Ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Οι Καλαρρύτες» στην Τσαριτσάνη

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012, βρέθηκε στην Τσαριτσάνη ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Οι Καλαρρύτες». Πρώτος σταθμός των επισκεπτών ήταν το Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης, όπου τους υποδέχτηκε η Διοίκηση του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης. Στα πλαίσια της επίσκεψης είχαν την ευκαιρία να δουν το λαογραφικό υλικό που εκτίθεται στο Μουσείο και να ενημερωθούν για τις παρεμβάσεις και τις δράσεις του Συλλόγου. Στους επισκέπτες μοιράστηκε έντυπο υλικό, φυλλάδια και καρτ- ποστάλ της Τσαριτσάνης και το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ».

[wpg_thumb]

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ακολούθησε ξενάγηση στον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών, όπου τους προσφέρθηκε καφές από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ναού.

Ακολούθως παρακολούθησαν την ακολουθία των Χαιρετισμών στην παμπάλαια εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από το 1615, ενώ προηγήθηκε ξενάγησή τους στον ιστορικό αυτό ναό και στα παρεκλήσσια των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Γεωργίου, από τον εφημέριο π. Αλέξανδρο Νεζεργιώτη, όπου θαύμασαν τα μοναδικής καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας αντικείμενα που φυλάσσονται στο Ναό, τα υπέροχα ξυλόγλυπτα, τις εξαιρετικής τέχνης σπάνιες τοιχογραφίες του, όπου εκτός των Αγίων και εκκλησιαστικών παραστάσεων, εικονίζονται αυτοκράτορες και βασιλείς, αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι, και οι περίφημες τοιχογραφίες «Ρίζα του Ιεσσαί» και ο «Καιρός του Χρόνου» και ο «Ζωδιακός κύκλος». Προσκύνησαν επίσης στο Ναό την εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, που φιλοξενείται στο χωριό, της οποίας μάλιστα η επένδυση αποτελεί δείγμα της ξακουστής Καλαρρυτινής τέχνης, όπως και ένας δίσκο που χρονολογείται από το 1806, ο οποίος επίσης επιγράφεται από Καλαρρυτινό αργυροχρυσοχόο.

Οι επισκέπτες έφυγαν από την Τσαριτσάνη με τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ προσκάλεσαν τους Τσαριτσανιώτες στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τους Καλαρρύτες της Ηπείρου, υποσχόμενοι να ανταποδώσουν την φιλοξενία.

Σημειώνεται πως βιντεοσκοπημένο υλικό από την ξενάγηση των επισκεπτών στον Ναό, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://mstsaritsanis.blogspot.com/.

Add Comment