Ηρώ Διώτη: «Η κτηνοτροφία βρίσκεται σε κατάρρευση»

“ΟΧΙ” ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ασκώντας κριτική και κατηγορώντας για διγλωσσία την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης στο θέμα της αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα της κτηνοτροφίας, κι επισημαίνοντας ότι «από όλες της γωνιές της χώρας, οι κτηνοτρόφοι σας φωνάζουν ότι η κτηνοτροφία δεν διέρχεται απλώς κρίση, αλλά βρίσκεται σε κατάρρευση», η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, βουλευτής Λάρισας, εξέφρασε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία.
Στην Ολομέλεια όπου συζητήθηκε το ν/σ του ΥΠΑΑΤ «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις», η βουλευτής ότι η ελεύθερη πτώση της κτηνοτροφίας, «αυτού του άλλοτε τόσο παραγωγικού τομέα οφείλεται σε σειρά αιτιών με κυριότερες την τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών τα τελευταία χρόνια, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ξηρασία αλλά και παγωνιά, που επέφεραν μεγάλη μείωση της παραγωγής, καθώς και το γεγονός ότι οι τράπεζες, όχι μόνο δεν χρηματοδοτούν τους κτηνοτρόφους που χρειάζονται καθημερινά χρήματα για τις ανάγκες των ζώων τους, αλλά παρακρατούν ποσά των επιδοτήσεων για τις δόσεις των δανείων τους. Η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας αλλά και της Δωδώνης που προοιωνίζεται, όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργούν επιπρόσθετα μεγάλα προβλήματα».
Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς σε σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, όπως η απόδοση της συμπληρωματικής ενίσχυσης του άρθρου 68 (ΚΑΝ 73/2009), η περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης κατά 60 εκατομμύρια ευρώ που περιελήφθη στο 2ο Μνημόνιο, στην επικείμενη σφαγή των αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα και στις δυσχέρειες που έχουν προκύψει με το καθεστώς λειτουργίας των σφαγείων αλλά και στα καρτέλ, τους μεσάζοντες και τις ελληνοποιήσεις.
Χαρακτήρισε δε «ατόπημα» της κυβέρνησης την κατάργηση του ΕΛΟΓΑΚ «που παρείχε σημαντικότατες υπηρεσίες στους κτηνοτρόφους χωρίς να κοστίζει δεκάρα τσακιστή στην επίσημη πολιτεία», ενώ τάχθηκε υπέρ του αποκαλούμενου “κινήματος της πατάτας” και συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου που δίνει σε κτηνοτρόφους τη δυνατότητα να διαθέτουν ιδιοπαραχθέντα γαλακτοκομικά κι άλλα προϊόντα εντός των λαϊκών αγορών.
«Το παρόν νομοσχέδιο όμως μ’ έναν οριζόντιο και αποσπασματικό τρόπο προσπαθεί να λύσει χρονίζουσες στρεβλώσεις στο καθεστώς αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων και σε κάποια άλλα ζητήματα, χωρίς να λύνει τα μεγάλα προβλήματα και να απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της κτηνοτροφίας, μ’ έναν τρόπο που έκανε τελικά και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους να διαφωνούν».
Η βουλευτής διαφώνησε με την φιλοσοφία «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω» που διέπει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το παγκόσμια πρωτοτυπία, «αφού η ανυπαρξία προγενέστερων ελέγχων από ένα μηχανισμό που έτσι κι αλλιώς είναι ισχνός και αποδυναμωμένος, μπορεί να οδηγήσει και σε πληθώρα παρανομιών και σε ενδεχομένως μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές ζημιές». Επέρριψε, δε, ευθύνες για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι «οι περισσότερες άδειες λειτουργίας αυτή τη στιγμή μπλοκάρουν στα γενικά πολεοδομικά σχέδια των δήμων αφού αυτά δεν προβλέπουν περιοχές κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης». Επίσης, τάχθηκε κατά της ένταξης των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
«Το ν/σ έχει και τις καλές και τις κακές στιγμές του» κατέληξε η βουλευτής, προσθέτοντας: « Δεν παύουμε όμως να διαφωνούμε σε σημαντικά σημεία της ίδιας της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου που αφορούν στο καθεστώς αδειοδότησης και στο θέμα των αποστάσεων, επομένως δεν ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο».

