισμού 1.040.000 €. Συγκεκριμένα πρόκειται για τοποθέτηση φυτικών και τεχνητών ηχοπετασμάτων, σε συνάφεια με τους ισχύοντες κανονισμούς για την μείωση του θορύβου από τα διερχόμενα οχήματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αφορά στην αντιμετώπιση του θορύβου στο τμήμα της Εθνικής Οδού που διέρχεται πλησίον της κατοικημένης περιοχής του οικισμού του Τυρνάβου. Με την κατασκευή των ηχοπετασμάτων αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων καθώς θα μειωθούν τα επίπεδα θορύβου, τα οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένα λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου».

Το έργο αφορά στη προστασία της περιοχής πλησίον του οικισμού του Τυρνάβου από όπου διέρχεται η Εθνική Οδός Λάρισας – Κοζάνης έναντι της ηχητικής όχλησης – ηχορύπανσης. Περιλαμβάνει την δενδροφύτευση της περιοχής συνολικής έκτασης 20 στρεμμάτων και την κατασκευή ηχοπετασμάτων σε έκταση 1.450 μ. κατά μήκος της Εθνικής Οδού. Τα παραπάνω μέτρα αφορούν στην αντιμετώπιση του θορύβου στην πηγή, στην ελάττωση του θορύβου κατά τη διάδοση μεταξύ πηγή και δέκτη και στην αντιμετώπιση του θορύβου στο δέκτη. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Τυρνάβου.

 

Στο ΕΣΠΑ το έργο «Προστασία – Αναβάθμιση περιοχής Χρυσαλλίδας Δήμου Αγιάς», προϋπολογισμού 350.000 € με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

 Κώστας Αγοραστός: «Αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά η περιοχή Χρυσαλλίδας της Αγιάς»

 Μια έκταση 5 στρεμμάτων στην περιοχή της Χρυσαλλίδας του Δήμου Αγιάς αναβαθμίζεται με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Συγκεκριμένα το έργο «Προστασία – Αναβάθμιση περιοχής Χρυσαλλίδας Δήμου Αγιάς» προϋπολογισμού 350.000 €, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ ώστε να υλοποιηθεί.

Όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός: «Με την παρέμβαση προστατεύεται και αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά η περιοχή Χρυσαλλίδας του Δήμου Αγιάς, που αυτή τη στιγμή είναι υποβαθμισμένη. Η ανάπλαση που θα πραγματοποιηθεί θα εντάξει την περιοχή αρμονικά στο αστικό τοπίο δίνοντας παράλληλα και μια νέα οντότητα στο Πολιτιστικό Κέντρο Χρυσαλλίδα»

Το έργο έχει σαν στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής Χρυσαλλίδας του Δήμου Αγιάς έκτασης 5.182,72τ.μ. Αφορά στην οριοθέτηση και διαμόρφωση έκτασης που σήμερα είναι τελείως υποβαθμισμένη και εγκαταλειμμένη και συνδέει το Πολιτιστικό Κέντρο Χρυσαλλίδα με την πεζογέφυρα που συνδέει την περιοχή με το κέντρο της Αγιάς.

Αναλυτικότερα, οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι:

– εκσκαφή σε έδαφος γαιώδες-ημιβραχώδες σε διάφορα βάθη ανάλογα με την εργασία,

– κατασκευή στρώσης από σκυρόδεμα όπου εδράζονται τα δάπεδα,

– επανεπίχωση των σκαμμάτων με χρήση κατάλληλων προϊόντων εκσκαφής,

– τοποθέτηση κρασπέδων,

– επίστρωση με διάφορα υλικά,

– εγκατάσταση φυτικής γης και φυτικού υλικού,

– εγκατάσταση φωτισμού,

– εγκατάσταση συστήματος άρδευσης

– την τοποθέτηση κάδων, καθιστικών και άλλων στοιχείων εξοπλισμού

 

Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Κύριο του έργου που είναι ο Δήμος Αγιάς.

 

Ενημέρωση για έναν νέο επιβλαβή οργανισμό στα φοινικοειδή»

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει σχετικά με το έντομο Rhynchophorus ferrugineus (Ρυγχοφόρος των φοινικοειδών) που είναι ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών και μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστρέψει τους φοίνικες οποιουδήποτε μεγέθους.

Διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας σε φοίνικες του είδους Washingtonia sp., που εισήχθησαν στην Κρήτη το 2005 από την Αίγυπτο καθώς και σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis στη χερσόνησο της Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης.

Από την επιβεβαίωση της εμφάνισής του και μετά έχει καταστραφεί ένας μεγάλος αριθμός φοινικοειδών σε Ρόδο, Κρήτη, Ηλεία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, ενώ δύο ιστορικοί φοίνικες του Προεδρικού Μεγάρου καταστράφηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Προσβάλλει όλα τα είδη των φοινικοειδών όπως τον ευρέως διαδεδομένο στην χώρα μας Phoenix canariensis (Κανάριο φοίνικα), το γηγενή φοίνικα του Θεοφράστου Phoenix theofrasti, τη Ουασιγκτόνια (Washingtonia spp), το χαμαίρωπα (Chamaerops humilis), τον κοκοφοίνικα (Cocos nucifera), τον τραχύκαρπο (Trachycarpus fortunei) κ.α.

Ζημιά – Συμπτώματα

Η ζημιά προκαλείται κυρίως από τις προνύμφες (κάμπιες). Η προσβολή ξεκινά από την κορυφή του φοίνικα, στη βάση των νεαρών φύλλων ή από πληγές στα φύλλα και στον κορμό, όπου τα θηλυκά ωοτοκούν.

Οι προνύμφες τρέφονται με μαλακές ίνες. Μετακινούνται προς το εσωτερικό του κορμού ανοίγοντας στοές και μεγάλες κοιλότητες. Οι στοές στο πάνω μέρος του κορμού φτάνουν σε μήκος έως και 1 m. Οι προνύμφες μπορούν να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του κορμού ακόμα και στη βάση του στο σημείο που αρχίζουν οι ρίζες.

Χαρακτηριστικό μακροσκοπικό σύμπτωμα είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) και η κάμψη των παλαιών φύλλων πού δίνει στο φυτό την όψη ανοικτής ομπρέλας .

Οι έντονα προσβεβλημένοι φοίνικες εμφανίζουν ολική απώλεια των φύλλων και σήψη του κορμού, με συνέπεια τη ξήρανση του δέντρου. Συνήθως η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες είναι ορατή πολύ αργότερα από την έναρξη της προσβολής. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη και επιφέρει την ολική ξήρανση του δέντρου .

Η Εθνική και η Κοινοτική νομοθεσία επιβάλουν την εφαρμογή ορισμένων έκτατων μέτρων για την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού τα οποία εφαρμόζει η  Υπηρεσία μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παρακαλούνται οι Δήμοι, οι επιχειρήσεις (εισαγωγείς, φυτώρια, ξενοδοχειακές μονάδες) και οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι φοινικοειδών που παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα να ενημερώνουν άμεσα τους γεωπόνους των Δήμων τους ή τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Τμήμα Π.Ε. & Φ.Ε.

2413 511119

2413 511211

2413 511181

2413 511144

Προστασία των μελισσών από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων»

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενημερώνει τους αγρότες σχετικά με την προστασία των μελισσών από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, δεδομένου ότι κατά την ανθοφορία των καρποφόρων δένδρων, υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα διότι πολλά από αυτά και περισσότερο τα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά. Αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων είναι ο θάνατος μελισσών και κατά συνέπεια προκαλείται διπλή ζημιά, αφενός γιατί χάνεται η παραγωγή των ιδίων των μελισσών και αφετέρου διότι μειώνεται η φυτική παραγωγή, αφού για το δέσιμο των καρπών βασικός συντελεστής είναι η μέλισσα (επικονίαση).

Για τους λόγους αυτούς οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Προς την κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζεται ότι:

  1. Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες Αμυγδαλιάς, Βερικοκιάς, Δαμασκηνιάς, Ροδακινιάς, Κερασιάς, Βυσσινιάς, Αχλαδιάς, Μηλιάς, Κυδωνιάς, Ακτινιδιάς.

  2. Επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων).

  3. Ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά την ανθοφορία.

  4. Στις λοιπές καλλιέργειες της Π.Ε. Λάρισας απαγορεύονται επίσης οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

  5. Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά ή άλλες, στις οποίες παρουσιάζονται εχθροί και ασθένειες, επιτρέπονται οι ψεκασμοί εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως:

α. Χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

β. Εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.

γ. Προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

Add Comment