Ενημέρωση της Αντιπεριφέρειας Λάρισας σε κτηνοτρόφους στο Βλαχογιάννι

Στο Πνευματικό Κέντρο Βλαχογιαννίου παρευβρέθηκε, κατόπιν προσκλήσεως των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Ελασσόνας, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμόδιων Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας προκειμένου να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους από κοντά για ζητήματα που τους απασχολούν.
Θέματα αγροτικού εξηλεκτρισμού, βιολογικής κτηνοτροφίας αλλά και καθημερινά λειτουργικά προβλήματα, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής με αποτέλεσμα να διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ. [wpg_thumb]
Οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν για θέματα αρμοδιότητας της Αντιπεριφέρειας Λάρισας που αφορούν τον κλάδο τους και στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να εκθέσουν και οι ίδιοι τους προβληματισμούς τους.
Απευθυνόμενη στους κτηνοτρόφους η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «Η Αντιπεριφέρεια κινείται προς την κατεύθυνση της στήριξης των κτηνοτρόφων έχοντας ως κριτήριο το γεγονός ότι για την καταρχάς σωστή λειτουργία μίας οποιασδήποτε κτηνοτροφικής μονάδας προαπαιτούμενα είναι το νερό, το ρεύμα και η πρόσβαση». Αναλύοντας επιμέρους τις δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας στους παραπάνω τομείς, η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε συγκεκριμένα ότι: Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού, έχουν ήδη σταλεί από την Αντιπεριφέρεια Λάρισας προς τη ΔΕΗ 39 κτηνοτροφικές αιτήσεις, ενώ το Πρόγραμμα συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί ο κάθε κτηνοτρόφος να καταθέσει αίτηση προκειμένου να εξασφαλίσει ρεύμα για τη κτηνοτροφική του μονάδα. Όσον αφορά την πρόσβαση, η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε ότι τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα και παρεμβαίνουν όπου προκύπτει ανάγκη.
Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας του Κτηνιατρείου Μεσοχωρίου και ζήτησαν την ενίσχυσή του με περαιτέρω προσωπικό για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους. Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η έλλειψη προσωπικού είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει γενικότερα την Περιφέρεια, αλλά όσον αφορά στο συγκεκριμένο Κτηνιατρείο, θα ενισχυθεί με τις 8μηνες συμβάσεις κτηνιάτρων και βοηθητικού προσωπικού που γίνονται κάθε χρόνο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του Μεσοχωρίου και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έθεσαν επιτακτικά στην αντιπεριφερειάρχη το θέμα των σφαγείων της περιοχής και ζήτησαν την παρέμβασή της ώστε να λυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής (Πάσχα – Χριστούγεννα). Η κ. Καραλαριώτου προανήγγειλε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι διοικήσεις των σφαγείων.
Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της πιστοποίησης για το αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π. και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία φορείς της περιοχής να δραστηριοποιηθούν, δεδομένου όπως τονίσθηκε δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη κανένα ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση
Ακόμη, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από την κ. Καραλαριώτου να παρέμβει στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να συνδεθούν τα σφαγεία με το σύστημα ΟΣΔΕ για τη διακίνηση των ζώων τους, ώστε να παταχθεί η γραφειοκρατία. Συζητήθηκε ακόμη το θέμα του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων που καθυστερούν, αλλά και θέματα που αφορούν στη νέα ΚΑΠ και τα πιθανά προβλήματα που δημιουργούνται στους κτηνοτρόφους.
Τέλος, οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν για τα Προγράμματα Βιολογικής Κτηνοτροφίας που «τρέχουν», ενώ η αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι «Η κτηνοτροφία και η γεωργία είναι τομείς στους οποίους η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει τη μέγιστη βαρύτητα, δεδομένου ότι αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής μας» και δεσμεύτηκε ότι ανάλογες ενημερωτικές εκδηλώσεις θα επαναληφθούν και στο μέλλον, αφού μόνο από τη στενή επαφή και συνεργασία με τους κτηνοτρόφους θα προκύψουν λύσεις στα όποια προβλήματα ανακύπτουν.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ράνια Σταφύλη και Αθαν. Παιδής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελασσόνας κ. Βασ. Ντόκος, Ι. Σαπουνάς και Ι. Δραγατσίκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βλαχογιαννίου και πρόεδρος του τοπικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου κ. Ι. Γκουρομπίνος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσοχωρίου κ. Κ. Αληπρασίτης,. οι Διευθυντές Κτηνιατρικής και Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας κ. Αθαν. Γκουντέλας και Π. Καλφούντζος αντίστοιχα, οι τμηματάρχες Π.Ε. Λάρισας κ. Ι. Καραϊσκος και Δ. Κουλουκτσής, ο Κτηνίατρος Π.Ε. Λάρισας κ. Π. Τσιαμπαλής κ.α .

 