ΕΡΩΤΗΣΗ Η. ΔΙΩΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Α. ΛΟΒΕΡΔΟ

Επικίνδυνα για την υγεία των ασθενών τα Νοσοκομεία της Λάρισας

Ερώτηση, σχετικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, του Πανεπιστημιακού και του Γενικού, κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «οι κλινικές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας βρίσκονται στο όριο της λειτουργίας τους μετά και την απόφαση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να περικόψει κατά 51,9% τις λειτουργικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2012, ενώ σοβαρή είναι η μείωση των δαπανών και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κατά 48,8%, από 31,7 εκατ. ευρώ το 2011 σε 15,5 εκατ. ευρώ το 2012.
Η περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού του ΠΓΝΛ από τα 80,5 εκατ. ευρώ το 2011 σε 44 εκατ. ευρώ το 2012, το μόνο που προοιωνίζει είναι την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, την όξυνση του φαινομένου των διακομιδών προς Θεσσαλονίκη κυρίως αλλά και την καταφυγή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Η βουλευτής ζήτησε την αναθεώρηση των απαράδεκτων προϋπολογισμών λειτουργίας του ΠΓΝΛ και του ΓΝΛ, πριν οδηγηθούν σε οριστική κατάρρευση και αναστολή της λειτουργίας τους, την επανεξέταση και ανακατανομή των κονδυλίων των εφημεριών και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού, για τη δικαιότερη και ρεαλιστικότερη κατανομή πόρων μεταξύ των δύο νοσοκομείων, ώστε να μην απειλείται η λειτουργία τους.
«Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι περικοπές δαπανών για τη λειτουργία των νοσοκομείων δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες περίθαλψης και νοσηλείας, εκτός του ότι δεν έχουν καμιά αξιοπιστία, διαψεύδονται από την ίδια την καθημερινότητα. Όσο η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ δηλώνει δικαιωμένη για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία το 2011 κατά 250 εκ. ευρώ, τα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας βρίσκονται ένα βήμα πριν το γκρεμό και οι ασθενείς σε κίνδυνο. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η αποδόμηση των δημοσίων δομών υγείας έχει ως μόνο στόχο την απόσυρση του κράτους από τη βασική υποχρέωση της πλήρους χρηματοδότησής τους και την παράδοσή τους στους ιδιώτες» καταλήγει η βουλευτής.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Η. ΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

«Μέτωπο γιατρών-εργαζομένων-τοπικής κοινωνίας για το ΠΓΝΛ»

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, εξαιτίας της οριζόντιας περικοπής των λειτουργικών δαπανών πάνω από 50% σε συνάρτηση με την αύξηση της επισκεψιμότητας ασθενών, την αλλαγή του καθεστώτος εφημεριών μεταξύ των δύο νοσοκομείων της πόλης, αλλά και τη μη καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών του ιατρικού προσωπικού και της υπερωριακής εργασίας του υπολοίπου προσωπικού.
Για όλα τα παραπάνω, καθώς και για τις ελλείψεις υλικών στο Νοσοκομείο, ενημέρωσαν το πρωί της Δευτέρας οι πρόεδροι των Ιατρών και των Εργαζομένων ΠΓΝΛ κκ. Κώστας Μπαργιώτας και Γιώργος Φωτόπουλος και μέλη των διοικήσεων των δύο Συλλόγων τη βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και την υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΝ Αγγέλα Δημότσιου, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ αλλά και του ΠΓΝΛ για σκόπιμη απαξίωση του Πανεπιστημιακού.
Η βουλευτής, που ήδη έχει καταθέσει σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την περικοπή κονδυλίων για τη λειτουργία του ΠΓΝΛ και του ΓΝΛ, δεσμευόμενη να επανεπέμβει προς το Υπουργείο και για άλλα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η αποδόμηση των δημοσίων δομών υγείας έχει ως μόνο στόχο την απόσυρση του κράτους από τη βασική υποχρέωση της πλήρους χρηματοδότησής τους και την παράδοσή τους στους ιδιώτες.
Οι πολίτες, όμως, έχουν προπληρώσει με τους φόρους τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές την υγειονομική τους περίθαλψη και δε θα πρέπει να αφήσουν σε κανένα Υπουργείο το περιθώριο να τους στερήσει την πρόσβαση σε ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και σε πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη.
Οπότε, αυτή τη στιγμή, η ίδια η κοινωνία της Θεσσαλίας καλείται να αντιληφθεί τι θα
σημάνει το κλείσιμο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθώς και η απαξίωση όλων των νοσοκομείων της περιοχής και να λάβει μία απόφαση: εάν θέλει την παραμονή του ΠΓΝΛ και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων στη Θεσσαλία ή όχι.
Στόχος θα πρέπει αυτή τη στιγμή να είναι η δημιουργία ενός κοινού μετώπου πρωτίστως με την κοινωνία αλλά και με τις τοπικές αρχές, που θα ανατρέψει τα σχέδια υποβάθμισης του ΠΓΝΛ και θα προασπίσει το αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, κόντρα στην εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να τις εμπορευματοποιήσει, προς όφελος των μεγαλοϊδιωτών του χώρου της Υγείας.
Θα είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί σε αυτόν τον αγώνα, καθώς η κατάσταση, που φαίνεται πλέον να έχει ξεφύγει από κάθε όριο, απειλεί ευθέως την ίδια τη ζωή των ασθενών και αυτό δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να το δεχτούμε και να το επιτρέψουμε να συμβεί. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρύξει την 13η Μαρτίου ημέρα δράσης, ενάντια στις περικοπές και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων δομών Υγείας και θα βρεθεί, με όλους τους βουλευτές, τα στελέχη και τις οργανώσεις του στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, για να στηρίξει το δημόσιο χαρακτήρα τους».

Add Comment