Συνάντηση αντιπεριφερειάρχη Λάρισας με πρόεδρο Μεσογειακής Επιτροπής Πάλης

Μία εξαιρετικά σημαντικά διοργάνωση που φέρει τη Θεσσαλία στο επίκεντρο των αθλητικών εξελίξεων, αποτελώντας ταυτόχρονα την καλύτερη διαφήμιση για τις ομορφιές της περιοχής μας, αναμένεται να φιλοξενήσει η Λάρισα στις 19 και 20 Μαϊου.
Πρόκειται για το 3ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα 2012 Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης Ανδρών και Γυναικών, που θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό της Νεάπολης σε συνδιοργάνωση Περιφέρειας Θεσσαλίας και Ε.Ο.Φ.Π. (Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Πάλης).
Ενόψει της διοργάνωσης του Πρωταθλήματος, ο πρόεδρος της Μεσογειακής Επιτροπής Πάλης (Comite Mediterraneen des Luttes Associees) Γάλλος κ. Ντιντιέ Σοβέρ είχε χθες το πρωί συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τόσο οργανωτικά θέματα όσο και οι προοπτικές που διανοίγονται για τη Θεσσαλία με τη φιλοξενία μιας τόσο καταξιωμένης διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης.
Το Μεσογειακό Κύπελλο, που όπως διευκρινίσθηκε χθες από τον πρόεδρο της επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων πάλης Γάλλο κ. Ντιντιέ Σοβέρ, αποτελεί για την περιοχή μας μία ευκαιρία να αναδείξει τη Μεσόγειο ως χώρο αθλητικής φιλίας για τους αθλητές που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση.
Θα υπάρχουν τρία στυλ και θα είναι δύο για τους άνδρες, η ελευθέρας και η ελληνορωμαϊκή, ενώ θα υπάρχουν και αγώνες γυναικείας πάλης. Το Μεσογειακό Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης Ανδρών και Γυναικών είναι μια από τις νέες και σημαντικές διοργανώσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) και θα συμμετέχουν 400 περίπου αθλητές από τις εξής 23 χώρες της Μεσογείου: Αλγερία, Αίγυπτο, Μαρόκο, Τυνησία, Λίβανο, Συρία, Παλαιστίνη, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κύπρο, Κροατία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Μονακό, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία και Ελλάδα.

Ο κ. Σοβέρ επεσήμανε ότι πιστεύει ότι η θεσσαλική πρωτεύουσα θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός τέτοιου τουρνουά που είναι αξιόλογο και μπορεί να δώσει κίνητρο για την προώθηση της πάλης στους νέους αθλητές και τόνισε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Το Μεσογειακό Πρωτάθλημα Πάλης είναι ένας τρόπος για να συσφιγχτούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις ανάμεσα στις Μεσογειακές χώρες».
Η Αντιπεριφερειάρχης
Αρχή φόρμας
δήλωσε: «Ως αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε θέσει εξαρχής σαν προτεραιότητά μας την προώθηση του αθλητισμού και του πολιτισμού. Στηρίζουμε εκδηλώσεις που προάγουν το πνεύμα του υγιούς αθλητικού ιδεώδους, συμβάλουν στην ενίσχυση της προβολής της Θεσσαλίας και στηρίζουν την τοπική οικονομία. Είναι ευτυχής συγκυρία για την περιοχή μας που οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, και οι περίπου 400 αθλητές που θα έρθουν θα αποτελέσουν την καλύτερη διαφήμιση για την περιοχή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, ένα αθλητικό γεγονός τόσο μεγάλης εμβέλειας ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στην τόνωση της αγοράς».
Και οι δύο πλευρές πάντως συμφώνησαν ότι μία τόσο μεγάλης εμβέλειας εκδήλωση, έστω κι αν έχει ως εφαλτήριο τον αθλητισμό, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει στη συνέχεια το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός οικονομικού – τουριστικού φόρουμ των μεσογειακών χωρών.
Τον κ. Σοβέρ συνόδευαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής και ο υπεύθυνος διαιτησίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης κ. Κ. .Κανελλάκης.

Έλεγχος της τοπικής αγοράς κρέατος σε σχέση με την προέλευση – καταγωγή του και τήρηση μηνιαίων ισοζυγίων κρέατος»

Έλεγχοι της τοπικής αγοράς κρέατος, σε σχέση με την προέλευση – καταγωγή και την τήρηση μηνιαίων ισοζυγίων κρέατος θα ξεκινήσουν άμεσα σε κρεοπωλεία, σφαγεία και τεμαχιστήρια κρέατος από κλιμάκιο αποτελούμενο από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 412/8932/03-02-2012 ΚΥΑ σκοπός είναι ο έλεγχος της αγοράς κρέατος και η ενημέρωση του καταναλωτή μέσω:
α) Της υποχρέωσης χρήσης ζυγιστικών μηχανών σε επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρέατος.
β) Της υποχρέωσης αναγραφής της καταγωγής – προέλευσης του κρέατος στις αυτοκόλλητες ετικέτες που εκδίδονται αυτόματα από τις ζυγιστικές μηχανές.
γ) Της τήρησης στοιχείων διακινούμενου κρέατος και μηνιαίων ισοζυγίων κρέατος από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασχολούνται με τη σφαγή ζώων, διακίνηση, εμπορία, τεμαχισμό, παραγωγή παρασκευασμάτων κρέατος, προϊόντων με βάση το κρέας και τη λιανική πώληση.
δ) Της άμεσης ενημέρωσης των ελληνικών αρχών για το διακινούμενο κρέας και ζώα από το ενδοκοινοτικό εμπόριο καθώς και τις εισαγωγές από τις τρίτες χώρες.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε.Λ. εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Αγορά Κρέατος στην άμεση εφαρμογή της εν λόγω απόφασης.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 1.1 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» (ΝΕΕΣ ΕΝΤΑΞΕΙΣ) ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 214 ΤΟΥ ΠΑΑ 2007-2013».

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι δημοσιεύτηκε ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ σε ό,τι αφορά την αριθ. 74/4119/13.01.2012 Ορθή Επανάληψη (ΑΔΑ : ΒΟΖΖΒ-ΡΥΟ) πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία».

Οι αιτήσεις ενίσχυσης από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους υποβάλλονται έως 30-03-2012, στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, στα ΚΕΠΠΥΕΛ και στις Ε.Α.Σ.

Περισσότερες πληροφορίες και έντυπο υλικό είναι διαθέσιμα :
Στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ( ΔΑΟΚ ) της Π.Ε. Λάρισας
Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.minagric.gr, www.agrotikianaptixi.gr και www.et.gr.

Add Comment